CHP’de Kadın Kolları başkanlığı yarışı! Kim kimi destekliyor?

CHP Kadın Kolları, 4 Ağustos 2024 günü 15’inci Olağan Kurultayı'nı gerçekleştirecek. Üç adayın isminin geçtiği kurultayın bir 'hesaplaşma' kurultayına döneceği dillendiriliyor.

Politika - 1 ay önce

CHP Kadın Kolları, 4 Ağustos 2024 günü 15’inci Olağan Kurultayı'nı gerçekleştirecek. Üç adayın isminin geçtiği kurultayın bir "hesaplaşma" kurultayına döneceği dillendiriliyor.

Aylin Nazlıaka'nın "tek aday" olarak başladığı kurultay sürecinde CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Merve Kır da adaylığını açıkladı. Avukat olan Kır, uzun yıllar Zonguldak Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürütmüş, 27. ve 28. dönem genel seçimlerinde milletvekilliği için aday olmuştu.

MERVE KIR, GENEL MERKEZ'İN ADAYI

CHP kulislerinden yansıyan bilgilere göre Kır, adaylığını açıklamadan önce CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. Onay alınca yarışta olduğunu ilan etti. Merve Kır, Genel Merkez'in adayı olarak öne çıkarken yarışa bir üçüncü isim daha katıldı.

"GENEL MERKEZ'İN ADAYI" MUAMMASI

CHP çevrelerinde “Gölge Genel Başkan” olarak anılan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu'nun da sürece müdahil olmasıyla birlikte Osmaniye Milletvekili Asu Kaya’nın da adı adaylar arasında anılmaya başlandı.

Özgür Özel’in geçen hafta üçüncü aday olarak adı geçen Asu Kaya’ya, “İlin tek vekilisin, aday olma” dediği, adaylık meselesinin de bu konuşma üzerine kapandığı belirtiliyor. Ancak iddialara göre, Asu Kaya'nın adaylığı için Veli Ağbaba ile Ulaş Karasu, Asu Kaya ve Özgür Özel üzerinde o kadar çok baskı kurdu ki Asu Kaya “ısrarlara dayanamadı.” Ağbaba ve Karasu, Özgür Özel’i de ikna edince Merve Kır’ın yerine Genel Merkez'in desteklediği aday ismi bir anda değişti.

"KADIN KOLLARI BAŞKANI SEÇİLİRSE VEKİLLİĞİ KİM YAPACAK"

Yine kulislerde konuşulanlara göre, yeni durum ortaya çıkınca CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi Binici, Merve Kır’ı telefonla arayarak adaylıktan çekilmesini istedi. Ancak Kır, bu teklifi kabul etmedi hatta adaylıkta kararlı olduğunu tekrarladı.

Asu Kaya’nın adaylığı ise CHP içinde tepkilere neden oldu. Kaya hakkında, “TBMM’de hem Katip Üye hem de Osmaniye’nin tek vekili. Kadın Kolları Genel Başkanı seçilirse vekilliği kim yapacak” eleştirilerinin dillendirildiği belirtiliyor.

"NAZLIAKA, MYK'DA KALMA KARŞILIĞINDA ADAYLIKTAN ÇEKİLEBİLİR"

Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Kılıçdaroğlu’nun yenildiği kurultayda “değişimciler” arasında yer almıştı. Halen Kadın Kolları Genel Başkanı olan Aylin Nazlıaka ise son kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ekibindeydi. Kılıçdaroğlu adaylıktan çekilirken kendisine yakın bazı isimler çekilmemiş, mevcut yönetimin listesini delerek Parti Meclisi’ne seçilmişlerdi. Nazlıaka da çekilmeyenler arasındaydı.

Yine kulislerde konuşulan son iddia ise Aylin Nazlıaka’nın partinin üst yönetiminin yer aldığı çekirdek kadro Merkez Yürütme Kurulu (MYK) için pazarlık yapacağı, MYK’da kalma karşılığında da Kadın Kolları Genel Başkanlığı adaylığından çekileceği yönünde.

VELİ AĞBABA'NIN GÜÇ SAVAŞI

Aylin Nazlıaka’nın yarıştan çekilmesi, Kır’ın seçimi kaybetmesi ve Genel Merkez'in adayı olarak Asu Kaya’nın kurultayı kazanması halinde Veli Ağbaba'nın, CHP Genel Merkezi üzerindeki gücünü ispatlamış olacağı dillendiriliyor.

Veli Ağbaba, kendisine “Abi” diye hitap eden Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in adaylığı için de yoğun çaba göstermiş, aday adayları arasından 30 yaşındaki Güner’i son dakikada torbadan çıkartarak aday olarak göstermişti. Kulislerde, “Genel Merkez’deki hemen her atamada parmak izi olan Veli Ağbaba şimdi de Kadın Kolları Genel Başkanı’nı belirleyerek gücünün tartışılmaz olduğunu ispatlamak istiyor” yorumu yapılıyor.

Son yerel seçimlerde CHP'nin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak "Elimi değil vücudumu sokmaya geldim" diyen Veli Ağbaba, seçimleri AK Parti adayına karşı kaybetmişti.

ESKİ HDP'Lİ SARAÇ'TA ADAYLAR ARASINDA

CHP Kadın Kolları Kurultayı için öne çıkan Asu Kaya, Aylin Nazlıaka ve Merve Kır ile birlikte Anadolu Kadın Hareketi Derneği Başkanı ve Eski HDP’li Birsen Temir Saraç ve eğitimci Birsen Bayar da kurultay için adaylığını açıklayan isimlerden.

HDP'den 26. Dönem Aydın Milletvekili adayı olan Birsen Temir Saraç'ın, Balıkesir’de CHP Belediye Başkan Adayı olup seçilen Ahmet Akın'ın seçim kampanyasını yürütenler arasında olduğu söyleniyor. Birsen Demir Saraç'ın eşi Necdet Saraç ise Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Akın'ın başdanışmanlığı görevini yürütüyor. Ahmet Akın ise Kemal Kılıçdaroğlu'na olan yakınlığı ile biliniyor.

Necdet Saraç, Fetullah Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı Abant Platformu'nun da katılımcılarından. Saraç, Reha Çamuroğlu, Cengiz Güleç, Ali Yıldırım, Ufuk Uras, Ömer Laçiner ve Murat Belge gibi isimlerle Abant Platformu'nun alevilik gündemli toplantısının katılımcıları arasındaydı.

Ufuk Uras'ın kurucuları arasında yer aldığı Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nde de (EDP) görev alan Saraç, CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'nın kayınpederi Ziya Halis'in EDP Genel Başkanlığı yaptığı dönemde de EDP'nin "Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı" olarak görev yaptı.

EDP, 25 Kasım 2012 tarihinde Yeşiller Partisi ile birleşerek "Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Partisi" oldu. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Partisi ise daha sonra DEM Parti'ye dönüştü.

Adaylardan Birsen Bayar ise eğitimci. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'den Ağrı-Hamur’da belediye başkanı adayı olan Bayar, eğitimci ve yazar kimliğiyle tanınıyor.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Icardi için flaş transfer iddiası: Dünya devleri peşinde

2024-07-27 10:52 - Spor

Esra Ezmeci'yi kızdıran itiraf! 'Kaynanamla beraber...'

2024-07-28 16:07 - Magazin

Kadir Ezildi'nin babası yıllar sonra ortaya çıktı yorumlara böyle isyan etti

2024-07-27 16:08 - Magazin

BRICS'ten yeni finans sistemi! Dolar saltanatını sallayacak...

2024-07-27 12:13 - Ekonomi

Erdoğan açılışını yapacak! Dev yapı için geri sayım başladı

2024-07-26 13:48 - Ekonomi

İstanbul'da düğünde terör örgütü propagandası yapan kişiler gözaltına alındı

2024-07-27 13:48 - Gündem

Okan Buruk'tan transfer sözleri: Belki 2, belki 5 gün sonra olacak

2024-07-26 15:38 - Spor

Kayseri'de aile katliamı: Anne ve 2 oğlunu canice katletti

2024-07-30 05:17 - Gündem

3 Milyondan fazla kişi taşıyıcı! DSÖ 2030 yılında ortadan kaldırmayı hedefliyor!

2024-07-27 16:18 - Sağlık

Ali Koç'tan, En-Nesyri transferi için ilk yorum

2024-07-24 15:38 - Spor

İlgili Haberler

Yüzde 94 ile yeniden Cumhurbaşkanı seçildi: Erdoğan'dan tebrik telefonu!

21:22 - Politika

Kabine yarın toplanıyor: İşte gündem maddeleri...

20:27 - Politika

Bakan Yerlikaya'dan son dakika Narin Güran açıklaması!

20:22 - Politika

AK Parti'den Narin Güran açıklaması! İletişim Başkanlığı: Erdoğan yakından takip ediyor

16:08 - Politika

Fahrettin Altun'dan Narin açıklaması: Cumhurbaşkanımız konuyu yakından takip ediyor

15:53 - Politika

Günün Manşetleri

Bağcılar Belediyesi'nden depremzede öğrencilere kırtasiye ve çanta desteği

00:13 - Gündem

Düzce’de zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı

00:08 - Gündem

Filip Kostic resmen Fenerbahçe'de! İstanbul'a geldi

23:57 - Spor

Son dakika: Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı

23:53 - Gündem

Gazeteci Memduh Bayraktaroğlu'ndan skandal 'Narin' paylaşımı!

23:48 - Gündem