?>

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en popüler yapay zekâ aracı ChatGPT nedir? Nasıl kullanılır? Ne gibi özellikleri var? ChatGPT ile ilgili bilmeniz gereken her şey Webtekno'da!

Teknoloji - 2 hafta önce

OpenAI’ın yapay zekâ aracı ChatGPT, çıktığı günden beri dünyayı kasıp kavuruyordu. Hatta popülerliği o kadar fazla ki Mart 2025’te dünyada en çok indirilen uygulama olmayı başardı, haftalık kullanıcı sayısı 300 milyonu geçti. Peki nedir bu ChatGPT? Nasıl kullanılır? Ne gibi özellikleri var?

Bu içeriğimizde ChatGPT ile ilgili tüm bilmeniz gerekenlere bakacağız. Aracın özelliklerinden ücretli versiyonlarına kadar her şeyin detayına iniyoruz. Gelin lafı uzatmadan başlayalım.

ChatGPT nedir? Ne işe yarıyor?

ChatGPT, OpenAI isimli yapay zekâ şirketi tarafından piyasaya sürülen yapay zekâ destekli bir sohbet botu. İlk olarak Kasım 2022’de çıkış yaptı ve o günden beri daha da gelişiyor. Gücünü, yine OpenAI’ın geliştirdiği dil modellerinden alıyor. Şu anda şirketin en gelişmiş modellerinden biri olan GPT-4o kullanılıyor.

Ne işe yaradığı konusuna gelirsek amacı sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek. Metin tabanlı olarak onunla sohbetler gerçekleştirebiliyor, ona sorular sorabiliyorsunuz. Ayrıca görsel oluşturma, problem çözme, kod yazma gibi farklı özellikleri de var. İnternetten araştırma yapabiliyor, metinleri sizin için özetliyor, dosyalarınızı analiz edebiliyor.

ChatGPT nasıl kullanılır?

Web

Adım #1: https://chatgpt.com/ adresine gidin.Adım #2: OpenAI hesabınıza giriş yapın, yoksa oluşturun. (Hesap olmadan da kullanabilirsiniz ancak gelişmiş özellikler için hesap açmanız çok daha mantıklı)Adım #3: ChatGPT ile sohbet etmeye başlayın.

Mobil

Adım #1: ChatGPT’nin iOS veya Android uygulamasını indirin.Adım #2: Uygulamayı açıp hesabınıza giriş yapın.Adım #3: ChatGPT ile bir sohbet başlatarak aracı kullanmaya başlayın.

ChatGPT ücretsiz mi?

Evet, ChatGPT’nin herkes tarafından erişilebilen ücretsiz bir versiyonu var. Bu versiyonu kullanarak gelişmiş özelliklere bazı sınırlamalarla ulaşabiliyorsunuz. Tabii her özellik sunulmuyor. Bazı özellikler için ücretli abonelik var. Yine de ücretsiz versiyonun da çoğu durumda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda ücretsiz versiyon GPT-4’ten güç alıyor. GPT-4o mini’ye de sınırlı erişimi var.

ChatGPT’nin ücretli versiyonları neler ve fiyatları ne kadar?

ChatGPT Plus: 499 TL/ayChatGPT Pro: 7.999 TL/ay

Sohbet botunun tüm yeteneklerine ulaşmak için belli ücretli aboneliklere ihtiyaç var. Bireysel kullanıcı olarak düşünürsek Plus abonelik için aylık 499 TL ödemeniz gerekiyor. Tüm mantık modelleri ve gelişmiş seste sınırsız kullanım Sora’ya ek erişim gibi avantajları olan Pro versiyonda ise aylık 8 bin TL’lik fiyat etiketi var.

Ücretsiz ChatGPT neler sunuyor?

GPT-4o mini’ye erişimGerçek zamanlı web’den aramaSınırlı GPT-4o ve o3 mini erişimiDosya yükleme, veri analizi, görsel oluşturma ve sesli moda sınırlı erişimMac’te masaüstü uygulamada kod düzenlemeGPT’leri kullanma

ChatGPT Plus neler sunuyor?

Ücretsiz versiyondaki her şeyVeri analizi, dosya yükleme, görsel oluşturmada daha fazla kullanımStandart ve gelişmiş sesli mod, video ve ekran paylaşmaDerin araştırma ve birden fazla mantık modeline (o3-mini, o3 mini high ve o1’e erişim.)GPT-4,5 modeline ön izleme erişimiSora video oluşturma modeline sınırlı erişimYeni özellikleri test etme

ChatGPT Pro neler sunuyor?

Plus’taki her şey.Tüm mantık modellerine ve GPT-4o’ya sınırsız erişim.Gelişmiş sese sınırsız erişim, video ve ekran paylaşımında daha fazla kullanımEn zor sorulara en iyi yanıt vermeyi sağlayan o1 pro moduna erişim.Sora’ya daha fazla erişimDerin araştırmaya daha fazla erişimOperator modeline önizleme erişimi

ChatGPT’nin öne çıkan özellikleri

Görsel oluşturma

OpenAI'ın yapay zekâ aracıyla ister karikatür tarzında isterseniz de gerçek bir fotoğraf gibi görünen görseller oluşturabiliyorsunuz. Bot, önceden DALL-E’yi kullanarak görseller oluşturuyordu. Ancak artık GPT-4o’dan güç alıyor. Bu da çok daha gerçekçi ve kaliteli görseller oluşturmanızı sağlıyor. GPT-4o destekli görsel oluşturmanın ücretsiz versiyonda bazı sınırlamaları var. Daha fazla kullanım için paralı versiyonlar gerekiyor. Görsel oluşturmak için yapmanız tek gereken şey sohbet kısmından ne istediğiniz yazmak.

Haftanın Öne Çıkanları

Amazon, ChatGPT’yi Sollayacak Yeni Sesli Yapay Zekâsı Nova Sonic’i Duyurdu!

2025-04-09 00:08 - Teknoloji

Bakan Hakan Fidan'dan Antalya Diplomasi Forumu paylaşımı

2025-04-14 00:33 - Gündem

Ankara'da dehşet! Eski eşinin erkek arkadaşını öldürdü!

2025-04-14 00:52 - Gündem

Kastamonu'da kardan dolayı ulaşılamayan köydeki hasta için ekipler harekete geçti

2025-04-14 01:38 - Gündem

Bodrum'da bir vatandaş 4 metre derinliğindeki beton büze düştü!

2025-04-12 21:43 - Gündem

Akar: "Artık kimse Türkiye ve Azerbeycan'a yan bakamayacak"

2025-04-12 22:12 - Gündem

Özdağ'ın hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu

2025-04-09 17:22 - Gündem

Ole Gunnar Solskjaer: Bu takımı ilaç kurtarmaz

2025-04-12 22:57 - Spor

Portekiz Ligi'ne Türk damgası! Demir Ege Tıknaz, takımına 3 puanı getirdi

2025-04-14 00:53 - Spor

2. Lig ekibinin tribün lideri platformdan düşüp belini kırdı

2025-04-12 21:52 - Spor

İlgili Haberler

Gemini Sınırları Aşıyor: Artık Otomobillerde de Yer Alacak!

18:33 - Teknoloji

Aşırı sıcaklığa direnen süper metal geliştirildi

18:02 - Teknoloji

Windows 11'in Uzun Süredir Beklenen Recall Özelliği Kullanıma Açıldı

17:28 - Teknoloji

iOS 18.5 Sürpriz İki Özellik ile Birlikte Geliyor

16:22 - Teknoloji

YouTube, Arama Sonuçlarına Yapay Zekâ Özetleri Getiriyor

14:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fahrettin Altun'dan Özgür Özel'e 'cunta' tepkisi: Aziz Milletimizin takdirine bı

19:13 - Politika

3. Lig'de sezon sona erdi! İşte 2. Lig'e yükselen ve Amatör'e düşen takımlar

19:07 - Spor

UEFA'dan Trabzonspor'un talebine ret!

19:02 - Spor

Başkan Candaroğlu'ndan İBB'nin yıkım kararına sert tepki: Hukuki bir dayanağı yok

18:58 - Gündem

Avrupa'ya oynuyordu! Süper Lig ekibine transfer yasağı

18:53 - Spor