?>

Bulimia Nervoza Nedir, Belirtileri Nelerdir? - Webtekno

Durup durup çılgınlar gibi yemek yiyor ama sonrasında hemen pişman oluyorsanız, kilonuza kafayı çok taktıysanız ama bu tür yemek ataklarınızın sayısı arttıysa bulimia nervoza adı verilen bir tür yeme bozukluğundan şüphelenebilirsiniz. Gelin bulimia nervoza nedir, belirtileri ne

Teknoloji - 1 yıl önce

Sağlıklı bir yaşam için fazla kilolarımızdan kurtulmalı, düzenli beslenmeli ve egzersiz yapmalıyız, bu konuda hemfikiriz. Eğer işi biraz ileri götürüp iyi görünmek isterseniz beslenme ve egzersiz olayını biraz geliştirebilirsiniz. Fakat herkes bunu yapamıyor. Örneğin bulimia nervoza yeme bozukluğuna sahip kişiler kilolarına ve dış görünüşlerine çok takıyorlar ama ansızın gelen yeme ataklarını da durduramıyorlar.

Bulimia nervoza ‘Kendimi tutamadım bir tabak fazla yedim’ gibi bir durum değil. Bu bozukluğa sahip olan kişiler atak anlarında akıl almaz oranda yemek yiyor, sonrasında pişman oluyor ve bazen ilaç yardımıyla bu yediklerini çıkarmaya çalışıyorlar. Elbette pek çok yeme bozukluğu gibi problemlerin altında bazı psikolojik sorunlar yatıyor. Bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi merak edilen soruları gelin tüm detaylarıyla inceleyelim.

Öncelikle rahatsızlığı tanımlayalım; Bulimia nervoza nedir?

Kısaca 'Bulimia' ya da kabaca 'Tıkınırcasına' yeme sendromu olarak da bilinen bulimia nervoza, kişinin kendini kaybetmiş gibi yeme atakları geçirdiği bir tür yeme bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip olan kişiler genelde atak anlarında gizlice yemek yerler ve sonrasında büyük bir pişmanlık yaşarlar.

Yaşanan yeme atağı sonrası pişman olan kişi, yediği fazla yemekten kurtulmak için kusma, lavman yapma ve benzeri türde boşaltım ilaçları ile yöntemleri kullanabilir. Yeme atağı sonrası pişmanlığını gidermek için uzun süre oruç tutma, çok kısıtlı diyetler uygulama ya da çok fazla egzersiz yapma gibi yöntemler deneyebilir.

Hemen kendinizden şüphelenmeyin; Bulimia nervoza belirtileri nelerdir?

Vücut şekline ve kiloya takıntılı derecede ilgiDevamlı kilo alma korkusuTekrarlayan aralıklarla bir oturuşta çok fazla yemekTıkınırcasına yemek yerken kontrolü kaybetme, kendini durduramamaAşırı yeme atağı sonrası kusma, sık tuvalete çıkaracak yöntemler uygulamaOruç tutma ve kalori kısıtlama yöntemlerini kontrolsüzce uygulamaKilo kaybı için olmadık ilaçlar ve yöntemler kullanmaYemek yedikten sonra suçlu ve pişman hissetmeDiğer insanların yanından yemek yiyememeSosyal fobiDepresyon ve anksiyeteDüzensiz, aşırı egzersiz yapma

Genel olarak bulimia nervoza yeme bozukluğuna sahip kişilere görülen belirtiler bu şekildedir. Dikkat ettiyseniz tüm belirtiler bir ya da birkaç kez görülmez. Belirtilerin biri ya da birkaç tanesi aynı anda, sık sık tekrar eder. Zaten bu atakları basit bir sorundan bir tür yeme bozukluğuna çeviren de atakların tekrar ediyor olmasıdır. 

Bulimia nervoza yeme bozukluğuna sahip olmayan bir kişi de aşırı egzersiz yapabilir, vücuduna takıntılı olabilir ya da bir oturuşta bazen çok fazla yiyebilir. Fakat bu bozukluğa sahip kişi tüm bunları düzensiz bir şekilde yapar. Yani çok fazla yemek yiyip hemen pişman olup çılgınlar gibi spor yapar ama sonraki gün spor yapmak aklına gelmez ya da vücuduna çok takıntılı olmasına rağmen düzenli beslenip egzersiz yapmaz. 

İyi ama bu bozukluk nasıl ortaya çıkar, bulimia nervoza nedenleri nelerdir?

Özgüven eksikliğiDepresyonAnksiyeteMadde bağımlılıklarıPsikolojik sorunlarDuygusal sorunlarTravmalarStres

Pek çok yeme bozukluğu gibi bulimia nervoza nedenleri de psikolojik sorunlardır. Genel olarak kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık görülür. Çoğu zaman kişinin vücuduna ve kilosuna takıntılı bir şekilde yaklaşması ergenlik döneminde başlar. Bu dönemde kontrollü bir şekilde beslenmeyen, egzersiz yapmayan ve kilo kontrolü sağlayamayan kişilerde daha sonra bu tür yeme bozuklukları görülme riski yüksektir.

Aslında bulimia nervoza ve benzeri yeme bozuklukları bir tür kısır döngüdür. Kişi ilk olarak kilosundan rahatsız olur ve sağlıksız bir diyete başlar. Sonra gözü döner ve tıkınırcasına yer. Hemen ardından pişman olur ve sağlıksız diyetinin kurallarını sıkılaştırarak anormal şekilde spor yapmaya başlar. Sonra gözü döner ve tüm bu süreç tekrar tekrar yeniden yaşanır. 

Dikkat edilmezse sonuçları kötü olabilir:

Boğaz ve mide ülseriDiş ve diş eti hastalıklarıYemek borusu iltihabıBağırsak ve sindirim sistemi sorunlarıElektrolit dengesizliğiAritmi denilen anormal kalp ritmiKalp yetmezliğiİntihar eğilimiÖzgüven sorunlarıSosyal fobiAdet döneminde düzensizlikMadde bağımlılığıPsikolojik sorunlarBöbrek yetmezliği

Maalesef bu liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Çünkü bedenimiz rutinleri sever kendini buna göre ayarlar. Eğer bulimia nervoza sahibi kişi bir an çılgınlar gibi yiyip sonra uzun süre aç kalırsa, bir gün çılgınlar gibi spor yapıp daha sonra yatmaya devam ederse vücut sistemi kısa süre içerisinde alt üst olacaktır. 

İşin psikolojik yönü belki de bu rahatsızlığın hem nedeni hem belirtisi hem de sonucudur. Sosyal fobi üzerinden gidersek kişi sosyal çevrede kilosu nedeniyle rahatsız hisseder, bu rahatsızlığın sıkıntısını azaltmak için bulimia nervoza geliştirir ve bu yeme bozukluğu nedeniyle sosyal fobisi artar. Demiştik, kısır döngü. 

Peki ne yapalım, bulimia nervoza geçer mi?

Unutmayın, bulimia nervoza ve benzeri pek çok yeme bozukluğunun temel nedeni psikolojik sorunlardır. Bu nedenle de söyleyebiliriz ki olay sizde bitiyor. Kendinize güvenmeniz, bu sorunla başa çıkabileceğinize inanmanız ve gücünüzü keşfetmeniz son derece önemli.

Elbette bu konuda uzmanlar da size yardımcı olacaktır. Genel olarak bulimia nervoza sahibi kişiler için psikoterapi uygulanır, ilaçlar verilir ya da gerekirse hastaneye yatırılır. Konu hakkında bir diyetisyenden yardım alarak hayat tarzınızda değişiklikler yapmak da son derece etkili olacaktır. 

Bulimia nervoza başlamadan önlemeniz mümkün:

Çocuklarınızı özgüvenli yetiştirin.Çocuklarınıza sağlıklı ve iyi görünümlü bir vücudun önemini anlatın.Çocuklarınıza kilo ve vücutları konusunda destek verin.Keyifli aile yemekleri yiyin.Odak noktanız kilo değil, sağlıklı bir vücut olsun.Yemek sonrası kusma dürtünüzü bastırın. 

Aslında bilinmesi gereken temel nokta, sağlıklı olmaktır. Tabii beden olumlayalım, kendimizi sevelim ama bıngıl bıngıl yağlarla hiçbirimiz gerçek anlamda sağlıklı olamayız. Bu nedenle kendimize, çevremize ve çocuklarımıza öğretmemiz gereken en önemli şey sağlıklı yaşamaktır. Sağlıklı bir hayatta emin olun kimse şişman olmaz.

Kişinin tıkınırcasına yeme atakları yaşamasına neden olan bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir, neden olur gibi merak edilen soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi yeme bozuklukları hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. 

Eğer yemek yemekten ziyade sindirmeyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, aşağıdaki içeriğe de göz atabilirsiniz: 

Haftanın Öne Çıkanları

Adana Demirspor - Fenerbahçe / CANLI YAYIN

2023-11-12 18:43 - Spor

Kendi ChatGPT'nizi Oluşturabileceksiniz! - Webtekno

2023-11-06 23:22 - Teknoloji

Seray Sever kasım ayında deniz keyfi yaptı, fiziğini görenler hayran kaldı

2023-11-10 16:12 - Magazin

Gösterişli hayatı ve iddia edilen mal varlığıyla konuşulan Şulemsi'ye tehdit mesajları

2023-11-10 15:38 - Magazin

Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasında ilk çatlak! 'Kardeşlik ilişkisi' kavga ile başladı

2023-11-07 08:17 - Politika

Feyza Civelek'in yıllar önce yaşadığı olay Sandık Kokusu dizisine konu oldu

2023-11-11 08:42 - Magazin

Dilan Polat neden hapse girdi? Polat ailesi neden tutuklandı?

2023-11-06 17:03 - Spor

İrem Derici, yeni aşkıyla sarmaş dolaş poz verdi

2023-11-13 08:12 - Magazin

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 12 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-11-12 16:42 - Spor

Türkiye'de Kuzey Işıkları, 2025’e Kadar Gittikçe Sıklaşacak! - Webtekno

2023-11-07 18:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

BYD'nin Lansmandan Sonra Kaç Sipariş Aldığı Açıklandı

11:07 - Teknoloji

AirPods Max 2 Bekleyenleri Üzecek Haber

10:27 - Teknoloji

Yabancı dil sorunu tarih oluyor! Devrim niteliğindeki teknolojiye Türkçe dili dahil edildi

10:27 - Teknoloji

Voyager 1, 1981'den Beri Kullanmadığı Vericiyi Aktif Etti

10:22 - Teknoloji

Bilime Göre Sabah Beyninizin En Üretken Olduğu Zaman mı?

10:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Mahalle kara gömüldü! 'Acil yardım' çağrısı

11:17 - Gündem

Cins kedilerle ilgili yeni karar: Scottish kediler yasaklandı mı?

11:12 - Yaşam

Mermer ocağında facia: İki işçi öldü!

11:08 - Gündem

Meyvenin fiyatı düştü! Vatandaş C vitaminine doyacak

11:02 - Ekonomi

İrfan Can Kahveci'ye yüzde 100 zam! İşte sözleşme detayları

10:58 - Spor