?>

Bu yazılım telefonların ömrünü uzatıyor!

/e/OS adlı açık kaynaklı işletim sistemi, cihazların ömrünü uzatarak kullanıcıların mevcut telefonlarını kullanmaya devam etmelerini sağlıyor.

Teknoloji - 3 ay önce

Eski telefonların yazılım desteği sona erdiğinde kullanıcılar genellikle cihazlarını değiştirmek zorunda kalıyor. Ancak, /e/OS adlı açık kaynaklı işletim sistemi, bu cihazların ömrünü uzatarak kullanıcıların mevcut telefonlarını kullanmaya devam etmelerini sağlıyor. Yeşil yazılım çözümlerine öncülük eden bu teknoloji, çevresel ve ekonomik maliyetleri azaltmayı hedefliyor.

Oyuncu ve sunucu Waseem Mirza, telefonunun donanımının hâlâ sorunsuz çalışmasına rağmen, Samsung'un güvenlik güncellemelerini 2020 yılında sonlandırması nedeniyle cihazını değiştirmek zorunda kaldı. Ancak /e/OS, eski telefonlara güncel güvenlik yamaları ve yeni özellikler sunarak bu duruma alternatif bir çözüm oluşturuyor. /e/OS'un kurucusu Gaël Duval, “Büyük üreticiler telefonlara gereksiz yazılımlar yüklüyor ve bu da cihazların zamanla yavaşlamasına neden oluyor. Biz yazılımı hafifletiyor ve eski cihazların verimli çalışmasını sağlıyoruz” dedi.

ESKİ CIHAZLARA GÜNCEL YAZILIM DESTEĞİ SAĞLANIYOR

/e/OS, destek süresi dolmuş birçok eski cihaza güvenlik ve yazılım desteği sunarak kullanıcıların cihazlarını daha uzun süre kullanabilmesine olanak tanıyor. Desteklenen cihazlar arasında 10 yılı aşan modeller de bulunuyor. Samsung Galaxy S7 Edge gibi popüler modeller de /e/OS’un sunduğu bu desteğin bir parçası. Yazılım, bu cihazlara ek olarak beş yıl daha kullanım ömrü sunuyor.

ÇEVRESEL VE EKONOMİK FAYDALAR

Telefonların üretimi, büyük miktarda karbon salınımına neden oluyor. Mobil telefonların karbon ayak izinin yüzde 80’i üretim aşamasında oluşuyor. Bu nedenle, kullanıcıların telefonlarını daha uzun süre kullanabilmesi, çevresel etkileri azaltmak açısından büyük bir avantaj sağlıyor. /e/OS gibi yazılımlar, cihazların ömrünü uzatarak bu emisyonları en aza indiriyor.

BÜYÜK ÜRETİCİLER DESTEK SÜRESİNİ UZATIYOR

Büyük telefon üreticileri de cihaz ömrünü uzatmak için adımlar atıyor. Samsung, Galaxy S24 serisi için destek süresini yedi yıla çıkarırken, Google da Pixel cihazları için aynı süreyi sunuyor. Apple ise iPhone 16 modelini en az beş yıl boyunca destekleyeceğini duyurdu. /e/OS Operasyon Direktörü Rik Viergever, bu yeni cihazların işlemci ve bellek yapıları sayesinde yedi yıldan çok daha uzun süre kullanılabilir durumda olacağını belirtti.

YEŞİL YAZILIMIN ÖNEMİ VE YENİ STANDARTLAR

Yeşil Yazılım Vakfı, yazılımların karbon ayak izini azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Vakfın geliştirdiği Yazılım Karbon Yoğunluğu (SCI) spesifikasyonu, yazılımın çalışırken yarattığı emisyonları ve bu yazılımların çalıştığı donanımın karbon salınımını değerlendiriyor. Asim Hussain, “Yeşil yazılım, enerji verimliliği sağlayan ve donanım kaynaklarını minimumda tutarak daha az emisyon üreten yazılımdır” açıklamasında bulundu. SCI spesifikasyonu, geliştiricilerin yazılımlarını optimize etmeleri ve daha verimli hale getirmeleri için bir ölçüt sunuyor.

YAZILIM VERİMLİLİĞİ VE OPTİMİZASYON ÇALIŞMALARI

Mobil uygulamalar, sınırlı pil ömrü nedeniyle enerji verimliliği gerektirirken, sunucu uygulamalarında enerji tüketimi genellikle göz ardı ediliyor. Hussain, yazılım geliştiricilerin bu alanda daha verimli çözümler üretmeleri gerektiğini vurguluyor. Yeşil Yazılım Vakfı, geliştirdiği ecoCode projesi ile yazılımların kaynak kullanımını en aza indirerek daha çevreci hale getirilmesine olanak tanıyor. Proje, kodların nasıl optimize edilebileceği ve uygulamaların nasıl daha az enerji tüketir hale getirilebileceği konusunda ipuçları sunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAZILIM TALEBİ ARTIYOR

Bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) sektörünün sera gazı emisyonlarındaki payı giderek artıyor. 2020 yılında yüzde 1,4 olan bu oran, 2040’a kadar yüzde 14’e çıkabilir. Büyük şirketler, bu sorunu çözmek için yazılım sürdürülebilirliğine daha fazla önem veriyor.

Gartner’a göre, büyük global şirketlerin yalnızca yüzde 10’u yazılım sürdürülebilirliğini gereksinimlerinde dahil ederken, bu oran 2027’ye kadar yüzde 30’a çıkacak. Hussain, yazılımın karbon nötr hale getirilmesinin diğer sektörlere göre daha kolay olduğunu belirterek, bu konuda adım atılması gerektiğini vurguluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü CEO açıkladı: Metaverse projesi çöp mü oldu?

2024-10-23 07:58 - Teknoloji

OpenAI, Yeni Yapay Zekâ Modeli Orion’u Tanıtmaya Hazırlanıyor

2024-10-25 09:53 - Teknoloji

Meta Ünlülerin Sahte Reklamlarını Yüz Tanımayla Engelleyecek

2024-10-22 11:28 - Teknoloji

OpenAI'ın Whisper Aracının Halüsinasyon Sorunu Keşfedildi

2024-10-27 18:58 - Teknoloji

Google’ın Facebook’a Karşı Örgütlenme Girişimi: OpenSocial

2024-10-25 21:03 - Teknoloji

OpenAI ile Microsoft'tan, Medya Şirketlerine Hibe Programı

2024-10-23 14:38 - Teknoloji

Meta, Yapay Zekâ Haberciliği İçin Büyük Bir Anlaşma Yaptı

2024-10-25 23:33 - Teknoloji

OpenAI, Kâr Amacı Güden Bir Kuruluş Oluyor

2024-10-23 21:33 - Teknoloji

iOS 18.2 güncellemesi tüm yenilikler! – Siri'ye ChatGPT geldi!

2024-10-24 18:42 - Teknoloji

Çeltik üretiminde damla sulama, metan gazı salımını ve su sarfiyatını azaltıyor

2024-10-21 16:52 - Teknoloji

İlgili Haberler

Portland Neden İçme Suyuna Florür Eklemiyor?

17:27 - Teknoloji

Meta, Spor Odaklı Akıllı Gözlük Çıkarabilir

16:43 - Teknoloji

Çin'de Dünyanın İlk İnsan-Robot Maratonu Düzenlenecek

16:28 - Teknoloji

Samsung'dan Galaxy S25 İçin İnanılmaz Kampanya

16:12 - Teknoloji

Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

15:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında

17:58 - Gündem

Altın fiyatları zirveye yaklaşıyor

17:53 - Ekonomi

Beşiktaş - Athletic Bilbao! İlk 11'ler

17:47 - Spor

SOLOTÜRK Antalya eğitim uçuşu ne zaman? Görsel şölene hazır olun

17:37 - Gündem

Galatasaray'da Zaha ile yollar ayrıldı! Yeni adresi şaşırtacak

17:32 - Spor