Big Bang Startup Challenge, Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği olarak biliniyor. İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilere destek vermek amacıyla oluşturduğu bu platform, her yıl İTÜ Çekirdek tarafından seçilen en iyi girişimleri öne çıkaran bir yarışma. Bu yıl 12. kez düzenlenen etkinlik, 13-14 Aralık tarihlerinde Uniq İstanbul’da gerçekleşti.
Bu etkinlikte 1.028.000.000 TL dağıtıldı!Shiftdelete.netEtkinlikte, 8 farklı sektörel dikeyde sunum yapan 50 girişim, ödül, nakit ve yatırım fırsatları için yarıştı. Toplamda 1,28 milyar TL’lik destek sağlanan etkinlik, Cumhuriyetin 100. yılına yaraşır bir şekilde yeni bir rekor kırdı.
Big Bang Startup Challenge, girişimcilerin iş dünyasıyla ve yatırımcılarla buluşmasını sağlayan bir köprü görevi görüyor. Etkinlikte, arabanın kapısını cep telefonuyla açan dijital anahtardan, kendi kendine yetebilen akıllı elektrik direğine kadar pek çok ilginç teknoloji görücüye çıktı. Başarılı olan girişimciler, şirketlerini kurduktan sonra 1 yıl boyunca “Kuluçka” imkanlarından yararlanarak girişimcilik becerilerini ve olanaklarını geliştirme fırsatı elde ettiler.
Big Bang Startup Challenge, aynı zamanda girişimcilere eğitim ve mentorluk desteği de sunuyor. İTÜ Ayazağa’daki ARI 3 binasında yer alan Ön Kuluçka alanında girişimciler, projelerini geliştirme imkânı buluyorlar. Programlar arasında Hızlandırıcı adı verilen özel bir dönem var ki burada girişimciler geniş kapsamlı eğitim alıp kendi projelerini geliştiriyorlar. Bu süreçte, girişimciler iş modeli, pazarlama, finans, hukuk, patent, sunum teknikleri gibi konularda uzmanlardan bilgi ve geri bildirim alıyorlar.
Big Bang Startup Challenge’ın arkasındaki güçlü kurum ise İTÜ ARI Teknokent. İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olarak, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik ediyor ve teknoloji tabanlı girişimleri destekliyor. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, etkinlikle ilgili açıklamalarda bulundu.
Geçen yıla göre bu yıl katılımcıları çok daha olgun, vizyoner ve cesur bulduğunu söyledi. Geçen yıl ortaya çıkan büyük startup’lardan bazıları ise; akıllı ev sistemleri geliştiren Evreka, yapay zeka ile kişisel asistan sunan AsistanBee, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Cyber Struggle, otonom araç teknolojileri geliştiren Otosense, biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren Biyome, akıllı tarım çözümleri sunan Tarfin, yapay zeka ile müzik üreten Suno.AI ve akıllı şehir çözümleri sunan Smart Mimic oldu.
Teknokent içinde gelişen girişimler ve ortaya çıkan yeniliklerin son derece değerli olduğunu ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke olmasına katkı sağladığını belirtti. Belki de henüz bilmedikleri bir unicorn doğabileceğini ve bunun da Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine büyük bir ivme kazandıracağını ifade etti.