?>

Bu alışkanlıklar gençlik iksiri kolajenin azalmasına neden oluyor

Diyetisyen Cemre Balkan, sağlıksız beslenme, C vitamini eksikliği, sigara-alkol tüketimi ve çok fazla şeker tüketiminin gençlik iksiri olarak adlandırılan kolajeni azaltan sebeplerin başında geldiğini söyledi.

Sağlık - 10 ay önce

Diyetisyen Cemre Balkan, sağlıksız beslenme, C vitamini eksikliği, sigara-alkol tüketimi ve çok fazla şeker tüketiminin gençlik iksiri olarak adlandırılan kolajeni azaltan sebeplerin başında geldiğini söyledi.Abone ol

Kolajen, vücut proteininin yüzde 30’unu oluşturan kas, kemik, eklem ve bağ dokularına sağladığı güç ve esneklik ile eklem sağlığı; cildin esnekliği ve sağlamlığından sorumlu vücutta en bol bulunan protein olarak dikkat çekiyor. Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Diyetisyen Balkan, kolajenin yaş almayla birlikte azaldığını belirterek, uygulanması gereken yöntemler hakkında bilgi verdi.

Yaş almayla beraber cilt, kas, eklem ve kanda bulunan kolajen parçalanmaya başlar ve yapımı da zorlaşıyor. Bu yüzden birçok kişide belli bir yaştan sonra kolajen kullanım ihtiyacı artıyor.

Kolajenin faydalarından bahseden Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Diyetisyeni Cemre Balkan, “Kolajenin ana görevi vücuda yapı, güç ve desteklik sağlamaktır. Cilt nemini korumak ve osteoartrit (kireçlenme) ağrısını hafifletmek için de kullanılır. Kan şekerini düşürme ve düzenleme gibi durumlarda da etkilidir. Kolajen, eklem ağrılarını hafifletir. Kemik kaybını önler, kas kütlesini artırır. Saçları ve tırnakları güçlendirir. Yaşlandıkça kemiklerde oluşan kırılganlığı azaltarak güçlenmesine yardımcı olur. Cilt hidrasyonu ve elastikiyeti sağlayarak, güç ve esneklik kazandırır. Kırışıklıkları azaltmaya yardımcıdır. Kolajen içeren besinler ise tavuk, hindi, dana et gibi hayvansal proteinden zengin et ürünleri ve somon, uskumru gibi soğuk su balıklarıdır” dedi.

“Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve aşırı şeker tüketimi kolajeni azaltıyor”

Kolajenin azalması ile birlikte ciltte selülit, kırışıklık ve kuruluğun meydana gelebileceğini ifade eden Cemre Balkan, “Kolajen içeren besinleri tüketmek doğrudan cilde ve vücuda alınmasını sağlamamaktadır. Vücut kolajen içeren besinleri alır, sindirir ve proteinleri sentezler. Doğru beslenme planı ile kolajen üretimi desteklenmelidir. Sağlıklı bir diyet vücudun kolajen üretmesine yardımcı olabilir. Kolajen oluşumunu destekleyebilecek maddeler arasında antosiyaninler, A vitamini, C vitamini, bakır, prolin ve glisin bulunur. Günlük hayattaki bazı alışkanlıklar kolajen kaybına sebep olabilir. Bunun yanında yaşlanmayla birlikte doğal olarak bir kolajen kaybı yaşanır ve ciltte kuruluk, kırışıklık, selülit ve eklem rahatsızlıkları görülür. Sağlıksız beslenme, C vitamini eksikliği, stres, güneş ışığına fazla maruz kalmak, sigara, alkol tüketimi ve çok fazla şeker tüketimi kolajeni azaltan sebeplerdendir” diye konuştu.

Vücuttaki kolajeni korumak için yapılması gereken yöntemleri de dile getiren Diyetisyen Balkan, “Vücuttaki kolajen miktarını düşüren faktörlerden uzak durmak kolajen kaybının önlenmesine yardımcı olur. Yüksek şekerli bir diyet, kan şekerlerinin proteinlere bağlanması ile proteinlere zarar verir ve kolajeni kuru, kırılgan ve zayıf hale getirebilir. Tütün dumanında bulunan birçok kimyasal ciltte hem kolajene hem de elastine zarar verir. Güneş ışınlarında doğal olarak bulunan ultraviyole ışınları, kolajenin daha hızlı parçalanmasına, kolajen liflerinin zarar görmesine ve ciltte anormal seviyelerde elastin birikmesine neden olur. Düzenli egzersiz görünür yaşlanmayı azaltmaya ve kolajeni korumaya yardımcı olarak cilt, kemik, kas, eklem sağlığını daha uzun süre koruyabilir” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'de 2,5 milyarı aşan vurgun yapan Sedat Ocakçı ve eşi yakalandı

2024-02-07 16:22 - Gündem

2 ilde eğitime kar engeli

2024-02-05 07:42 - Gündem

İstifa protestoları sonrası Lütfü Savaş'tan ilk açıklama geldi

2024-02-06 23:27 - Politika

Samsunspor - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-02 19:58 - Spor

Kahramanmaraş'ta kaymakam ölü bulundu! Kafasına ateş edilmiş intihar mı cinayet mi?

2024-02-05 11:58 - Gündem

Antalyaspor - Fenerbahçe maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-03 18:47 - Spor

Ocak ayında kaç tane Togg satıldı? İşte resmi rakamlar

2024-02-01 21:42 - Teknoloji

Kahramanmaraş'ta soğuktan buzul sarkıtları oluştu

2024-01-31 16:32 - Gündem

Uçaklar Bazen Neden Yavaşlayıp Bu Hareketi Yapar? - Webtekno

2024-02-04 13:33 - Teknoloji

Görünmez Deprem Hakkında Konuşmamız Gerekenler - Webtekno

2024-02-05 23:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sabri Ülker Vakfı, beslenme ve gıda okuryazarlığına dikkat çekiyor

13:58 - Sağlık

7 adımda ödemden kurtulun! Ödemden kurtulmak için ipuçları

13:17 - Sağlık

5 dakika da saat çizme testi ile demans teşhisi yapın! Erken teşhis ile bunamanın önüne geçin

17:07 - Sağlık

DSÖ'den M çiçeği virüsü açıklaması: Halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor

11:07 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı'ndan vatandaşlara son dakika uyarısı: Muayeneye gidin

19:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

14. Türkiye enerji zirvesi başladı

17:27 - Ekonomi

AK Partili Usta açıkladı: Aile hekimliğinde ücretli rapor dönemi başlıyor

17:23 - Gündem

Filmlere konu olmuştu: Bilim adamları Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı!

17:17 - Teknoloji

'Zeka Oyunları Şampiyonası'nda yeni dönem başlıyor!

17:12 - Eğitim

Son Dakika: Kabine Toplantısı başladı

17:07 - Politika