Gözlüğü takılı olmasına rağmen gözlüğünü etrafta arayan insanlar veya inmesi gereken durağı kaçıran yolcular etrafımızda çoktur ve zaman zaman biz de bu durumları yaşayıp normal karşılamışızdır. Peki tüm dalgınlıklar normal mi? Bu soruya İsrail Haifa Üniversitesinden klinik psikolog Prof. Dr. Eliezer Somer, dalgınlıkları uyum bozucu olan ve uyum bozucu olmayan şeklinde sınıflandırıp "hayır" cevabını veriyor. Ona göre bazı dalgınlıklar hastalık derecesinde.
İlk defa Prof. Dr. Eliezer Somer tarafından tanımı yapılan uyum bozucu dalgınlık (maladaptive daydreaming) henüz ruh sağlığı bozukluğu tanı kitabı olan DSM 5'e hastalık olarak konulmasa da Somer ve diğer birçok ruh sağlığı uzmanına göre bu ciddi bir sağlık problemidir ve tedavi edilmesi gerekir.
Uyum bozucu olmayan dalgınlığın nedenleri neler olabilir?
Günlük hayatımızda bazen bir anlık dikkatsizliğimizden, unutkanlığımızdan bazen de gerçek hayattan kaçma uğraşımız sonucunda yaşadığımız dalgınlıklardır.
Uyku problemleri dalgınlığın artma nedenlerinden biri.
Uyku problemleri, odaklanmakta sıkıntı yaşamanıza ve dikkatinizin dağılmasına neden oluyor olabilir. Bu tür problemlerin varlığında uyku hijyeninizi artırmayı deneyebilirsiniz.
Beyniniz kaygılarınızla çok dolu olabilir.
Anksiyetenin varlığı beyninizi yorar. Kafanızda kısır döngü şeklinde bitip tükenmeyen tekrarlayan düşünceler varsa bu, dalgınlığınızı artırıyor olabilir. Nefes egzersizleri ve rahatlama egzersizlerini kullanarak kaygılarınızla başa çıkmayı deneyebilirsiniz.
www.idrak34.com