Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından organize edilen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle desteklenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024'e (IGEXX) katıldı.
Konuşmasında e-ticaret alanında yaşanan değişim ve dönüşümlere değinen Bolat, ticaretin dijitalleşme yolculuğunun, sadece teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm olduğunu söyledi.
2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydeden küresel e-ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaştığını dile getiren Bolat, "Bu yılın sonunda ise küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini beklemekteyiz. Ülkemizdeki durumuna baktığımızda ise 2023 yılında e-ticaretin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı (e-GSYH) 2022'ye göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8'lik paya ulaşmıştır. e-GSYH'miz 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26'lık reel büyüme gösterdi. Ülkemizde e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüme göstermektedir.
2022'de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatımız, 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aşmıştır. 2022'de e-ihracatın genel mal ihracatındaki payı yüzde 0,91 iken 2023'te yüzde 2,1'e yükselmiştir. 2024'ün ilk 8 ayında ise e-ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında artış göstererek 4,16 milyar dolara, toplam mal ihracatı içindeki payı yüzde 2,7'ye yükselmiş bulunmaktadır. 2024'ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece e-ihracatımızın toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 3'ü aşacaktır. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028'e kadar yüzde 10'a çıkarmak" diye konuştu.
"TÜRKİYE İHRACATININ ARTIŞ EĞİLİMİ DEVAM ETMEKTE"Ömer Bolat, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri anımsatarak, bu ortamda Türkiye ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen, inovasyon, üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklı politikalarla gücünü artırmaya devam ettiğini söyledi.
Konuşmasında son açıklanan dış ticaret verileri hakkında katılımcıları bilgilendiren Bolat, Türkiye ihracatında artış, ithalatında düşüş eğiliminin devam ettiğini bildirdi. Mal ve hizmetler ihracatında yaşanan olumlu gelişmelere dikkati çeken Bolat, aynı hız ve tempoyla çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.
Bolat, "Kişi başına milli gelirimiz bu yılın sonuna kadar 14 bin doları aşacaktır." dedi.
"GÜNÜMÜZDE ANAHTAR KELİME; SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"Günümüzde küresel ticaretin, yeşil ve dijital dönüşümün etkileri ile köklü bir değişim sürecinden geçtiğini ifade eden Bolat, şunları kaydetti:
"Anahtar kelime 'sürdürülebilirlik' olmuştur. Markalar, karbon emisyonlarını en aza indirmek ve tedarik zincirindeki kırılganlığı azaltmak için çaba harcamaktadır. Döngüsel ekonomi önemini giderek artırmakta. Uluslararası pazardan aldığımız payı korumak ve artırmak için dijital gündemi yakından takip etmek zorundayız, belirlenen politikalara uyum sağlamak için Ticaret Bakanlığı olarak önemli bir sorumluluğumuz var. Bu kapsamda başta KOBİ'ler olmak üzere tüm şirketlerimizin kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü sağlayabilmesi için farkındalık sağlanması, mevcut durum analizinin yapılması, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik hazırladığımız, ulusal ve uluslararası fonlara erişimin kolaylaştırılmasını sağlayacak Responsible Programı'nı kamuoyu ile paylaşmıştık."
"E-KOLAY İHRACAT PLATFORMU'NU KURUYORUZ"Ticaret Bakanı Bolat, küresel ticarette bir diğer önemli dönüşümün de dijitalleşme olduğuna işaret ederek, bu dönüşümün getirdiği yenilikler ve internet kullanımının yaygınlaşmasının, özellikle küresel salgın dönemi itibarıyla tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi.
Bolat, şöyle konuştu:
"Türkiye'de de e-ticaretin, toplam ticaret içindeki payı 2019'da yüzde 4,8 iken, 2023 sonunda yüzde 21'e yükselmiştir. Bunda salgının ticaret alışkanlıklarını değiştirmesinin çok önemli rolü oldu. Bu gelişmeler karşısında Bakanlık olarak hem hizmet ihracatına yönelik destek paketlerimiz bulunmakta hem de e-ihracata yönelik çok önemli destek ve teşvikler sağlamaktayız. E-ihracat ile firmalarımız uzak ve yabancı pazarlara daha kolay giriş yapabilmekte ve dünyanın her yerinden yüksek alım gücüne sahip müşterileri ulaşabilmekte, aracılar ve tedarikçiler olmaksızın yabancı ülkelerde kendi markalarını oluşturabilmekteler."
Sağladığı avantajlar karşısında tüm firmaların ticaretin dönüşümünü yakından takip etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Bolat, e-ihracat stratejisi oluşturmalarının olmazsa olmaz zorunluluk olduğunu söyledi.
Bolat, şunları kaydetti:
"Ticaret Bakanlığı olarak firmalarımızı bu dönüşüm sürecine hazırlamada liderlik yapmaya hazırız. Geleneksel ticarete ve ihracata yönelik mevzuatlarımız yanında e-ticaret, e-ihracata yönelik mevzuatlarımızı hazırlamış bulunuyoruz. 5986 sayılı e-ihracat destekleri kararı ile firmalarımızın yurt dışı pazar yerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekleri hayata geçirdik. Siz daha fazla e-ihracat yaptıkça biz de sizlere daha fazla e-ihracat destekleri sağlamaya devam edeceğiz. Tüm bu destek ve eğitim programları çerçevesinde destek başvurularının başladığı 2023 yılından bu yana 181 şirket, 5 perakende e-ticaret sitesi ve 2 pazar yeri destek kapsamına alınmıştır. E-Kolay İhracat Platformu'nu da kuruyoruz. E-Kolay İhracat Platformu ile firmalarımızın e-ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini tamamlamayabilecekleri kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz."TİM BAŞKANI GÜLTEPE: E-İHRACATTA HIZLI BİR ARTIŞ TRENDİ VAR
İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'nin (IGEXX) açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, dijital dönüşümün baş döndürücü hızla ilerlediğini belirterek, dönüşümün etkilerinin hayatın her alanında olduğu gibi ticarette de yakından hissedildiğini söyledi.
Gültepe, e-ihracatın, 2022'de toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 0,84 olduğunu hatırlatarak, "Oran 2023'te 5,4 milyar dolarla yaklaşık yüzde 2'ye yükseldi. 2024'ün ilk yarısında ise 3,4 milyar dolarlık bir e-ihracat gerçekleştirdik. Toplam ihracat içinde e-ihracatın payı yüzde 3,4'e ulaşmış bulunuyor. Görüldüğü gibi e-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz. Önümüzdeki 4 yılda, yani 2028'de bu oranı yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Zirvenin bir diğer önemli ayağını alım heyetlerinin oluşturduğunu belirten Gültepe, "Bugün burada 200'ü aşkın ihracatçı firmamızı 22 ülkeden 40'ı aşkın firma ile buluşturacağız. Burada yapılacak görüşmelerle yeni işbirliklerinin temellerinin atılacağından hiçbir şüphe duymuyorum. Bu organizasyona gösterilen yüksek ilgiyi ve geniş kapsamlı katılımı, ülkemizin dijital ticaretteki stratejik rolünün bir göstergesi olarak değerlendiriyorum" ifadesini kullandı.
"BAŞKA ÜLKELERDEKİ PAZAR YERLERİ İLE STRATEJİK ORTAKLIKLAR KURMALIYIZ"Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu da İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'nin, Türkiye'nin dijital ticaretteki yerini güçlendirmesi anlamında ve ihracatı e-ihracatla destekleme yolunda önemli bir dönüm noktası olduğunu aktardı.
e-ticaret dünyasında, daha düne kadar 3 şirketin toplam global e-ticaret hacminin yüzde 50'den fazlasını gerçekleştirdiğini anımsatan Çevikoğlu, "Lokalleşme furyası tüm dünyada hızla ilerliyor. Birçok ülkenin artık yerel pazar yerleri var. Bu oyunu iyi okumalı ve buna göre konumlanmalıyız. Yani başka ülkelerdeki pazar yerleri ile stratejik ortaklıklar kurmalıyız" dedi.
Çevikoğlu, "Ticaret Bakanlığının açıkladığı 5 yıllık planda, e-ihracatın 5 kat artacağını öngörmesi ve birçok alanda finansal desteklerle bunun altını doldurması, bizim için de e-ihracata daha fazla odaklanmamız için motivasyon oldu. Gerek ETİD'de gerekse şirketlerimizde, e-ihracat ana başlığımız haline geldi. Türkiye, e-ticarette satılabilecek ürün sayısı bakımından dünyanın en çok ürün çeşidine sahip birkaç ülkesinden biridir" bilgisini paylaştı.
KOBİ'LER GLOBAL PAZAR YERLERİYLE B2B GÖRÜŞMELER YAPACAKZirve, dünya çapında e-ticaret ve e-ihracat sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirerek, e-ihracatın geleceğine dair önemli paylaşımlar ve stratejik işbirliklerine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'nin e-ihracat hedefleri doğrultusunda Türk markalarının küresel pazarlarda bilinirliğinin sağlanması ve pazar paylarının artırılması amacıyla düzenlenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'ne Walmart, Shopee, Jumia, Tmall, Reliance Group, About You gibi 30'a yakın dev pazar yeri temsilcisi katıldı.
Zirve kapsamında, ihracat ekosisteminin tüm paydaşları ve KOBİ'ler, global pazar yerleriyle B2B görüşmeler yaparken, alanında uzman kimselerin ilham verici deneyimlerini dinleme fırsatı bulacak. Zirve yarın sona erecek.