Boğaziçi'nde Prof. Dr. Tuna Tuğcu'nun doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıktı

Boğaziçi Üniversitesi’nin tartışmalı akademisyeni Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun doktora tezinin önemli bir bölümünü, İngiliz bilim adamı V. H. Mac Donald’ın 1978 yılında yayınladığı makalesinden birebir kopyaladığı ortaya çıktı.

Gündem - 4 hafta önce

1863 yılında kurulan ve Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi, son yıllarda başarılarından çok intihalci hocalarıyla anılmaya başladı.

Akademi camiası; Cem Ersoy ve eşi Lale Akarun’un 1986 yılında yayınlanan yüksek lisans tezlerindeki 14 sayfanın tamı tamına aynı olmasının, yani birbirlerinden intihalde bulunduklarının ortaya çıkmasının şokunu atlatamamışken, eski öğrencileri Tuna Tuğcu’nun da danışman hocasının izinde olduğu ve intihalde bulunduğu ortaya çıktı.

Ersoy ve Akarun’un kopya tezlerini, aynı gün onaylayan isim ise Boğaziçi eylemlerinin destekçisi Prof. Dr. Bülent Sankur.

KELİMESİ KELİMESİNE KOPYALAMIŞ

Boğaziçi Üniversitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun; 2001 yılında yayınladığı doktora tezinin önemli bir bölümünü, İngiliz bilim adamı V. H. Mac Donald’ın 1978 yılında bitirdiği makalesinden birebir kopyaladığı öğrenildi.

İFTİRA ATARAK KENDİ İNTİHALİNİ GÖLGELİYOR

Tuna Tuğcu’nun, aktif olarak kullandığı sosyal medya hesabı X’ten (Twitter’dan) yaklaşık 3 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni atanan akademisyenleri hedef gösteren paylaşımlarda bulunduğu da görüldü.

Boğaziçi’ne atanan hocaları ‘Paraşütçüler’ diyerek aşağılayan Tuğcu’nun, paylaşımlarından birinde, “Herkes kimin Boğaziçi’ne paraşütle kimin bileğinin hakkıyla geldiğini biliyor” ifadelerini kullanarak kendi doktora tezindeki intihalini gölgelemeye çalıştığı anlaşıldı.

2023 SEÇİMLERİNDEN ÖNCE DE TEHDİTLER SAVURDU

Üniversitenin saygınlığına gölge düşüren ve intihalli bir tezle akademik unvanını elde etmiş olan Tuğcu’nun, 2023 Genel Seçimleri’nden önce yeni atanan akademisyenleri tehdit ettiği, “Kendinizi 2 ay içinde boğazın soğuk sularında bulursunuz” ifadelerini kullandığı da görüldü.

GASPTAN DA KINAMA CEZASI VAR

Üniversitede rektör atamasını gerekçe gösterip, eylemde bulunan hocaların başında gelen Tuna Tuğcu, 2022 yılında baskın ve gaspa da girişti. Bilgi İşlem Dairesi’ni basan 4 akademisyenden biri olan Tuğcu, bazı evrakları gasp etti ve söz konusu gasptan dolayı kınama cezası aldı.

Tuğcu’nun Bilgi İşlam Dairesi’nin başkanı olduğu dönemde, SD4U adlı şirketi üzerinden, Boğaziçi Üniversitesi’nden ve çeşitli ortaklarından ihalesiz bir şekilde doğrudan temin yoluyla 40 bin dolarlık satın alma yaparak yolsuzluğa da karıştığı iddia edilmişti.

İNTİHALLİ KARİYERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Tuna Tuğcu, danışmanlık verdiği öğrencilerini kadrolara yerleştirirken ve yayınlarını öğrencileri üzerinden gösterirken demokrasiyi ve liyakatı rafa kaldırıyor.

Akademi camiasının literatüründe ve İngilizce’de ‘İnbreeding’ olarak geçen, anlamı ‘bölüme kendi öğrencilerini hoca yapmak’ olan bu hareket, evrensel olarak etik değerlerden uzak bir davranış kabul ediliyor.

BOĞAZİÇİ KILIFINA SOKULMUŞ MONARŞİ

Örneğin; Bülent Sankur’un doktora tezlerini yönettiği öğrencileri Cem Ersoy ve Lale Akarun’u, Lale Akarun’un öğrencisi Berk Gökberk’i, Cem Ersoy’un öğrencileri Tuna Tuğcu ve Bahri Atay Özgövde’yi, Tuna Tuğcu’nun öğrencisi Birkan Yılmaz’ı, Selahattin Kuru'nun öğrencileri Cem Say ve Tunga Güngör'ü, Alper Şen'in öğrencisi Doğan Ulus'u, yani doktora tezlerinde danışmak verdikleri öğrencilerini zincirleme ve şaibeli bir şekilde Bilgisayar Mühendisliği bölümüne hoca yaptıkları anlaşıldı.

Kendi öğrencilerini, kendi bölümlerine atayıp, üniversite içinde adeta bir ‘monarşi’ düzeni kuran hocalar, alınacak herhangi bir kararda aralarında kolayca örgütlendikleri ve demokrasi adı altında diledikleri kararı alabildikleri biliniyor.

YILMAZ 50 YAYININA TUĞCU'NUN ADINI EKLEMİŞ

Üniversiteye yeni gelen hocaları ‘yetersizlikle’ suçlayan Tuna Tuğcu’nun, doktora tezini yönettiği eski öğrencisi Birkan Yılmaz’ın 50 yayınına Tuğcu’nun adını eklmesi dikkat çekti. Söz konusu ‘bağımsız olmayan’ yayınların 35’inin Yılmaz’ın mezun olduktan sonra 10 tanesinin ise Boğaziçi Üniversitesi’nde hoca olduktan sonra yayınlandığı görüldü.

Akademide bağımsız yayınlar yapan ve kendi rüştlerini ispatlayan genç hocaların aksine, Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan Tuna Tuğcu ve eski öğrencisi Birkan Yılmaz’ın adeta simbiyotik bir yaşam gibi birbirlerine bağımlı yayınlar gerçekleştirdiği ve böylece haksız rekabete yol açtıkları anlaşıldı.

Yapılan akademik incelemelerde de görüldüğü üzere; Birkan Yılmaz’ın gerçekleştirdiği yayınların çoğunlukla etki faktörü düşük olan, saygınlıktan uzak, şaibeli ve ücretli bilimsel dergilerde yayınlanması ve çok kolay kabul veren bilimsel standartları düşük, ulusal ve uluslararası konferans yayınları yapması ve tüm bu yayınlara Tuna Tuğcu’nun da adını ekleyerek CV’lerini doldurmaları dikkat çekti.

Ayrıca edinilen bilgiye göre Boğaziçi Üniversitesi yönetimi tarafından 2 kez ‘kamu görevinden uzaklaştırılma’ talebiyle Yükseköğretim Kurulu’na sevk edilen Tuğcu hakkında, YÖK’ün işlem yapmadığı biliniyor.

YAPTIĞI İNTİHALİ SORAN MESLEKTAŞINA CEVAP VEREMEDİ

Amerika’da Florida Üniversitesi’nde Bilgisayar Bölümü Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Tamer Kahveci’nin söz konusu intihali sosyal medya hesabından paylaşarak Tuna Tuğcu’ya sorular yöneltti.

Tuğcu verdiği detaylı cevapta, akademik unvanını intihalle elde etmesine dair tek bir açıklamada bulunamazken, Tamer Kahveci’ye ‘FETÖ’cü’ iftirasında bulundu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Söz Konusu İddialar Asılsız Çıktı

2024-08-07 21:21 - Gündem

Nagehan Alçı'dan boşanan Rasim Ozan Kütahyalı sevgilisiyle sarmaş dolaş poz verdi

2024-08-11 17:17 - Magazin

Sivasspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-08-11 19:28 - Spor

Tahliye talebi reddedilmişti! Mahkemeden Dilan Polat'a ikinci şok

2024-08-08 10:43 - Magazin

OLED Ekranlı iPad Air ve Mini Ne Zaman Gelecek?

2024-08-09 21:38 - Teknoloji

Ankaralı Turgut hastaneye kaldırıldı! Son hali görenleri üzdü

2024-08-09 12:38 - Magazin

Duygu Özaslan lahmacuna verdiği parayı söyleyip 'keriz gibi hissediyorum' dedi

2024-08-08 16:07 - Magazin

Kılıçdaroğlu'ndan Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu'na gözdağı!

2024-08-12 00:42 - Politika

Hatice Akbaş, Olimpiyat 2'incisi! Paris 2024'te gümüş madalya

2024-08-09 00:42 - Spor

Canınız sağolsun! Filenin Sultanları, bronz madalya maçını kaybetti

2024-08-10 20:28 - Spor

İlgili Haberler

Adana'da okul servisi şarampole devrildi: 9 yaralı

21:13 - Gündem

Başkan Altay'dan YKS'ye hazırlanan öğrencilere çağrı! Son başvuru tarihi 20 Eylül

21:03 - Gündem

Üvey büyükanne, 2 yaşındaki çocuğu balkondan attı!

20:28 - Gündem

Narin Güran'ın ölümüyle ilgili son dakika gelişmesi! İtirafçı mahkemeye sevk edildi

20:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan AYM Başkanı Kadir Özkaya'yı kabul etti

20:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Ahmet Hakan'dan 'teğmenler' tepkisi: Muhalefet bu tavrı takınsaydı...

21:17 - Politika

Adana'da okul servisi şarampole devrildi: 9 yaralı

21:13 - Gündem

Bodrum FK’dan savunmaya Ajeti takviyesi

21:08 - Spor

Başkan Altay'dan YKS'ye hazırlanan öğrencilere çağrı! Son başvuru tarihi 20 Eylül

21:03 - Gündem

Konyaspor, yeni transferini Azerbaycan'dan yaptı

20:53 - Spor