Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem bölgesinde gerçekleştirdiği tespit ve incelemelerin ardından yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmıştı. Emniyet'teki işlemleri tamamlanınca adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından nöbetçi hakimlikçe yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Boğaziçi Aydınlar Topluluğu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Övgün Ahmet Ercan'ın faaliyetlerinin bilim insanı kimliği ve aydın sorumluluğuyla ilgili olduğu vurgulanarak yaptığı paylaşımların da ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği belirtildi.
Ahmet Ercan'ın gözaltına alınması kadar Ercan hakkında verilen adli kontrol kararının da orantısız olduğunu ifade edilen açıklamada, "Halkımızın yaşam hakkına yönelik bilimsel akıla dayalı çalışmalar ne tür bedel söz konusu edilirse edilsin, hukuk ve demokrasi yoluyla sonuna kadar sürdürülecektir. Halkımız üzerinde korku ve baskı ikliminin oluşturulmasına yönelik her türlü girişime karşı Anayasa 'mız ile güvence altına alınan haklarımız aranacaktır" denildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
"Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem yaşanan bölgede bilim insanı ve aydın sorumluluğu ile tespit ve incelemelerde bulunmak üzere 28.02.2023 tarihinde Malatya İline gitmiştir.
Buradaki saha çalışmaları sırasında kendisine aktarılanları, kamuoyunu bilgilendirmek ve önlem alınmasını sağlamak amacıyla sosyal medyada paylaşmıştır.
Bütünüyle ifade özgürlüğü kapsamında kalan, hiçbir suç oluşturmayan bu paylaşımları konusunda, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma açılması üzerine, bulunduğu Elazığ İlinden gözaltına alınarak Malatya İline götürülmüş, burada yurtdışına çıkış yasağına ilişkin adli kontrol kararı ile serbest bırakılmıştır.
Elazığ da gözaltına alınıp suçun niteliği itibarıyla buradan gözaltında Malatya İline götürülmek başlı başına hukuka aykırı olup, aykırılığın ağırlık ve yoğunluğunu da göstermektedir.
Adli kontrol kararı, soruşturma koşulları oluştuğunda ve o soruşturmada da ancak kaçma ve/veya kanıtları karartma koşullarının varlığı halinde, orantı durumu gözetilerek verilebilecek bir karardır. Ortada ne soruşturma konusu bir suç ne de kaçma ve/veya kanıtları karartma durumu söz konusudur.
Kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen yasa bu soruşturmada bir silah gibi kullanılmış, 2022 yılında söz konusu yasanın toplumsal ihtiyaçlar ve kamu düzeni için değil, baskı iklimini artırmak amacıyla çıkarıldığı yolundaki uyarılarımızın gerçekliği de ayrıca bu şekilde doğrulanmıştır.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tarafından yapılanlar tamamen ifade özgürlüğü kapsamında kalan ve bilim insanı sorumluluğu ile bizzat gerçekleştirilen saha çalışmaları sırasında söz konusu olan çalışmalardır. Sayın Ercan, deprem öncesi ve sonrasındaki çalışmalarını insanlık yararına aralıksız sürdüren, ulusal ve uluslararası alanda tanınan ve itibar edilen yetkin bir bilim insanıdır.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan 75 yaşında, sağlık sorunları olan bir bilim insanıdır. Kaldı ki Anayasa 'mız ile güvence altına alınan yaşam hakkına yönelik hukuk dışı keyfî gözaltı işlemi ,yurtdışı çıkış yasak ve kararı ile "Hukuk Devleti " ilkesi ihlâl edilmiştir.
Deprem bölgesinde yaşanan sorunlar her geçen gün artmaya devam ederken, şimdi de bilimsel inceleme yapılması dahi önlenmek istenilmiştir. Bilimsel gerçeklerin ortaya konulmasından uzak duran bir yönetim, halkının yaşam hakkını, can ve mal güvenliğini görmezden gelen, hiçe sayan bir yönetim demektir.
Halkımızın yaşam hakkına yönelik bilimsel akıla dayalı çalışmalar ne tür bedel söz konusu edilirse edilsin, hukuk ve demokrasi yoluyla sonuna kadar sürdürülecektir.
Halkımız üzerinde korku ve baskı ikliminin oluşturulmasına yönelik her türlü girişime karşı Anayasa 'mız ile güvence altına alınan haklarımız aranacaktır
Halkımıza saygı ile duyurulur."
İmzacılar:
Ömer Faruk Eminağaoğlu
Sitare Beşe İnce
Nihan Aras
Makbule Sonay Tufan
Arif Taşabat
Gülgün Feyman Budak
Mustafa Aydemir
Ruhat Yüksel
Bilge Eren
Fevzi Durgun
Sevinç Dalyan
Ertuğrul Kumcuoğlu
Yasemin Baykara
Meryem Şahin
Şahin Filiz
Berkiz Berksoy
Devrim Alatlı
Ahmet Baycu
Orhan Eraslan
Mustafa Hüsnü Bozkurt
Osman Ünal
Kadir Gökmen Öğüt
Günal Yalçın
Oğuz Soydan
Cahit Üren
Selçuk Manioğlu
Turhan Erdem
Sinan Devin
Vedat Özgören
Ayşe Pehlivan
Sergün Develi
Ayşe Gündüz
Seda Perihan
Pırıl Perihan
Hakkı Bulunmaz
Gürsan Ercan
Feride Güner
Gönül Soyoğul
Mustafa Ergüden
Mustafa Ergün
Mürsel Cömert
Tülay Yücel
Ayşe Çebi
Meryem Kartal
Melih Baki
Turgut Somalı
Serap Yenici
Ahu Tekiner
İlker Pehlivanlı
Ömür Okur
Kemalettin Okur
Mine Kocaoğlu
Muammer Aydın
Önay Alpago
Yalçın Doğan
Hüseyin Özdemir
Bülent Kantarcı
Haluk Dural
Safiye Yüksel
Hülya Akil
Kayhan Delibaş
Tolga Yarman
Tayfun Budak
Fatma Şiyma Aksekili
Feramuz Öztürk
Ali Şen
Turhan Eren
Uğur Gültekin
Osman Aydoğan
Abdülkadir Akcan
Tansel Çölaşan
Aydın Özdalga
Namık Koçak
Ufuk Söylemez
Nilüfer Akaktan
Cengiz Divilioğlu
Fikri Sağlar
Firdes Yüksel
Suna Zihni
Cavit Helvacı
Yavuz Alogan
Ertuğrul Genç
Mehmet Atilla Baysak
Hüseyin Ünal
Mustafa Farsakoğlu
Salim Şen
Fırat Aykut
Recai Aksu
Hilmi Özden
Nasuh Mahruki
Sibel Zeren
Ertan Tümay
Arif Belgin
Hakkı Ardan
Ümit Ülgen
Ayşe Uygur
Sedef Kabaş
Bedri Baykam
Filiz Aydar
Nermin Durla
Mahire Erk
Filiz Koçak
Yüksel Sayan
İbrahim Gençay
Rahmi Pınar
Mergube Turkseven
Şerif Ali Barkın
Sigmin Atalı
Sergün Dereli
Gülşen Özel
Dilsen Karaaslan
Bahar Kuzu
Pınar Ercan Tirli
Güngör Yılmaz
Aslı Yılmaz
Saniye Pekün
Oral Çoşkuner
Emel Örnekol
Hayrettin Özgüven
Pelin Gençkırlı Özen
İbrahim Ekdial
Emine Temecikli
Yalçın Ilgaz
Gökçe Berçin Ilgaz
Beyazıt Kahraman
Tamer Oruç
Ahmet Necdet Pamir
Behram Yerlikaya
Bilge Aras
Zerrin Demirçepken
Nuray Tanarğardıgil
İlknur Eşiz
Yusuf Elmas
Selami Şengül
Ahmet Baybars Göğez
Zafer Özsoy
Behrem Yerlikaya
Kemal Şahin Talan
Emir Kosif
Aysun Kılıçaslan Soku
Gülbin Ergör
Lale Afrasyap