Biyopsi nedir ve nasıl yapılır?

Sağlık hepimiz için çok önemlidir ve tabii ki kullanılan teknolojiler de aynı şekilde önemlidir. İşte Biyopsi nedir ve nasıl yapılır...

Teknoloji - 2 ay önce

Sağlık, tüm canlılar için önemlidir ve sağlığımızı korumak için birçok yol deneriz. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde de artık daha kesin sonuçlar alabildiğimizden ve teşhislerin de doğruluğu yükseldiğinden dolayı insan sağlığı daha güvenli hale geldi. Peki vücuttan alınan dokuların veya hücrelerin tanısının nasıl yapıldığını biliyor musunuz? İşte Biyopsi nedir ve nasıl yapılır detayları…

Biyopsi nedir? Nasıl Yapılır?

Sağlık tarafında yapılan teşhislerden biri de biyopsidir. Biyopsi, vücuttaki anormal dokuların veya hücrelerin tanı ve tedavisi için yapılan bir tıbbi prosedürdür. Farklı çeşitleri olan biyopsi, hastadan hastaya farklı yollarla uygulanabilir ve genellikle hastanın sağlık durumuna göre seçilir. Biyopsi sırasında alınan doku veya hücre örneği, patolojik inceleme için laboratuvara gönderilerek tanı için sonuç beklenir.

İnceleme sırasında doku mikroskop altında incelenir ve gerekli durumlarda ek testler de istenebilir. Biyopsi sonuçları sayesinde doktorların doğru tanı koyması ve uygun tedavi planı çizmesi kolaylaşarak daha net sonuçlar da elde edilir.

Yapay zeka kanserin teşhisinde biyopsiden daha fazla avantaj sağlıyor!

Yapay zeka çalışmaları bu sefer kanser hastalarına umut olacak. Geliştirilen algoritma biyopsiden daha hızlı sonuç verdi.

Biyopsi çeşitleri nelerdir?

Biyopsi hastanın sağlık durumuna veya dokunun alınacağı bölgeye göre farklı çeşitlerde uygulanabilir. İşte biyopsi çeşitleri:

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB)

İnce bir iğnenin genellikle yüzeydeki veya yüzeye yakın kitlelere yerleştirilerek doku veya hücre örneği alınmasıdır. Lokal anestezi uygulanabilen bu biyopsi türü, genellikle tiroid nodülleri, lenf nodülleri, ve akciğer nodülleri gibi küçük kitlelerin tanı ve teşhisinde uygulanabilir.

Kalın İğne (Tru-cut) Biyopsisi

Daha büyük doku örnekleri almak için kullanılan biyospi çeşidi, kalın bir iğne aracılığıyla gerçekleştirilir. Genellikle meme, karaciğer, ve prostat gibi daha büyük kitlelerde kullanılan yöntem, çekirdek iğne (kesici alet), vakum yardımlı (vakum cihazı), ve stereotaktik (bilgisayarlı görüntüleme) olarak kendi içinde üç biyopsi çeşidine bölünür.

Endoskopik Biyopsi

Mide, bağırsak, akciğer gibi iç organlardan doku almak kullanılan biyopsi türü, ince, kameralı, hafif, ve esnek bir tüp aracığıyla yapılır. Endoskop içinden geçilen küçük aletlerle doku örneği alınır ve laboratuvara gönderilir.

Cerrahi Biyopsi

Genel anestezi veya lokal anestezi ile uygulanan bu biyopsi türü, daha büyük veya derin kitlelerden doku almak için kullanılır. Açık cerrahi veya laparoskopik yöntemlerle doku örneği alınır fakat cerrahi biyopsinin genellikle diğer yöntemler ile sonuca ulaşılamadığında veya net yanıt alınmadığında uygulandığı belirtiliyor.

Deri Biyopsisi

Punch biyopsi, eksizyonel biyopsi, veya tıraş biyopsi yöntemleri ile doku örneğinin alındığı biyopsi türü, lokal anestezi uygulanarak kullanılır. Ciltteki lezyonları veya anormal dokuların incelenmesi için uygulanan deri biyopsisi, küçük bir alet ile yapılır.

Biyopsi neden yapılır? Öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Biyopsi, muayene sonrasında vücudun herhangi bir bölgesinde tespit edilen kitlenin kanser hücresi taşıyıp taşımadığını belirlemek için yapılır ve kanser tanısında en kesin yöntem olarak bilinir. Tedavi sürecinin belirlenmesinde de önemli bir rol alır.

Biyopsi öncesinde ilaç harici herhangi bir hazırlığa gerek yoktur, fakat doktora bu konuda danışılmasında fayda var. Eğer hastanın kullandığı bir ilaç veya hastalığı varsa süreç farklılık gösterebilir. Hamilelik veya hamilelik şüphesi durumunda da hekime bildirilmesi gerekir.

Biyopsi sonrasında ise doktorun yönlendirmesi ile birlikte ilerleyen süreçte en az 6 saat ayağa kalkılmaması önerilir. Bu süreç boyunca kan basıncı, nabız, ve solunum değerlerinin izlenmesinin yanı sıra kanama ve diğer belirtiler için idrar tahlili ve tam kan sayımı testleri yapılır. Biyopsi çeşitleri arasında da farklılık oluşabileceğinden dolayı en kesin cevap için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Peki ya siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

biyopsibiyopsi teknolojileri
Haftanın Öne Çıkanları

Lugano - Fenerbahçe UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turu maçı (CANLI YAYIN)

2024-07-23 21:12 - Spor

Icardi için flaş transfer iddiası: Dünya devleri peşinde

2024-07-27 10:52 - Spor

Adidas, Bella Hadid’i reklam kampanyasından çıkarttı

2024-07-22 18:07 - Magazin

Hercai'nin Miran'ı Akın Akınözü annesinin ölümüyle yıkıldı! Paylaşımı yürek yaktı

2024-07-22 10:03 - Magazin

Esra Ezmeci'yi kızdıran itiraf! 'Kaynanamla beraber...'

2024-07-28 16:07 - Magazin

Kadir Ezildi'nin babası yıllar sonra ortaya çıktı yorumlara böyle isyan etti

2024-07-27 16:08 - Magazin

BRICS'ten yeni finans sistemi! Dolar saltanatını sallayacak...

2024-07-27 12:13 - Ekonomi

Erdoğan açılışını yapacak! Dev yapı için geri sayım başladı

2024-07-26 13:48 - Ekonomi

İstanbul'da düğünde terör örgütü propagandası yapan kişiler gözaltına alındı

2024-07-27 13:48 - Gündem

Erdemir Ereğli Demir Çelik (EREGL) hisse hedef fiyatı ne kadar 2024?

2024-07-22 13:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

THY, Kara Listede Kaç Kişinin Bulunduğunu Açıkladı

00:03 - Teknoloji

visionOS 2 yayınlandı! Nasıl kurulur?

23:48 - Teknoloji

Yeni Battlefield Oyunundan İlk Konsept Görseli Paylaşıldı

23:42 - Teknoloji

Amazon, Bütün Çalışanlarını Ofise Geri Çağırıyor

23:23 - Teknoloji

PS6 İşlemcisini Hangi Şirketin Üreteceği Belli Oldu

23:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fransa'da kırmızı bültenle aranan dolandırıcı Bodrum'da yakalandı

01:02 - Gündem

Kıbrıs'ta çirkin pankart! Panathinaikos'tan Türkiye'ye büyük saygısızlık

00:58 - Spor

Adana Demirspor'un hocası maç sonu fenalaştı

00:32 - Spor

Galatasaray - Gaziantep FK! Muhtemel 11'ler

00:27 - Spor

Mehmet Aurelio: Son saniyeye kadar pes etmedik

00:17 - Spor