?>

Bitcoin’de düşük likidite, balinaları piyasadan kaçırıyor

Bitcoin’deki düşük likidite, balinaları sindiriyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük likidite, büyük alım satım emirlerinin Bitcoin fiyatını önemli ölçüde etkileyebileceği anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin piyasasına bir süredir hakim olan düşük likidite, balinaların piyasadan uzak durmasına neden oluyor. Bunda, düşük likiditenin, büyük alım satımlarda Bitcoin’in fiyatını muazzam ölçüde değiştirebilme ihtimalinin büyük etkisi bulunuyor.

Piyasa derinliği

CoinDesk’ten Omkar Godbole’un haberine göre, genellikle ‘balina’ olarak adlandırılan büyük yatırımcılar, geleneksel piyasalardaki risk sıfırlamasına rağmen, Bitcoin piyasasından uzak durmaya çalışıyor çünkü zayıf likidite, fiyatını etkilemeden kripto para almayı veya satmayı zorlaştırıyor.

Artan risk iştahı işaretleriyle hisse senetleri yukarı yönlü ivme kazanıyor. Bu esnada, ABD Doları, Çin'in yeniden açılmasının kazandıracağı ivme ve Fed'in parasal sıkılaştırma döngüsünü sona erdirmeye yakın olabileceğine dair iyimserlikle darbe alıyor. Bununla birlikte, kripto piyasasında, bir varlığın büyük emirlere karşı fiyat esnekliğinin bir ölçüsü olan piyasa derinliği nispeten düşük seyrediyor ve yatırımcıların cesaretini kırıyor.

Düşük likidite, fiyatını etkilemeden kripto para almayı veya satmayı zorlaştırıyor.

İşlem hacmine göre en büyük on merkezi kripto para borsasından biri olan Bitfinex'teki analistler, paylaştıkları piyasa raporunda, “Yüzde 2 oranında yığılmış Bitcoin piyasa derinliği, Ekim ayı sonunda 14.000 Bitcoin’den neredeyse yarı yarıya düşerek yaklaşık 8.000 Bitcoin’e geriledi. Başka bir deyişle, bugün verilen aynı değerde veya büyüklükte bir sipariş, iki ay öncesine kıyasla fiyat üzerinde iki kattan fazla etkiye sahip” diyor.

Kripto uzmanları, likidite koşullarını değerlendirmek için genellikle yüzde 2'lik piyasa derinliğini takip ediyor. Gösterge, belirli bir zamanda kote edilen alış ve satış fiyatlarının ortalaması olan fiyatın yüzde 2'si içinde yer alan alış ve satış emirlerinin bütününü temsil ediyor.

Likidasyonda Alameda boşluğu

Analistler, “Bu, balinalar ve kriptoyu tamamen alternatif bir piyasa olarak görüp aktif olarak kripto alım satımı yapan daha büyük yatırım firmaları için çok cesaret kırıcı bir durum” diye ekliyor.

Paris merkezli Kaiko Research'ten alınan veriler, Bitfinex dahil olmak üzere büyük borsalarda Bitcoin'in yüzde 2'lik piyasa derinliğinin, Sam Bankman Fried'ın sahibi olduğu ve eskiden dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası olan FTX ve kardeş şirketi Alameda Research’ün Kasım ayı başlarında iflas etmesinin piyasalarda yarattığı endişenin ardından, yaklaşık 11.000 Bitcoin’den 6.000 Bitcoin’e düştüğünü gösteriyor. Bitcoin’de derinli, FTX’ten beri 10.000 Bitcoin’in altında seyrediyor.

Analistler, “Alameda Research, hem yüksek hem de düşük değerli tokenlar için milyarlarca dolar değerinde likidite sağlayan kripto alanındaki en büyük piyasa yapıcılardan biriydi. Artık tüm kripto ticareti operasyonunun doğrudan FTX'in müşterilerinden çekilen fonlarla finanse edildiğini biliyoruz” diyor. Kaiko analistleri son üç aylık incelemelerinde, sığ piyasa derinliğine ‘Alameda likidite açığı’ demeyi tercih ettiklerini belirtiyor.

Wintermute, Genesis Global Trading ve Amber Group gibi diğer önde gelen piyasa yapıcıların da bu süreçte FTX’in iflasından etkilendikleri görülüyor. Büyük yatırımcıların zayıf likidite nedeniyle piyasaya katılma konusundaki isteksizliği, merkezi borsalarda azalan günlük işlem hacimlerinden de açıkça anlaşılıyor.

Bitfinex analistleri, “Günlük merkezi borsa hacmi her zaman dalgalanma gösterse de, 25 Kasım - 25 Aralık arasındaki dönem, 30 günlük bir süre boyunca en düşük toplam günlük işlem hacmine sahipti” diyor.

Balinaların ilk tercihi yine Bitcoin olacak

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük dijital varlığı olan Bitcoin, hala en likit kripto para birimi olmaya devam ediyor. Bu nedenle balinaların, kripto piyasasına döndüklerinde muhtemelen Bitcoin’i diğer kripto para birimlerine tercih etmeleri bekleniyor.

Kaiko Research tarafından yapılan araştırma, piyasa derinlikleri, alış-satış spreadleri ve işlem hacimleri kullanılarak hesaplanan piyasa değeri bakımından en iyi 28 token’ı sahip oldukları likidasyona göre sıralıyor ve bu listede ilk sıraları Bitcoin, Ethereum, BNB, Ripple ve Dogecoin alırken onları Cardano, Polygon, Polkadot ve Litecoin izliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Müstehcen görüntüleri ifşa olan Kısmetse Olur Cansel, hukuki süreç başlattı

2023-01-07 18:02 - Magazin

Citroen C4X Türkiye'de: İşte Fiyatı ve Özellikleri

2023-01-10 14:39 - Teknoloji

Bugün kimin maçı var 8 Ocak 2023? Bugün hangi maçlar var? Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?

2023-01-08 09:39 - Spor

FB-GS CANLI yayın maç izle! (İLK YARI İZLE) Fenerbahçe - Galatasaray maçı şifresiz izleme linki var

2023-01-08 20:01 - Spor

Bodrum'da acı kaza: Otomobilin çarptığı at öldü

2023-01-08 07:02 - Gündem

Son Dakika: Sinan Ateş cinayetinde 3 tutuklama daha! Aralarında azmettirici Doğukan Çep de var

2023-01-07 20:02 - Gündem

Melankolik bir polisiye: ‘Solgun Mavi Gözler’

2023-01-07 18:03 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kumluca'da: Sayın Putin'e 'beni mahcup etme' dedim

2023-01-07 17:39 - Politika

6'lı masadan Fatih Portakal'a cevap: Safsatadan ibaret

2023-01-07 16:33 - Politika

Yasin Cengiz kimdir? "Dom Dom Yes Yes" TikTok Yasin Cengiz akımı nedir?

2023-01-09 10:39 - Spor

İlgili Haberler

Türk iş adamının milyonluk yatırımına Kiev'de gasp!

00:22 - Ekonomi

STM'nin milli savaş gemileri ve İHA sistemleri 3 ülkede vitrine çıkıyor

17:48 - Ekonomi

Asgari ücrette taban rakam ortaya çıktı! Ne kadar olacak?

17:47 - Ekonomi

Bankalar kampanyalarını güncelledi: Sıfır faizli 50 bin lira kredi imkanı

17:43 - Ekonomi

Qualcomm, Intel'i satın mı alıyor?

16:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yavuz Sultan Selim nasıl vefat etti? Son nefesinde hangi surenin hangi ayetinin okudu?

02:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de!

01:13 - Politika

Kadıköy'de tartışılan anlar! Fenerbahçe'nin penaltısı doğru mu?

01:07 - Spor

Sözlerini inkar eden DEM'li Garo Paylan, kendisini eleştiren gazeteciye saldırdı!

01:02 - Gündem

Tur otobüsü devrildi: 20 yaralı

00:58 - Gündem