ULAŞ YAVUZ – BORSAGUNDEM.COM
Başlıktan da anlaşılacağı üzere Bitcoin’in bir kurnazlık peşinde olduğunu varsayıyorum. Atasözünü hatırlayalım: “Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır.” Evet, kürkçü dükkanındayız, yani 16.800 dolarda.
Son analizimde Bitcoin’in 16.800 dolar seviyesini aşağı yönlü kırmasını olumlu bulmuş, kısa pozisyonum için hedef seviyelere yaklaştığımı belirtmiştim. Aynı zamanda, bir önceki yazımda değindiğim boğa tuzağı ihtimalinin 16.800 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla oldukça düştüğünü de söylemiştim. Ancak Bitcoin kurnazlık etmeyi tercih etti ve beklentime uygun davranmayarak aşağı yönlü hareketini uzun soluklu şekilde devam ettirmedi; inişli çıkışlı bir seyrin ardından yeniden 16.800 Dolar seviyesine, hatta bu seviyenin de biraz üzerine kendini atmayı başardı. Haberler, Bitcoin’in bu yükseliş hareketiyle bir günde 100 milyon dolar civarında likidasyon yarattığını söylüyor. Bense kısa pozisyonda oturmaya devam ediyorum. Elbette bu benim senaryom, dileyen yukarı yönlü bir pozisyon açabilir; ancak risk yönetiminizi planınıza uygun şekilde yapmayı ihmal etmemeniz iyi olur.
Boğa tuzağı olasılığından bahsettiğim yazımda Bitcoin’in 17.250 dolar seviyesinin üzerine çıkması halinde yukarı yönlü seyrini devam ettirme tehlikesi olduğunu ve kısa pozisyonda olduğum için bu seviyenin kritik olduğunu söylemiştim. Dün itibariyle Bitcoin, vadeli piyasada 16.984 dolara kadar yükselebildi ve hemen ardından 16.800 dolar seviyelerine geri döndü. Dolayısıyla, senaryomda bir değişikliğe şimdilik ihtiyaç olmadığını görüyorum.
Özetle, Bitcoin’in bu yükseliş hamlesiyle bir kurnazlık peşinde olduğunu öngörüyorum. Piyasa yapıcıların kurduğu bu tuzağa ise 17.250 dolar seviyesinden önce düşmek istemediğimden, kısa pozisyonumu koruyorum.
Böylesi dar bir bantta gerçekleşen alıcı ve satıcı savaşlarının epey uzun sürmesi beklemeyi zorlaştırsa ve sıkıcı olsa da, trade etmenin anlık heyecanlar peşinde koşmak değil bir strateji doğrultusunda hareket etmek olduğunu ve bunun da bazen yorucu ve uzun bekleyişleri gerekli kılabildiğini bildiğimden, hedef seviyelerim için beklemeyi en doğru hareket tarzı olarak görüyorum. Disiplin ve kararlılık, stratejim esnek bir yapıya sahip olsa da, bazı durumlarda ‘zamanı alt etmek için’ en doğru seçenek olabiliyor.
…
Belirtmek gerekiyor; bu yazıda yer alan verilerin ve yorumların herhangi bir yatırım tavsiyesi olması, yazıların doğası gereği mümkün olmayacak çünkü Bitcoin analizine odaklanan bu yazılarda ne alım ne de satım yerleri belirtilecek. Bu yazılarda sadece aşağıda yer alana benzer tepe ve dip seviyeler paylaşılacak ve strateji, psikoloji ve alım satım yerleri tamamen okuyuculara bırakılacak. Belirtilen seviyeler ise day trader, swing trader ve investor olmak üzere üç ayrı trader ya da yatırımcı profiline uygun şekilde belirlenecek.
Aşağıda yer alan seviyeler zamanla değiştiğinden, çünkü piyasalarda en önemli ve etkili faktör zamandır, bir gün önce gördüğünüz bir veriyi bir sonraki gün epey farklı, bir başka gün ise epey farksız görmeniz mümkün. Değişiklikler, grafiğin zamana nasıl tepki verdiğine göre şekillenecek. Teknik analizin artısı ve eksisi de zaten tam olarak burada yatıyor. Eksisi, sadece olmuş olanın belirleyebileceği ve dolayısıyla bazen az bazen de fazla olmak üzere sürekli bir geriden takip etme hali; artısı ise bunun böyle olduğunu bilerek ve bu verileri anlamlı varsayarak stratejinizi, planınızı ve riskinizi belirleme ve yönetme kabiliyeti.
Day trader – 16.350 – 17.150
Swing trader – 16.050 – 17.800
Investor – 13.250 – 22.800
Son bir notla bitirelim; piyasaları doğru tahmin etmenin zor olduğunu söylerler oysa piyasaları uzun vadede ortalama yüzde 50 oranında doğru tahmin edebilirsiniz. Piyasalarda asıl zor olan ise, piyasaları doğru tahmin ederken kazanabilmektir.