Bitcoin’de zirveye ulaşıldı mı?

Yıl başında Bitcoin ETF’lerine onay çıkmasıyla rekor kıran ve yarılanma süreci daha sakin geçiren Bitcoin henüz mevcut döngüsünde zirveye ulaşmamış olabilir

Ekonomi - 3 gün önce

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü yayınlanan bir araştırma raporuna göre Bitcoin mevcut döngüsünde henüz zirveye ulaşmış değil. CNBC’de yer alan CCData raporu Bitcoin’in bu yıl tüm zamanların zirvesini geçeceğini gösteriyor.

Bitcoin mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.700 doların üzerine çıktı. Ancak o zamandan bu yana 59.000 ila 72.000 dolar aralığında işlem görüyor.

Mart ayında rekor seviyelere ulaşan Bitcoin’in zirve yolculuğu büyük ölçüde ABD’de spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylanması ve piyasaya sürülmesinden kaynaklandı. CCData’ya göre bu fonlar bugüne kadar yaklaşık 14,41 milyar dolarlık net yatırımcı girişi çekti.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre ETF’ler yatırımcıların temel bir kripto para birimine sahip olmadan Bitcoin fiyatlarını takip etmelerine ve ürün satın almalarına olanak tanıyor. Kripto boğaları bu fonların kriptonun meşrulaşmasına yardımcı olduğunu ve daha büyük kurumsal yatırımcıların piyasaya girmesini kolaylaştırdığını belirtiyor.

Bitcoin ‘döngüsü’ kripto para biriminin yeni bir rekor seviyeye ulaşmasının ardından bir ayı piyasasına diğer bir deyişle ‘kripto kışına’ tekrar dönmesini ifade eder. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana söz konusu döngü tam üç kez tamamlandı. CCData verileri benzer bir modelin şimdi de yaşandığını gösteriyor.

Söz konusu döngü kripto madencileri için getirilerin yarı yarıya düşürüldüğü ve Bitcoin’in piyasadaki arzının azaltıldığı halving (yarılanma) adı verilen bir kural etrafında gelişiyor.

Yarılanma genellikle Bitcoin döngülerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından birkaç ay önce gerçekleşir. Ancak CCData verileri mevcut döngünün farklı olduğunu belirtiyor. Zira Bitcoin ABD’deki ETF’ler etrafında oluşan yükseliş nedeniyle yarılanma öncesinde son rekoruna ulaştı.

Bitcoin ticareti tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken, birçok kişi kripto para biriminin mevcut döngünün zirvesine ulaşıp ulaşmadığını sorguladı.

CCData'nın tarihsel Bitcoin fiyat hareketlerini inceleyen raporu, yeni bir zirveye ulaşılabileceğini öne sürüyor. Veri ve araştırma firması, tarihsel eğilimlerin, yarılanma olayını her zaman 366 gün ila 548 gün arasında sürebilen bir fiyat genişleme döneminin takip ettiğini belirtiyor. Araştırma firması varlık sınıfının olgunlaşması ve volatilitenin azalması nedeniyle her yarılanmanın zirve noktasına bir öncekinden daha uzun bir döngüyle ulaştığına dikkat çekti.

Son Bitcoin yarılanması bu yılın 19 Nisan tarihinde gerçekleşti. Dolayısıyla tarihsel olarak zaman dilimi henüz bitmiş değil.

CCData raporunda "Ayrıca, önceki döngülerdeki yarılanma olayını takiben yaklaşık iki ay boyunca merkezi borsalardaki alım satım faaliyetlerinde bir düşüş gözlemledik ve bu da bu döngüyü etkilemiş gibi görünüyor. Mevcut tablo şu anki döngünün 2025'e kadar daha da genişleyebileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

Şirketin raporunda, ABD'nin Ethereum ETF'sine onay vermesi ve dünyadaki diğer bazı kripto yatırım ürünlerinin de piyasaya sürülmesi beklentilerine dikkat çekildi. Raporda bu tür gelişmelerin varlık sınıfına ek olarak “sermaye, likidite ve talep getireceği” belirtildi.

CCData, Bitcoin’in fiyat artışının çok kısa bir süre içinde gerçekleştiğini söyleyerek tezini desteklemek için bir başka önemli tarihsel veri noktasını vurguladı. Örneğin, 2012 döngüsünde, Bitcoin’in yarılanmadan rekor seviyeye kadar olan toplam fiyat genişlemesinin %91,4'ü. Zirve ile yarılanma arasında geçen süre ise dört aydı. 2016 ve 2020 döngülerinde ise yine dört ay sonra sırasıyla %78,8 ve %71,5 oranında yükselişlerle döngünün zirvesine ulaşılmıştı.

CCData, "Böyle bir parabolik genişleme mevcut döngüde henüz gerçekleşmedi" uyarısında bulunuyor.

Diğer yorumcularsa Bitcoin’in tarihsel kalıplarının nasıl geliştiğine dikkat çekti.

Kripto para borsası Kraken’in Strateji Başkanı Thomas Perfumo, "Tarihsel olarak, piyasa döngüleri, Bitcoin yarılanmasından 12 ila 18 ay sonra zirveye ulaşır. En son bitcoin yarılanması bu yılın nisan ayında gerçekleşti. Ayrıca volatilitenin daha önceki zirve seviyelerine ulaştığını görmedik. Son olarak, önceki piyasa döngüsü zirveleri, tüm zamanların en yüksek seviyelerinin hızlı bir şekilde art arda gelmesiyle aynı zamana denk geldi. 30 günlük bir pencerede 10 ila 20 yeni zirve belirlendi. Henüz bu sinyallerin hiçbirini tetiklemedik” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail uçağı Antalya'ya acil iniş yaptı! Yakıt verilmedi yalanının altından bakın ne çıktı

2024-07-01 06:43 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'ndan CHP açıklaması: Partiyi yoran yüklerden kurtulmalıyız

2024-06-29 14:33 - Politika

EURO 2024'te gündem Ferdi Kadıoğlu

2024-07-03 09:47 - Spor

Ekrem İmamoğlu’ndan 'çarpık yapılaşma' açıklaması

2024-06-28 22:22 - Gündem

Microsoft'un Kurucularından Paul Allen'ın Teknoloji Müzesi Kapanıyor!

2024-06-27 19:58 - Teknoloji

Galatasaray'dan resmi İlkay Gündoğan açıklaması!

2024-06-28 10:03 - Spor

Ekrem İmamoğlu: İstanbul'un 1/100.000'lik planlarını ilan edeceğiz

2024-07-02 15:22 - Gündem

İnsan kaçakçılığı yapan Tuğgeneral Bilal Çokay tutuklandı

2024-06-27 23:42 - Gündem

Ferdi Kadıoğlu paylaşılamıyor! Dünya devi peşine düştü

2024-06-30 10:13 - Spor

İletişim Başkanı Altun: Provokasyonlar yakından takip edilmektedir

2024-07-01 21:32 - Gündem

İlgili Haberler

Bazı şişe ve cam firmalarına rekabet soruşturması

21:58 - Ekonomi

Fed resmen açıkladı! Faiz indirimi olacak mı?

21:18 - Ekonomi

Fed resmen duyurdu! Faiz indirimi olacak mı?

21:17 - Ekonomi

Türkiye'nin nükleer hedefleri için yeni adımlar atılıyor

21:02 - Ekonomi

AB'de araçlarda güvenliğini artıracak özellikler 7 Temmuz'da zorunlu olacak

20:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Esrarengiz kurşunlanma vakaları çözüldü: 10 kişi tutuklandı!

01:47 - Gündem

Portekiz şokta! Fransa penaltılarla turladı

01:23 - Spor

Portekiz'e büyük şok! Fransa penaltılarla turladı

01:03 - Spor

Rıza Kayaalp'e olimpiyat engeli! Üzücü haberi kendi duyurdu!

00:48 - Spor

Amasya'da dehşete düşüren olay: Çoban yaralandı, 76 hayvan telef oldu

00:28 - Gündem