Birden çok kronik hastalığı olanlar bütüncül tedavi olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, birden çok kronik hastalığı bulunan kişilerin tedavi süreçleri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Sağlık - 4 gün önce

Kronik hastalıkları birden fazla olan kişilere yönelik önemli açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, tedavi sürecinde bütüncül yaklaşımın önemine değindi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, 65 yaşını geçmiş her 100 kişiden 78'inde bir kronik hastalık bulunuyor. Araştırmaya göre Doğu Karadeniz bölgesinde kronik hastalıklar en yaygın durumda görülürken; kronik rahatsızlığı olanların yüzde 46,6'sının bu durumdan ciddi etkilendiği tespit edildi.

KULLANILAN İLAÇLARIN ETKİSİ AZABİLİR

Kronik hastalık artışı ve birden çok kronik hastalıkları yaşayanların tedavilerine yönelik tavsiyelerde bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlı hastaların önemli bir kısmında birden çok kronik hastalığın aynı anda bulunduğunu kaydetti. Her ilacın birbirine etkisinin olabileceğinden bahseden Prof. Dr. Özlü, “Beklenen yaşam süresinin uzaması ve kronik hastalıklarda etkin tedavilerle kontrolün sağlanması nedeniyle artık günümüzde birçok kronik hastalıkla birlikte yaşayan yaşlı bir popülasyon oluştu. Bu hastaların önemli bir kısmında birden çok kronik hastalık aynı anda bulunuyor. Ve tıptaki aşırı uzmanlaşmadan dolayı da aslında bu hastalar birden çok farklı branşta uzmana gidip muayene ve tedavi oluyorlar. Her hekim kendi uzmanlık alanıyla ilgili hastalığa odaklanıp, o hastalık için hastanın tedavisini düzenliyor, kontrollerini yapıyor. Ama şöyle bir sorun var; bu hastalıkların kendileri de birbirleriyle etkileşebiliyor. Biri diğerini bozabiliyor, ağırlaştırabiliyor, tetikleyebiliyor. Öbür taraftan bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da birbiriyle etkileşebiliyor. Birbiriyle etkisini arttıran ilaçlar var. Birbirine etkisini azaltan ilaçlar var. Hasta bunları bir arada kullanmak durumunda kalabiliyor” açıklamasında bulundu.

DOĞRU YÖNLENDİRME ÖNEMLİ

Hastalıkların tedavi sürecinde her doktorun kendi uzmanlık alanına yönelme durumunun olduğuna dikkat çeken Özlü, "Birden çok kronik hastalıkla yaşamak, tedavi durumu olan hastaların, tedavisini bütüncül bir yaklaşımla takip eden adeta bir orkestra şefi rolü oynayan bir hekim kontrolünde olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı. Burada eksiklik yaşanabildiğinden bahseden Özlü, "Her hekim sonuç itibarıyla kendi uzmanlık alanına yöneliyor ve orayla ilgileniyor, sorunlarla ilgili hastaya çok yardımcı olamayabiliyor. Oysa hastanın bu ilaç etkileşimleri ve hastalıkların birbirine olan etkileşimleri açısından sorun yaşamaması için bir hekim kontrolünde olması gerekiyor. Bu hekim, diğer hekimlerden farklı olarak hastaya bütüncül yaklaşmalı ve tabii ki kendi uzmanlık alanı dışında kalan konularda diğer farklı uzmanlardan konsültasyon alarak hastayı oraya yönlendirerek o alanlarda da hastanın tedavisini yönlendirerek sürdürebilir” açıklamasını yaptı.

TEDAVİ SÜRECİNDE BÜTÜNCÜL TAKİP OLMALI

Bütüncül tedavi sürecinin birden çok kronik rahatsızlığı olanlar için önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlü, şu açıklamalara yer vererek konuşmasını tamamladı:

"Bütüncül olarak ilaçlar arasında ve hastalıklar arasında etkileşimler de dikkate alınması lazım. E nabız sistemi bunu biraz kolaylaştırıyor. Türkiye'de çok güzel bir sistem var. Bu hastanın kullandığı ilaçları daha önce aldığı teşhisleri görebiliyorsunuz ama poliklinik muayeneler sırasında çoğu zaman hekimlerin buraya dönüp ayrıntılı hastayla ilgili geçmiş durumlara bakmaları çok mümkün olmayabiliyor. Onun için kronik hastalığı olan hastaların böyle bir hekim tarafından sahiplenilmesi ve bütüncül bir gözle takip edilmesi, sağlıkları açısından çok önemli. İlaç yan etkilerinin, istenmeyen etkilerinin görülmemesi açısından çok önemlidir” 

Haftanın Öne Çıkanları

Düğünde akrabalar arasında kan aktı: Baba öldü, askeri personel oğlu ağır yaralı

2024-06-21 00:13 - Gündem

Kan donduran cinayet: Baba-oğul hayatını kaybetti

2024-06-22 22:47 - Gündem

CHP’de bir sürpriz görüşme daha! Kılıçdaroğlu hem İmamoğlu ile hem de Yavaş’la görüşecek

2024-06-25 08:57 - Gündem

Bilecik'te define bulma amacıyla kaçak kazı yapan 3 kişiden 2'si ölü bulundu

2024-06-21 19:48 - Gündem

İmamoğlu özel jetle maç izlemeye gitti: Mansur Yavaş'tan olay gönderme!

2024-06-19 11:52 - Politika

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den devamsızlık açıklaması!

2024-06-23 15:32 - Eğitim

Arda Turan'dan Montella ve Arda Güler açıklaması!

2024-06-24 18:17 - Spor

Edirne'de acı olay: İş insanı Cüneyt Erginler denizde boğuldu

2024-06-19 18:28 - Gündem

Şereflikoçhisar'da kaza: Bir kişi hayatını kaybetti, 3'ü jandarma personeli 4 yaralı!

2024-06-21 08:02 - Gündem

Portekiz - Çekya! CANLI

2024-06-18 22:13 - Spor

İlgili Haberler

Güneşe maruz kalan sular tehlike saçıyor!

14:03 - Sağlık

Bağırsak mikrobiyomundaki bakterilerin aşırı yeme ve obezite riski üzerindeki etkisi

12:48 - Sağlık

Aşırı sıcaklara aman dikkat! Direkt kalbi vuruyor

11:52 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı saat verdi, cilt kanseri uyarısında bulundu

20:03 - Sağlık

Gazze'de 52 gün sonra ilk defa tahliye gerçekleşti

15:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Petrol araştırma, arama ve sondaj faaliyetlerindeki işçiler için çalışma saati düzenlemesi

16:58 - Ekonomi

Malta bayraklı kruvaziyer "Marella Discovery" Bodrum Limanı'na demirledi

16:53 - Ekonomi

Avusturya maçı için flaş yorum: Yaramız var

16:47 - Spor

'Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi, 1 milyon 237 bin metrekareden oluşuyor'

16:42 - Ekonomi

Mars, tam beş kat daha fazla darbe almış!

16:38 - Teknoloji