Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki Atlas Okyanusu güzergâhı, hava taşıtlarının dünya üzerindeki en işlek noktalarından biridir.
Merak edilen nokta ise bu rotanın ne kadar sürede tamamlandığıdır.
Transatlantik, Atlas Okyanusu’nu aşarak Avrupa ve Kuzey Amerika arasında sefer yapan araçlara verilen genel isim ve aynı zamanda bu rotanın adıdır.
Yüzbaşı John Alcock ve Teğmen Arthur Whitten Brown’un ilk kesintisiz transatlantik uçuşu yapmasının üzerinden ise 105 yıl geçmiştir. Bu, 14-15 Haziran 1919 tarihleri arasında 16 saatten fazla süren bir uçuşla başarılmıştır.
O günden bu yana hava yolculuğunda şüphesiz çok yol kat edilmiştir. Bir uçağın Atlantik Okyanusu’nu geçmesi ise pek de kolay değildir.
Örneğin bazı uçaklar, diğerlerinden daha hızlıdır ve dolayısıyla bu rotayı daha hızlı tamamlar.
Ticari bir transatlantik geçişin hızı söz konusu olduğunda en önemli faktör, uçuş için kullanılan uçaktır. Modern jet uçaklar ise söz konusu hız olduğunda bir adım öndedir.
Örneğin birkaç havayolu tarafından işletilmesine rağmen British Airways ve Air France bu türün birincil kullanıcılarıdır. 250 mil/saat kalkış hızı ve 1.350 mil/saat seyir hızıyla, Londra’dan New York’a tipik bir Concorde uçuşu, ortalama 3,5 saat sürer.
Concorde dışındaki hava taşıtlarında ise bu süre, 8 saatten fazladır.
Öte yandan şimdiye kadarki en hızlı transatlantik uçuşu, 7 Şubat 1996’da gerçekleşmiştir.
British Airways Concorde’un, New York JFK’dan Londra Heathrow’a yolculuğu 2 saat 52 dakika 59 saniye sürmüştür. Üstelik günümüzün modern jet uçaklarının iki büyükşehir arasında uçması genellikle transatlantik uçuşundan daha uzun sürer.
Özetle British Airways Concorde, hızı ve performansıyla Atlantik Okyanusu’nu en hızlı geçen hava taşıtlarındandır. Bu rota, hava taşıtının yanı sıra elbette hava koşullarından da etkilenir ve uçuş süresi buna göre değişkenlik de gösterebilir.
Kaynaklar: Simple Flyingİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: