?>

Bir fotoğraf yeterli mi?

İnsan yüzünün karşısındaki kişilere, onunla ilgili bazı bilgileri verdiği bir gerçek. Hele ki mimiklerin eklenmesi ile durum daha belirgin olur. Yüz ifadesinden kişiyi hiç tanımadan onun kişilik, karakter ve davranışları hakkında anlamlar çıkarmaya çalışmak yüzyıllardır i

Gündem - 2 yıl önce

Günümüzde bilimsel olarak pek değer bulmayan “fizyognomi” kavramı, kişinin mizacını yüzüne bakarak okuma işiydi. Antikçağda filozoflar tarafından da önem veriliyordu. M. Ö. 4. yüzyılda yaşamış filozof Aristoteles, yüz özelliklerinin kişilik tipini gösterdiğine inananlardandı. “Hayvanların Tarihi” adlı eserinde gözlemlerine dayanarak ayrıntılı tariflerle fizyognominin başlangıcını yaptı.

Aristoteles, alınları yüksek olanların “tembel” olduğunu, geniş alınlıların ise “heyecanlı” olduğunu söylüyordu. Küçük alınları olan insanlar ise “kararsız”dı. Geniş ve kabarık bir alın ise çabuk sinirlenen bir kişiliği gösteriyordu. Düz kaşlar “yumuşak bir mizaç”ın işaretiydi. Şakaklara doğru kıvrılan kaşlar ise alaycı ve kaçamak bir kişiliğe aitti. Buruna doğru kıvrılan kaş yapısı ise “sert mizaçlılar”ın özelliğiydi. Çok göz kırpanlar kararsız ve dengesizdi ama gözlerini kırpmadan bakabilenler de makbul değildi. Onlar da “küstah” sayılırdı. Aristoteles’e göre kulaklar da gözlemlenmeliydi. Büyük ve çıkıntılı kulaklar kişinin aptalca gevezelik yaptığının işaretiydi.

İTİBARINI YİTİRDİ

Fizyognomi, ortaçağda şarlatanlar tarafından uygulanmaya başlandı ve itibarını yitirdi. 19. yüzyılın sonlarındaysa Johann Kaspar Lavater tarafından yeniden canlandırıldı. İsviçreli bir papaz olan Lavater konu hakkında yazdığı kitabıyla Almanya, Fransa ve İngiltere'de de ünlü oldu.

Kriminolojide de fizyognomi kullanımı 17. yüzyılla arttı. Pek çok kişi potansiyel olarak suçlu kabul edilerek damgalandı ya da hapse atıldı. Bunların izdüşümleri ise değişik sanatçıların yapıtlarında gözlendi. İngiliz yazar Charles Dickens yapıtlarındaki karakter betimlemeleriyle bunu net biçimde ortaya koydu. Fransız ressam Joseph Ducreux da resimlerinde konuya verdiği önemi hissettirdi. 1790 yılında yaptığı “Le Discret” portresinde ürkek bir yüze sahip bir adamın parmağıyla sus işareti yaparkenki betimlemesi resmedilenin yaşadığı duyguları kesin biçimde yansıtır.

YAPAY ZEKÂ VE ALGORİTMALAR

Günümüzde insanlık, karşısındaki hakkında fikir edinme işini yüze bakarak yapmanın birkaç adım ötesine geçti. Bu işi de yapay zekâya bıraktık. Fizyognomi artık bir bilim olarak kabul edilmiyor belki ama oluşturulan algoritmalar ile kişiyi anlama süreci sürüyor. Çin, yüz tanıma teknolojisinde önderliği yapan ülkelerden. 2016'da Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nden araştırmacılar bazı algoritmalarla yüz analizini kullanarak suç potansiyelinin öngörebileceğini savundu. 2017'de Stanford Üniversitesi’nden Michal Kosinski ise oluşturdukları yapay zekâ algoritmasının birinin yüzüne göre eşcinsel mi yoksa heteroseksüel mi olduğunu söyleyebileceğini açıkladı. Konu zaten hassasken haliyle derin tartışmalara yol açtı. Bir süre ortada gözükmeyen Kosinski bu kez başka bir ses getiren çalışmayla geri döndü. Bilimsel olarak saygınlığı kabul edilen Nature Dergisi’nde yayımlanan makalesine göre yüz tanıma teknolojisi doğal yüz görüntülerinden bireylerin siyasi yönelimini ortaya çıkarabilirdi.

SİYASİ ANALİZ

Analizede liberal ve muhafazâkar kişilerin yüz yapılarıyla benzerliklerini karşılaştırarak çalışmaya alınanların siyasi yönelimlerini tahmin etmek ana amaçtı. ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’dan 1 milyonu aşkın kişinin yüz görüntüleri değişik sosyal medya hesaplarından izlendi. Sonuçta kişilerin siyasi yönelimleri yüzde 72 oranında doğru tahmin edildi. Bu oran insanın yaptığı tahminlerde yüzde 55, 100 soruluk bir kişilik anketi yapıldığında yüzde 66’ydı.

Yapay zekâyla birlikte artık antik filozofların yüzümüzden yapacağı çıkarımlar masum kaldı. Ne zaman, neyi, nasıl yapacağımızın tahmin edilmekten çok, bilineceği bir çağa doğru ilerliyoruz.

Kaynakça;

1. Alexander Todorov; Face Value: The Irresistible Influence of First Impressions.2017

2. Kosinski M. Scientific Reports volume 11, Article number: 100 (2021)

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir Folkart nerede, sahibi kim? İzmir Folkart'ta yangın mı çıktı?

2023-04-27 23:28 - Gündem

Ünlü oyuncu Hande Erçel, astsubay dedesini kaybetti

2023-04-26 01:13 - Magazin

Muhammed Yakut'un arkasındaki isim olduğu iddia edilen Can Tanrıyar gözaltına alındı

2023-04-27 10:02 - Gündem

Onur Erim kimdir, nereli, kaç yaşında? Onur Erim Meral Akşener'e ne dedi?

2023-04-29 10:12 - Politika

Al Nassr maçı CANLI izleme linki? Al Nassr şifresiz nasıl izlenir?

2023-04-28 17:18 - Spor

Survivor Asena eşi kim? Survivor Asena Demirbağ evli mi, eşi kimdir?

2023-04-26 19:48 - Spor

Birlikte tatile çıkan Mert Ramazan Demir ve Afra Saraçoğlu, aşk iddiasını yalanladı

2023-04-25 08:03 - Magazin

Meral Akşener kocama sorayım dedi kocası Tuncer Akşener merak konusu oldu

2023-04-25 14:28 - Gündem

PKK'lı terörist Selim Adıyaman'ı yakalayan korucu Abdullah Erçel şehit edildi

2023-04-26 00:02 - Gündem

BİM'den açıklama: Üst mahkemeye gideceğiz

2023-04-24 11:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Muğla'da panik yaratan deprem! AFAD şiddetini açıkladı

20:33 - Gündem

9 aylık hamile kadın evinde ölü bulundu

20:22 - Gündem

Bakırköy'de trafik kazalarıyla gündeme gelen alt geçitte yolun kotu düşürülecek

20:18 - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

19:47 - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor!

19:17 - Gündem

Günün Manşetleri

9 aylık hamile kadın evinde ölü bulundu

20:22 - Gündem

Bakırköy'de trafik kazalarıyla gündeme gelen alt geçitte yolun kotu düşürülecek

20:18 - Gündem

Bakan Şimşek: Kur Korumalı Mevduat'ta büyük ölçüde çıkış oldu

20:07 - Ekonomi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

19:47 - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor!

19:17 - Gündem