2007 yılından önce cep telefonu kullandıysanız mesaj atacağınızda “ç, ş, ğ, ı” gibi Türkçe harflerin kullanılmadığını hatırlarsınız. Onların yerine sanki İngilizce yazıyormuş gibi “sh, $” falan yazılıyordu ki bu harflerin işlevini yerine getirsin.
Peki bunun Kenan Evren ile ilgisi neydi? Neden klavyelerde özel karakterler kullanılamıyordu? Anlatalım.
Latin-1 dil ailesine göre yapılan çalışma için Türkiye’den heyet istenmişti.
1980’lerde ülke gündemi karışıktı. Türkiye, askerî dönemden geçiyordu ve klavyeler için evrensel karakterler düzenlenirken İrlanda’da düzenlenen toplantıya Türk Standartları Enstitüsü katılamamıştı.
Hatta Türkiye’den heyet istendiğinde Kenan Evren bunun gerekli olmadığını, boşuna masraf yaratacağını ve bütçe ayrılamayacağını söylemişti. Hâl böyle olunca kullanıcılar, “ş” yerine “$” gibi alternatif karakterlerle yazmaya çalıştı.
Daha sonra Türkçe karakter kullanımına ekstra ücret alındı.
90’lardan 2000’lere kadar SMS gönderirken Türkçe karakter kullanıldığında daha fazla kontör kesiliyordu. Mesela tek SMS 1 kontör götürüyorsa bu harfler yer aldığında 2 kontör oluyordu.
Bunun sebebi ise Türkçe karakterler tanımlanmadığından 160 harf kotasının aşılmasıydı çünkü mesaj ikiye bölünüyordu. Hatta eskiler hatırlar, yine aynı dönemde bu karakter sayısını azaltmak için koca bir nesil, ünlü harfleri kullanmadan “slm”, “nbr” şeklinde mesajlaştı…
2007 yılında problem çözüldü.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, büyük bir problem hâline gelen Türkçe karakter sorunu için GSM operatörleriyle toplantı yaptı ve yazılımlar düzeltildi. Böylece ünlü harfler için daha fazla ücret alınması sorunu ortadan kalktı.
Kaynaklar: Hürriyet, Sabah, Haber3İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: