Hepimiz yılanların ne kadar tehlikeli olabileceğini duymuşuzdur. Her yıl milyonlarca insan, yılanlar tarafından ısırılıyor ve bu ısırıkların birçoğu acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi sonuçlar doğuruyor.
Ancak zehirlerinin insan vücudunu nasıl bu kadar hızla etkileyebildiğini hiç merak etmiş miydiniz?
Yılan zehri, dolaşım veya sinir sistemine saldırarak çalışır.
Hemotoksik zehir, kan dolaşımını hedef alıyor ve sayısız küçük pıhtıların oluşumuna neden oluyor. Bu pıhtılar, kan damarlarında delikler açarak kişinin kan kaybından ölmesine yol açıyor.
Nörotoksik zehir ise doğrudan sinir sistemini saldırıyor ve sinir sinyallerinin kaslara ulaşmasını engelliyor. Tedavi edilmediği takdirde diyaframın felç olmasına ve kişinin nefes alamaz hâle gelmesine neden oluyor.
Peki yılanlar bu zehri nasıl üretiyor ve kurbanına nasıl enjekte ediyor?
Yılan zehri, yılanın başının arkasındaki bezlerde üretilir ve iğne gibi delici özellikteki dişler aracılığıyla kurbana enjekte edilir. Yılan ısırdığında başındaki kaslar, zehir bezlerini sıkıştırır ve zehri dişlerinden kurbanının etine doğru fışkırtır.
Zehir bir su tabancasının hızına benzer şekilde fışkırarak ve 1 ila 2.5 metre mesafeye kadar gidebilir.
Yılan zehri panzehirleri ise küçük miktarda zehir enjekte edilerek üretiliyor.
Panzehirler, yılan zehrinin bileşenlerine bağlanan güçlü antikorlar içerir ve bu antikorlar insanlarda kullanılmak üzere toplanır ve arıtılır. Etkili bir panzehir, hayat ile ölüm arasındaki farkı belirleyebilir.
Ne yazık ki panzehirlerin sınırlı miktarda üretilmesi ve pahalı olması, çoğu insanın bu hayat kurtarıcı tedaviye ulaşamamasına ve ölmesine sebep olmakta.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yılan fobiniz var mı?
Kaynak: Interesting Engineering, Lets Talk Science, Natural History Museumİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: