Birleşik Krallık’ta tıp tarihine geçecek bir gelişme yaşandı. BBC’nin aktardığına göre epilepsi hastası olan bir çocuğun kafatasına epilepsi için geliştirilen bir cihaz yerleştirildi. Yöntem, dünyada bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Epilepsi cihazının amacı, hastanın nöbetlerini azaltmak. 13 yaşındaki Oran Knowlson’dan gelen bilgiler, sonuçların umut verici olduğunu gösteriyor.
Nöbetler %80 oranında azaldı
Yapılan açıklamaya göre cihaz takıldıktan sonra Knowlson’ın gündüz epilepsi nöbetlerinde %80 gibi büyük bir oranda azalma gözlemlendi. Annesi, BBC’ye verdiği demeçte oğlunun yaşam kalitesinin çok daha iyi hâle geldiğini belirtti.
Cihazın yerleştirildiği 8 saatlik ameliyat, Londra’daki Great Ormond Street Hastanesinde geçen yılın ekim ayında gerçekleştirildi ve yerleştirildi. Knowlson, tedaviye dirençli bir epilepsi türü olan Lennox-Gastaut sendromuna sahipti. O zamandan bu yana günlük sayısı 20 ila 100 arasında değişen nöbetler geçiriyordu. Çocuk, bazen bu nöbetler sırasında yere düşüyor, hatta bilincini bile kaybediyordu. Ameliyat sonrasında yapılan gözlemlerde ise nöbetlerin sayısının azaldığı görüldü.
Epilepsi nöbetleri, beyindeki anormal elektriksel aktivitelerle tetikleniyor. İmplantın ise sabit bir akım darbesi yaydığı ve anormal sinyalleri engelleyip bozmayı amaçladığı aktarılıyor. Great Ormond Street Hastanesi, University College London, King's College Hastanesi ve Oxford Üniversitesinin dahil olduğu projedeki Picostim isimli nörotransmitter, Amber Therapeutics isimli firma tarafından geliştirildi.