İnsanlığın en büyük eğlence araçlarından birisi olan şakalar, her insanda aynı tepkiyi oluşturamıyor. Bir şaka kimi insan tarafından komik bulunurken, kimisi ise bu şakayı kötü bulabiliyor ve hiçbir tepki vermiyor. Peki, şakanın komik bulunması sadece şakanın kendisine mi bağlı? Yeni bir araştırmaya göre değil.
Bilim insanları, yayımladıkları yeni araştırmalarında şakanın kendisini, alıcı ve gönderici taraflarını ele alarak bir şakanın eğlendirmesi için ne olması gerektiğini ortaya koydu. Elde edilen sonuçlar, şakanın kendisi kadar bu şakayı duyan dinleyicilerin karakteristik özelliklerinin de rol oynadığını gösterdi.
Şakanın 'komikliği' sadece şakaya bağlı değil, dinleyiciye de bağlı:
Bilim insanları, ilk çalışmada dört farklı araştırmadan elde edilen sonuçları ele aldı. Bu dört çalışmanın katılımcıları, şakaların komikliğini kendilerince puanlayan kişilerden oluşuyordu. Verilerin işlenmesiyle elde edilen sonuçlar, yüksek komiklik puanına sahip olan şakaların daha fazla kişiyi eğlendirdiğini ortaya koydu. Yani kişiler, şakanın puanlamasıyla bu şakanın komik olduğunu önceden tahmin ediyordu.
Bundan sonraki çalışmada ise önceki dört araştırmada eksik olan noktaları ele aldı. Bilim insanları, bu eksikliği gidermek için Prolific.co’nun elde ettiği katılımcı örneklemini ele aldı. Böylelikle çevrimiçi izleyicilerin sunduğu teşvik biçimleri ve içeriklerdeki çeşitlilik en üst düzeye çıkarıldı.
Bilim insanları, kapsamlı verilerle yaptıkları analiz sonucunda şakanın alıcılarının, yani dinleyicilerin arasındaki farklılıkların eğlence oranının belirlenmesinde daha büyük rol oynadığını ortaya koydu. Bunun da ötesinde mizah özellikleri ile izleyici özellikleri arasındaki etkileşimin büyük rol oynadığı da açıklandı.
www.idrak34.com