?>

Beyincik Olmadan Yaşamamız Mümkün mü?

Beyincik, beyindeki iki yarım kürenin altında yer alır ve kimi zaman “küçük beyin” olarak adlandırılır. Beynin %10’ununu kaplayan ve beyindeki hücrelerin yaklaşık %50’sini oluşturan bu organ, küçük olması ve kompakt doku kıvrımlarından oluşması sebebiyle beynin geneli

Teknoloji - 2 yıl önce

Dünya üzerinde şimdiye kadar beyinciği olmadığı tespit edilen kişi sayısı yalnızca 9 ve beyinciksiz insanların yaşamları sağlıklı insanlara kıyasla, alışılmışın dışında birtakım farklılıklar göstermekte. 

Genellikle denge mekanizmasından sorumlu olduğunu bildiğimiz ancak vüdumuzda daha birçok role sahip olan beyincik, olmadığında vücudumuzda ne gibi değişiklikler ortaya çıkıyor?

Bu organın varlığından yoksun olan insanlar, beyinciğin işlevine ve beyinciksiz yaşamanın nasıl bir deneyim olduğuna dair bilim dünyasını benzersiz bir şekilde aydınlatmış durumda.

Çeşitli ameliyatlarla ya da doğuştan, beynin bir kısmının olmaması ya da kaybolması nadir rastlanan bir vaka olduğundan doktorlar, bu durumun o kişiyi nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir açıklamanın olmadığını ifade etmekte.

Çünkü beyinciği olmayan çoğu insan, genç yaşta ölmüştü ve şimdiye kadar bu rahatsızlık ancak ölümden sonra otopside tespit edilebilmişti.

Beyincik, hepimizin aşina olduğu gibi hareketlerimizi koordine etmenin yanında günlük yaşantımızda kontrollü ve dengeli olmamıza katkı sağlar. 

Beynimizdeki motor korteks, vücudumuzda istenilen bölgenin hareket etmesini söyler ve beyincik de bu hareketin doğru bir şekilde meydana gelmesinde rol oynar.

Kısaca parmağın kıvrılmasından, bacağın hareket ettirilmesine kadar oldukça önemli bir işleve sahip olan beyincik, bir bakıma yapılması istenilen ve kendisinin sorumlu olduğu her hareketin organize edilmesinde başlıca bir göreve sahiptir. Beyincik olmadan yaşamak mümkündür ancak bu organa sahip olmamak belli başlı konularda, yaşamı biraz zorlaştırır.

Boston’da yaşayan ve şu sıralar 30’lu yaşlarının sonlarında olan Jonathan Keleher, beyinciksiz yaşayan insanlardan sadece biri.

Jonathan henüz bebeklik çağlarında, bir bebeğin belli bir gelişime ulaştığında kendi kendine yapabilmesi gereken oturmak, yürümek ve koşmak gibi temel becerileri yerine getiremiyordu. Bu durumdan şüphelenen ailesi, oğullarını birçok doktora götürmeye başladı. Sonunda 5 yaşındayken yapılan bir beyin taraması, neyin ters gittiğini ortaya çıkardı. 

Jonathan, bir beyinciği olmadan doğmuştu ve beyinciğinin olması gereken yerde siyah bir boşluk vardı. 

Bu durum kesin bir şekilde tespit edildikten sonra harekete geçen araştırmacı ve doktorlar, Jonathan’ın gelişimini incelemek amacıyla onu yakın takibe aldı. 

Araştırmacılara göre, beyinciğe sahip olmayan insanların en genel tabirle, ince motor becerileri birtakım kusurlara sahip. Genellikle bastona ya da herhangi bir desteğe ihtiyaç duyarak yürüme becerisini yerine getirebilmelerine rağmen yazma ve konuşma becerileri çeşitli zayıflıklar gösterir.

Bu kişilerin el yazıları çoğunlukla biraz bozuktur ve konuşmaları anlaşılmayacak derecede olmasa da biraz kusurludur.

Beyinciksiz insanlar, sosyal uyaranlar karşısında tepki vermekte zorlanırlar ve üstelik bisiklet veya araba kullanamazlar. Jonathan’ın yaşamı da bu aksaklıklarla ileriyor ve konuşması ve not alma biçimi sağlıklı bir insana göre farklılıklar gösteriyor.

Bu durum, Jonathan’ın motor becerilerini etkilmesinin yanında duygusal koordinasyonunu da etkisi altına alıyor.

Beyinciğe sahip olmayan kişiler, sağlıklı insanların ailesiyle ya da yakın çevresiyle kurduğu gibi çevresindeki insanlarla derin ilişkiler kuramaz ve bu kişiler duygularını ifade etmekte zorlanır. Duygusal farkındalıkları alışılmışın dışındadır ve duygularını gösterme biçimleri karşılarındaki insanlar için oldukça yetersizdir.

6 yaşına kadar net bir şekilde konuşmaya başlamayan ve 7 yaşına kadar yürüyemeyen Çinli genç bir kadın ise, beyinciğinin olmadığını 24 yaşında öğrenmişti ve “beyninde delik olan kadın” olarak anılmıştı.

Mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle doktora giden ve bu rahatsızlıklar ışığında tetkikleri yapılan kadının, 2014’te doktorlar tarafından beyinciğinin olmadığı ve bu organ yerine o bölgenin beyin omurilik sıvısıyla dolu olduğu tespit edildi. 

Beyinciğin varlığından yoksun olan insanlarda çeşitli zihinsel ve hareket bozuklukları, epilepsi ve beyinde ölümcül bir sıvı birikmesi görülebilirken, Çinli kadında bu eksiklik tıpkı Jonathan'da olduğu gibi orta düzeyde motor yetersizliğine ve konuşma esnasındaki telaffuzunda görülen problemlere sebep olmuştu.

Doktorlar eksik beyinciği, beynin diğer bölümlerinin devraldığını ve beyinciğin kaybolmasına sebep olan şeyin, aslında beynin “duruma uyum sağlaması” olarak ifade etti.

Kaynaklar: Medium, Dana Simmons, New Scientist, Science Alert

Haftanın Öne Çıkanları

Babaya son veda' Oyuncu Helin Kandemir cenaze töreninde gözyaşlarına boğuldu

2023-03-01 14:03 - Magazin

Survivor Asena eşi kimdir? Survivor Asena kaç yaşında, nereli? Asena Demirbağ kimdir?

2023-02-28 00:33 - Spor

İzmir’de veliler isyanda: Şimdiye kadar neden beklediniz?

2023-02-24 07:56 - Gündem

Kuzey Anadolu fay hattı ne durumda? Bu fay hattının geçtiği şehirler nereler?

2023-02-23 13:39 - Yaşam

Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı?

2023-02-23 17:46 - Gündem

Murat Ağırel AHBAP'ın ardından açıkladı: Kızılay başka kuruma da çadır sattı

2023-02-26 14:11 - Gündem

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Cumhuriyet TV'de konuştu: Beklenen Marmara depremi 6.5'i

2023-02-25 17:48 - Politika

Genç oyuncu Helin Kandemir'in babası hayatını kaybetti

2023-02-28 08:13 - Magazin

2024 Model Mercedes-Benz E-Serisi'nin İç Tasarımı Gösterildi

2023-02-23 18:53 - Teknoloji

Hz. İsa'nın Örneğinden Yola Çıkılarak Test Edilen Deney

2023-02-28 18:19 - Teknoloji

İlgili Haberler

Crassus Öldükten Sonra Neden Boğazından Aşağı Altın Döküldü?

22:07 - Teknoloji

2025 Model BYD ATTO 3 Duyuruldu

21:07 - Teknoloji

Porsche Zamanında Neden Ekonomik Bir Sedan Üretti?

20:42 - Teknoloji

Volvo, Sattığı Otomobillerde Sahte Hoparlör Kullanmış

20:23 - Teknoloji

1999'da Uçağın Tarlaya Çakıldığı Adana Kazası

20:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

1,5 yıl astım tedavisi gördü, gerçek bambaşka çıktı!

23:47 - Gündem

Sami Uğurlu: Adana Demirspor'u verdiği mücadeleden dolayı tebrik ediyorum

23:43 - Spor

Mustafa Alper Avcı: İlk yarı ve ikinci yarı arasında ciddi bir fark var ’

23:38 - Spor

Şenol Güneş'ten olay olacak yabancı hakem yorumu!

23:27 - Spor

Eski BDP Milletvekili Ufuk Uras’tan İmamoğlu’na gönderme

23:22 - Politika