Bağırsaklarımız trilyonlarca bakteriyi barındıran, hareketli ve hızlı gelişen bir yapıdadır. Bu bakteriler sindirim olayının gerçekleşmesini sağladığı gibi vücudun diğer bölümlerini de şaşırtıcı şekilde etkileyebiliyor. Bağırsaklar, özellikle beyin üzerinde bu denli kontrol sağladığından ötürü "ikinci beyin" olarak adlandırılmıştır. Bağırsaklar ruh sağlığına; ruh hali, duygu durumu ve zihinsel bozukluklara yatkınlığı da önemli ölçüde belirliyor.
BEYİN VE BAĞIRSAKLAR KARŞILIKLI İLİŞKİ İÇİNDE
Bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılan bu ilişki, iki organ arasında iletişim hattı olduğunu ifade ediyor. Bağırsaklarda, sinir sistemiyle bağlantılı milyonlarca nöron vardır.
Bağırsakta yaşayan dost bakteriler, beynin çalışmasını etkileyen başka kimyasallar da üretiyor. Bu kimyasallar, vücuda girerek beyin fonksiyonlarını etkiliyor.
Beyin bağırsak eksenine yardımcı olan besinler:
Omega 3 yağları: balık, kırmızı et, chia tohumu, vs.Fermente besinler: turşu, yoğurt, kefir, peynir, vs.Yüksek lifli besinler: tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, meyveler ve sebzeler, vs.Polifenol zengini besinler: kakao, yeşil çay, zeytinyağı, vs.Triptofan zengini besinler: hindi, yumurta, susam, çörek otu ve tohumlar, vs.BAĞIRSAKLAR RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR
Bağırsak ekosistemi üzerinde yeni yapılan araştırmalar, bağırsak sisteminin ruh sağlığına önemli bir etki bıraktığını ortaya koyuyor. Bağırsak ortamında meydana gelen dengesizlikler ile zihinsel bozukluklar arasında bir ilişki olduğu ileri sürülüyor. Bağırsaklarımızın çalışma şekli depresyon, anksiyete, stres ve nörogelişimsel bozukluklar gibi ruhsal sorunlarla derin bir ilişki içinde.
Söz konusu araştırmalar, ruhsal bozuklukların tedavisinde umut verici yollar sunuyor. Örneğin, sürekli kabızlık çeken birinin duygu durumunda da bazı dengesizliklerin varlığı gözlenebilir. Söz konusu açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, mevcut problemlerin kişiselleştirilmiş tedavisi için uzman hekime başvurulması önerilir.