Beta balıkları, günümüzde en popüler ve en evcil balıklar arasında yer alıyor. 70’den fazla türe sahip olan Beta cinsi, doğal hayatlarında daha farklı renklere ve şekillere sahip oluyorlar. İlk evcilleştirme çalışmaları ise 150 yıl önce Taylan’da çocukların Beta balıklarını pirinç tarlalarından toplamaları ile başladı. Dönemin Siyam Kralı, balıkların hızla artan popülaritesini fark etti ve onları vergilendirmeye karar verdi.
En popüler akvaryum balıklarından olan Beta balıkları, arasından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli renklere ve şekillere sahiptir. Bu yazımızda da, görünüşleri ile gören herkesi büyülümeyi başaran Beta balıkları ile ilgili en ilginç bilgileri sıraladık. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize geçelim.
Beta balığı hakkında bilgiler:
Eğitilebilecek kadar zeki balıklardırBeta aslında 70’ten fazla türün adıdırHepçil balıklardırSu yüzeyinde oksijen soluyabiliyorlarErkek ve dişi Beta balıklarını ayırt etmek oldukça kolaydırYalnızca birkaç yıl yaşabiliyorlarErkek Betalar son derece saldırgandırTayland’ın ulusal deniz hayvanıdır Birbirleriyle iletişim kurabilirlerYabani Betalar daha donuk renklere sahiptirIlık suları daha çok severlerEğitilebilecek kadar zeki balıklardır
Beta balıkları son derece zeki balıklardır. Onları besleyen sahiplerini bile tanıyabilirler. Hatta akvaryumun etrafında gezdirilen parmakları takip edebilirler, çemberlerin içinden geçebilirler ve bir topu kaleye doğru itmek gibi basit numaraları gerçekleştirmek için eğitilebiliyorlar.
Beta aslında 70’ten fazla türün adıdır
Bilimsel olarak “Beta”, onlarca farklı balık türünü kapsayan bir cinsin genel adıdır. Bunlardan en yaygın olanı ve hemen hemen birçok insanın “Beta” olarak bildiği tür ise betta splendens’tir. Diğer bir adı Kavgacı siyam balığıdır.
Hepçil balıklardır
Betalar hakkında bilinmesi gereken bir başka önemli bilgi ise hepçil olduklarıdır. Bu, beslenme konusunda aslında çok seçici olmadıkları anlamına gelmektedir. Doğal ortamlarında, genellikle yüzeye çıkar ve orada beslenirler. Kan kurdu, tuzlu su karidesi ve su piresi, yemeyi en sevdikleri besinler arasındadır.
Su yüzeyinde oksijen soluyabiliyorlar
Betalar, labirent balıkları olarak da bilinen anabantodilerdir. Anabantoidler, oksijen soluyabildikleri özel bir organa sahiptirler. Bu sayede, yalnızca normal su altı solunumu ile hayatta kalmak zorunda değillerdir. Yani, bir süre su dışında hayatta kalabilirler.
Erkek ve dişi Beta balıklarını ayırt etmek oldukça kolaydır
Genel olarak Beta balıklarının erkek mi dişi mi olduklarını belirlemek oldukça kolaydır. Cinsiyetlerini net bir şekilde ortaya koyan ve erkek Betaları dişi Betalardan ayıran bazı faktörler vardır. Genç Beta balıklarında bunu yapmak çok daha zordur. Erkekler dişilere göre daha canlı renklere sahipken, dişilerin vücutlarında dikey çizgiler bulunur. Genellikle vücut şekillerinde de farklar bulunmaktadır. Dişiler erkeklerden daha kısa ve geniş bir yapıya sahipler.
Yalnızca birkaç yıl yaşabiliyorlar
Betaların ömrü genellikle 2-3 yıldır, ancak bundan çok daha uzun süre yaşayan Betalarda olmuştur. Yani nadir durumlarda, 10 yıldan daha fazla yaşadıkları görülmüştür. Bunun en büyük nedenleri arasında ise iyi bir bakım yer alıyor.
Erkek Betalar son derece saldırgandır
Toplu bir akvaryumunuz varsa ve buraya bir balık eklemeyi düşünüyorsanız, Beta son tercihleriniz arasında yer almalıdır. Bunun nedeni, Betaların diğer erkeklere ve daha küçük balıklara karşı son derece saldırgan bir yapıya sahip olmalarıdır. Yani, herhangi bir erkek Beta balığı, aynı akvaryumda yer alan başka bir balığa saldırarak zarar verebilir.
Tayland’ın ulusal deniz hayvanıdır
Kökenleri Güneydoğu Asya’ya dayanan Beta balıkları, günümüzde tüm dünyada en popüler balıklardan biridir. Ancak orijinal yaşam alanları Tayland, Kamboçya, Vietnam gibi ülkelerdir. Bu balıklar çoğunlukla Mekong Nehri ve diğer nehirlerde yaşarlar. Ayrıca, 2019’da Tayland’ın ulusal deniz hayvanı olarak seçilmiştir. Bununla birlikte, koruma statüsüne göre doğal ortamında savunmasız olarak belirlendiğinden, düzenli olarak takip edilmelidirler.
Birbirleriyle iletişim kurabilirler
Erkek Betalar, iletişim aracı olarak solungaçlarını kullanırlar. Örmeğin, iki erkek Beta karşılaştığımda, birbirlerini korkutmak için solungaçlarını ve yüzgeçlerini açarlar. Ayrıca, bir dişiye kur yaparken solungaçlarını ve yüzgeçlerini genişletirler. Eğer dişi etkilenirse, solungaçlarını ve yüzgeçlerini erkeğe doğru çevirirler.
Yabani Betalar daha donuk renklere sahiptir
Günümüzde görmeye çok alıştığınız parlak renkli Betaların, aslında yabani hayatlarında daha donuk renklere sahip olduklarını biliyor muydunuz? Bugün gördüğünüz parlak renkler ve desenler, balık yetiştiricilerinin uzun yıllardır yaptıkları yetiştirme çalışmalarının bir sonucudur. Fakat, bu çalışmalar zaman zaman genetik ve şekil bozukluklarına yol açabiliyor.
Ilık suları daha çok severler
Betalar tropikal balıklardır, yani ılık suları daha çok tercih ederler. Vahşi doğada, yaklaşık 24 ila 30 santigrat derece arasındaki sularda yaşarlar. Evde beslenen Beta balıklarının ise 26 ila 27 santigrat dereceye sahip sularda tutulması önerilir. Eğer akvaryum suyu çok soğuksa, Betalar zamanla halsizleşir ve hatta yemek yemeyi bile bırakabilirler. Bu nedenle, akvaryum suyunun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Bu içeriğimizde Beta Balıklarının birbirinden ilginç özelliklerini inceledik. Hayvanlar hakkında diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz: