?>

Berberler Tarafından Hadım Edilen Kilise Şarkıcıları - Webtekno

Sanat, çoğu zaman için iyi veya kötü bir bedel ödetiyor. Özellikle 19. yüzyıla kadar İtalya’da yaşayan bir erkek olsaydınız, bu bedel oldukça ağır olacaktı. Çünkü erkeklerden oluşan kilise şarkıcıları tiz bir sese sahip olmak için hadım ediliyordu.

Teknoloji - 1 yıl önce

Kadınsı sesin korolarda duyulması adına gerçekleştirilen bu yöntem, kulağa canice geliyor. Ancak bu durum, İtalya’da yaşayan yoksul aileler için de zenginliğe bir kaçış noktası olabiliyordu. Adından söz ettirebilen bir sanatçı olabilecek potansiyeldeyse üstelik, zengin olmak an meselesiydi.

Bunun bir “kurtuluş” olarak görülmesinin ardında yatan sebep yoksullukken, kim böyle bir şeyi neden hür iradesiyle kabul edebilirdi? Üstelik birçok zararı da varken!

16. yüzyıl İtalyası’nda ince sesli erkek çocuklar, kilisede şarkıcı olmak için yetiştiriliyorlardı.

Oldukça masum gibi görünen bu ideal, aslında yoksul ailelerin kurtuluş amacıydı. Çünkü bu erkek çocukları, kilise korolarında yer alarak şöhret kazanabilirlerdi. Şan ve şöhret ise İtalya’da o dönemde hemen kazanılabilen bir şey değildi, emek istiyordu.

İnce ve tiz sese doğuştan sahip erkek çocuk, bu sesi ömür boyu koruyabilirse ancak şanını yürütebilirdi. Çocuğun ergenliğe geçiş döneminde sesinin kalınlaşacağını düşündüklerinde akıllarına tek bir ihtimal geliyordu: hadım etmek!

Soprano, mezo-soprano, kontralto olarak geçen ince sesli çocuklar, kilise şarkıcısı olmak için hadım edildi. Buna da kastrato denildi.

16. yüzyılda, kilise korolarında kadınların yer alması Papa tarafından yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından kastratolar giderek popülerlik kazandılar. Kilise korolarında kadın sesi eksikliğini tiz sesli erkek çocuklar giderirken ses tellerinin kalınlaşmaması için de hadım ediliyorlardı.

Testosteron hormonu eksikliğinden ötürü tiz sese sahip olan erkek çocukların, hadım edildikten sonra da kemiklerinde garip gelişmeler görülüyordu. Uzun boy ve geniş göğüs kafesi de bu gelişmelerin en sık rastlananıydı. Göğüs kafesinin geniş olması da nefeslerini kullanma yeteneklerini ortaya koyuyordu. Bu da iyi bir sanat hayatının göstergesiydi.

Kilise, organların hayati tehlike dışında kesilmesini yasaklamıştı. Buna rağmen yasa dışı bir şekilde hadım yapılıyordu.

Kastratolar, aslında kilisede başlarken altın çağlarına 17. ve 18. yüzyılda kavuştular. Operada yer almaya başladıklarında birer yıldız haline gelerek yükseldiler. Mesela bunlardan biri Farinelli ismiyle ortaya çıkan Carlo Maria Broschi…

İşin daha da ilginç yanı ise hadım edenler sadece doktorlar değildi. Berberler de çocukları hadım etme yetkisine sahipti. Yapılan araştırmaya göre anestezi bile yapılmadan hadım edilen çocukların ’si, ameliyat esnasında hayatlarını kaybediyordu.

Hayatta kalabilen çocuklar da ciddi bir eğitimden geçiyordu.

Şansı yaver giden kastratolar, ışıltılı bir hayata adım atarak ses eğitimleri almaya başlıyordu. Yalnızca İtalya’da uygulanan bu gelenek, Avrupa’ya birçok isim çıkardı. Avrupa’da kraliyet aileleri için şarkı söyleyen kastratolar, büyük bir ün ve servete sahip oluyordu.

Bu kadar üne ve servete değer miydi diye sormadan edemiyor insan. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu çocuklarda hormon bozuklukları meydana geliyordu. Her kastratoda kemik erimesi ve büyümesi görülüyordu ve üstelik bu sadece görünen sorunların en basitiydi.

Kilise, 19. yüzyılda kadın şarkıcıların kiliseye dönmesine izin verdiğinde kastratoluk da gözden düştü.

Zamanla yüceltilerek gösterilen bu olay, İtalya’da utanç kaynağı haline geldi ve tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Bu ilginç geleneğe ait tek ses kaydına ise son kastrato olan Alessandro Moreschi’nin Vatikan’da bulunan Sistine Şapeli’nde gerçekleştirdiği performans sayesinde erişiyoruz.

Kaynaklar: Classic FM, Dergipark, Operavision

Haftanın Öne Çıkanları

Sınıfının lideri: Yeni Peugeot 2008 satışa çıkıyor!

2023-08-12 23:57 - Teknoloji

Trendyol'dan ChatGPT ve Midjourney'li Asistan: AITEN - Webtekno

2023-08-11 14:12 - Teknoloji

Altın ithalatı son beş ayın zirvesinde

2023-08-11 13:43 - Ekonomi

En fazla yükselen 10 hisse ne kadar riskli?

2023-08-11 09:17 - Ekonomi

Togg fiyat listesi: Yerli otomobil ne kadar? [2023]

2023-08-12 17:11 - Teknoloji

Bakan duyurdu: Türkiye Ay'a kendi uzay aracıyla gidecek!

2023-08-12 09:09 - Teknoloji

Araba Markalarının Klişelere Meydan Okudukları Reklamları - Webtekno

2023-08-10 19:47 - Teknoloji

Yunanistan'da tatil yapan Afra Saraçoğlu'nun tanga bikinisiyle poz verdi

2023-08-14 19:23 - Magazin

En fazla para girişi olan hisseler 10/08/2023

2023-08-10 21:37 - Ekonomi

Fiyat hareketi güçlü hisseler belli oldu!

2023-08-16 10:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Dünyanın En Soğuk 7 Şehri

17:02 - Teknoloji

Redmi Watch 5 ve Buds 6 Pro Lansman Tarihi Duyuruldu

16:37 - Teknoloji

Bir Araştırma Tansiyon İlacının Hayvanlarda Yaşam Süresi Üzerindeki Etkisini Ortaya Çıkardı

16:22 - Teknoloji

Xiaomi'nin Yıllar Önce Ürettiği İlk Ürün Neydi?

15:53 - Teknoloji

Yeni yapılacak kamu binalarında yeni dönem!

15:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bakan Bolat: Teknoloji girişim ekosistemi son 4 yılda 4,7 milyar dolarlık yatırım aldı!

17:27 - Ekonomi

Bahçeli, deprem bölgesi öğretmenlerine plaket verdi

17:24 - Politika

Eyüpspor'da Galatasaray öncesi deprem!

17:12 - Spor

5 dakika da saat çizme testi ile demans teşhisi yapın! Erken teşhis ile bunamanın önüne geçin

17:07 - Sağlık

Kayseri'de tartışılan penaltı kararı!

17:03 - Spor