‘Bekâra ev yok’ diyen ev sahibi ve emlakçıya 10’ar bin lira idari para cezası kesen TİHEK, bu kez de ilanı yayınlayan ünlü bir internet sitesinin ‘Medeni hal temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine’ karar verdi. TİHEK, ‘Bekâra ev yok’ diyen ev sahibinin yanı sıra, bu talimatı uygulayan sıfatıyla Emlakçı ve ilanı yayınlayan internet sitesini de ayrımcılıktan suçlu bularak, cezalandırdı.
İNTERNET SİTESİ DE SORUMLU
Ev sahibi E.G’ye 5 bin 958 TL, bu ilanı yayınlayan internet sitesine ise üst sınırdan 89 bin 571 TL idari para cezası verildi. Yeni ihlal kararı ışığında “Öğrenciye, bekâra, emlakçıya ev yok” ve benzeri şeklinde ayrımcılık içeren ilanları yayınlayan internet sitesi veya medya kuruluşlarına TİHEK, şikâyet üzerine 90 bin TL’ye varan idari para cezaları verebilecek. TİHEK Başkanı Prof Dr Muharrem Kılıç, depremden sonra kiralar konusunda ayrımcılık iddiasıyla çok sayıda başvuru geldiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, ayrımcılık yapan ev sahibi gibi bu talimatı uygulayan emlakçıdan sonra ilanı yayınlayan internet sitesi ile ilgili ilk kez ayrımcılıktan ihlal kararı verdiklerini açıkladı. Kılıç yeni kararlarıyla ilgili Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yeni kararımızda ilanı yayınlayan internet sitesinin de sorumlu olduğunu kayda geçirdik. Çünkü kanuna göre sadeceayrımcılık talimatını veren değil bu talimatı uygulayanlar da suçlu.”
SÜREÇ ŞİKAYETLE BAŞLADI
İzmir’de D.Ö’ye istediği daire bekâr olduğu için ilan sahibi E.G. tarafından kiralanmadı. Ev sahibine ayrımcılık uyarısı yapılsa da ‘Şikâyetçi olun düzeltmiyorum’ şeklinde cevap aldı. Bunun üzerine D.Ö., ‘Medeni hal temelinde ayrımcılık’ olduğu iddiasıyla hem Ev Sahibi E.G hem de ilanı yayınlayan internet sitesini TİHEK’e şikâyet etti. TİHEK, D.Ö.’yü haklı buldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Anayasa Mahkemesi’nin ayrımcılık yasağına ilişkin kararına dayandırılan 2 Mart 2023 tarihli TİHEK kararında özetle şu ifadelere yer verildi:
“Mevzuata aykırı içerikleri kaldırma ve silme hakkına sahip olduğunu ifade eden şirketin, bu ilanlardaki ayrımcılık yasağını ihlal eden ifadeleri de tespit edip düzeltilmesini veya kaldırılmasını sağlayabilecekken, gerekli tedbirleri almadığı, böylece ayrımcılık yasağının ihlal edilmesine yol açtığı değerlendirilmiştir. TİHEK Kanunu’na göre bir kişinin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını medeni hali nedeniyle engelleyen veya zorlaştıran her türlü muamele medeni hal temelinde ayrımcılık oluşturmaktadır.”