Mühendislik alanında gördüğümüz ve asla hız kesmeyen gelişmeler, hayatımızın her alanında oldukça basit şekillerde bile kendilerini gösterebiliyorlar. Problemlere çözüm yolu arayan bu sektörün bazen gözümüze oldukça basit görünse de büyük kolaylık sağlayan çözümler ürettiğini görüyoruz.
Bazen de bir problem için üretilen çözüm, hiç alakası olmayan başka bir problem için de hiç akla gelmeyecek şekilde etkili olabiliyor. Veri iletimi alanında kullanılan kabloların ve halatların birbirine sarılı hâlde üretilmesi de bunun en net örneklerinden. İki farklı amaç taşıyan bu araçların nasıl ortak noktada buluştuğuna bakalım.
Alışık olduğumuz halatlar birbirine sarılmış iplerden meydana gelir.
“İyi de neden bununla uğraşmak yerine ipleri direkt düz olarak yerleştirmiyoruz?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz: Bu tür nebati halatlar ve özellikle de çelik olanlar büküldüklerinde, dışarıda kalan kısım esnerken içerideki kısım sıkışır. Bu da güçlü olması beklenen kabloların bükülebilirliğini çok azalttığı gibi kırılmasına da sebep olabilir.
İpler birbirine sarıldığında ise çelik olanlar için, bahsettiğimiz esneme-sıkışma kuvvetleri dengelenmiş olur ve halat, çok daha bükülebilir hâle gelir. Bu aynı zamanda dayanıklılığı da artırır. Çünkü uygulanan kuvvet sırasında halatın sarılı yapısı, gelen kuvveti teker teker tellere daha eşit şekilde dağıtır.
Dayanıklı olması gereken halatların bu şekilde üretilmesinin sebebini anladık. Peki iletken kablolar neden bu şekilde yapılıyor?
Genelde düşük voltajlı elektrik kablolarında kullanılan bu sistem, elektromanyetik gürültünün azaltılmasını sağlıyor. Bu şekildeki bükümler, zıt yönde akım taşıyan paralel kablolara arasında oluşan elektromanyetik alanın etkisini azaltıyor ve hem o kabloda hem de diğer kablolarda oluşacak parazitin önüne geçiyor.
Yani bu teknik, kabloların kendi aralarında veya dış kaynaklardan ötürü meydana gelebilecek sinyal bozulmalarının önüne geçmek için ortaya çıkmış.