Sivrisineklerin Batı Nil Virüsü gibi farklı virüslerin yayılımında da etkili olabileceği bildirilen rehberde "Kapalı kıyafetler, sineklik, cibinlik ve sarı renkli ampul" kullanımı önerileri yer aldı.
İşte Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı sivrisinekten korunma rehberindeki uyarılar;
KAPALI KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ
Sivrisinek sokmasından korunmak için uzun kollu gömlek ve pantolon gibivücutta açık yer kalmayacak şekilde mümkün olduğunca kapalı kıyafetleringiyilmesi tercih edilmelidir.
SİNEKLİK VEYA CİBİNLİK KULLANILMALI
Konaklamak ve dinlenmek amacıyla kliması olan kapalı yerlerde veya kapı vepencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınmalıdır. Eğer dışarıda kalınıyorsacibinlik kullanılması önerilmektedir.
SİVRİSİNEK KOVUCU KULLANILMALI
Gebe ve emzirenlerde güvenliği kanıtlanmış, T.C. Sağlık Bakanlığı’ndanruhsatlı ve onaylı repellentler (sivrisinek kovucular) kullanılmalıdır. Bu ürünler, mutlaka kullanma talimatı doğrultusunda uygulanmalıdır.
ÇOCUKLAR SİVRİSİNEKTEN NASIL KORUNUR
2 aydan küçük çocuklarda repellentler kullanılmamalıdır. Çocukların elleri, gözleri ve ağızları ile ciltteki kesilere repellentuygulanmamasına dikkat edilmelidir. Yetişkinler repellenti kendi ellerinesıktıktan sonra ellerini sürerek çocukların yüzlerine uygulamalıdırlar.
Bebek ve çocuklara da kollarını ve bacaklarını örten giysiler giydirilmelidir. Bebeklerin ve çocukların korunması amacıyla bebek arabaları ve taşımak amacıyla kullanılan araçlarda sivrisineklerden korunmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır.
HAVUZLARIN ÜSTÜ KAPATILMALIDIR
Sonbaharda havuzlar artık kullanılmadığında üstü bir örtü ile kapatılmalıdır.İçlerinde su birikmesi engellenmeli ya da suları tamamen boşaltılıp sifonları açık bırakılmalıdır.
BAHÇEDEKİ SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Bahçe civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat edilmelidir (havuz, kovalar, çeşme yalakları vb.). Mevcut olanların suyu 2-3 günde bir değiştirilmelidir. Çünkü sivrisinekler küçük miktardaki durgun su birikintilerine bile yumurta bırakırlar. Bırakılan yarım kova sudan binlerce sivrisinek çıkabilir. İçinde su birikebilecek kapların ağzı kapalı tutulmalı, ters çevrilmeli veya imha edilmelidir. Suyu boşaltılan kapların iç yüzeyleri bir fırça ile temizlenmelidir.
YAĞMUR OLUKLARI
Çatı oluklarındaki su birikintileri boşaltılmalı, içlerinde su birikerek vektör üreme alanları oluşturmaları nedeniyle atık lastiklerin bertarafı veya uygun istiflenmesi sağlanmalıdır.
FOSEPTİK ÇUKURLAR
Foseptik çukurları sıkı sıkıya kapalı tutulmalıdır. Sinekler çok küçük oldukları için en ufak bir delikten dahi içeri girerek buradaki sıcak ve korunmuş ortamda üreyebilirler. Havalandırma borularının üzerine tül geçirip sıkıca bağlanabilir.
AHIR VE KÜMESLER
Ahır ve kümesler kontrol edilmelidir. Ergin sivrisinekler gündüzleri ahır vekümeslerde dinlendikleri ve kışı da ahırlarda, boş binaların kuytu köşelerindegeçirdiklerinden ahır ve kümesler kontrol edilmelidir.
SARI RENKLİ AMPUL KULLANIN
Sivrisinekler üzerine itici bir etkisi olması sebebiyle evlerde ve teraslarda sarı renkli ampuller kullanılabilir.
SEYAHAT ÖNLEMLERİ
Riskli ülke/bölge seyahat dönüşünde ani başlayan, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı,halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, cilt döküntüsüşikâyetlerin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Muayene sırasında hekime seyahat hakkında mutlaka bilgi verilmelidir.
www.idrak34.com