Yurt dışında gerçekleştirilen son araştırmalara göre, haftada 1 kez bakliyat tüketmenin kalın bağırsak (kolon) ve makat kanseri riskini yüzde 26 azalttığını ortaya kondu. Bu oran haftada 2 kez tüketildiğinde yüzde 35'e kadar çıkıyor. Öğünlerinizde sıklıkla yer vermeniz gereken bakliyat tüketimi sağlık konusunda pek çok olumlu etkiyi de beraberinde getiriyor. İşte, kuru baklagillerin sağlığa sunduğu müthiş faydalar!
Başucunda telefonla sakın uyumayın! Telefon yanında uyumanın zararları…
Karaciğeri en hızlı temizleyen 6 altın öneri! Beslenme ve Diyet Uzmanı açıkladı…
BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BAKLİYAT ÖNEMLİ
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bakliyat tüketiminin kalın bağırsak ve makat kanseri riskini düşürdüğüne dair önemli sonuçları değerlendirdi. Prof. Dr. Göral, "Haftada 1 bakliyat yediğinizde yüzde 26, haftada 2 kez yediğinizde ise yüzde 35 civarında kalın bağırsak ve makat kanseri olma riskiniz azalıyor. Bakliyatta bulunan flavenoit adı verilen maddelerin anti-kanserojen etki gösterdiğini belirtti. Bu maddelerin kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini ve kanserin oluşmasını önlediğini açıkladı.
Kırmızı, siyah ve beyaz turpun faydaları nelerdir? Hangi renk turp daha faydalı?
BAKLİYAT HAFTADA 3 KEZ TÜKETİLEBİLİR!
Prof. Dr. Göral, bakliyatın haftada 3 kez de tüketilebileceğini vurgulayarak, içerdikleri liflerin kalın bağırsak kanserini önlemede avantaj sağladığını ifade etti. Lifli gıdaların az tüketilmesi durumunda bağırsaktaki kanserojenlere etki ettiğini belirten Prof. Dr. Göral, fazla lif tüketiminin ise bağırsakları kanserojen maddelerden koruduğunu söyledi.
ÇEŞİTLİ BAKLAGİLLERİN KANSER ÖNLEYİCİ ETKİSİ
Her türlü bakliyatın kanser önleyici etkiye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, kuru fasulye, buğdaydan yapılan ürünler, nohut ve diğer bakliyat çeşitlerinin bu konuda başarılı olduğunu ifade etti. Pişirme yöntemi konusunda ise normal bakliyat yemeklerinin nasıl yapıldığına uygun olması gerektiğini belirtti.
GLÜTENSİZ DİYET UYARISI
Son dönemlerde popüler olan sıfır glüten diyetlerine dikkat çeken Prof. Dr. Göral, glütensiz diyetin çölyak hastalığı ve buğday hassasiyeti dışında kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi. Düzenli, azar azar ve çeşitli besinlerin tüketilmesinin önemine vurgu yaptı.
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Prof. Dr. Göral, kanserden korunmak için düzenli yürüyüş yapmanın yüzde 8-10 kalın bağırsak kanserini önleyebileceğini belirtti. Rastgele antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmaması gerektiğini, yemeklerin yavaş yavaş ve iyice çiğnenmesi, yemeklere zaman ayrılması ve keyif alınması gerektiğini de ekledi.