Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcıların ilgisinin büyük olduğunu söyledi.
Şimşek, küresel piyasalarda tersten esen rüzgara rağmen Türkiye'nin açıkladığı ekonomik perspektifin yatırımcılar tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu belirtti. Bakan Şimşek, Türkiye'ye dönük uluslarararası fon akışının ayrıntılı haritasını ve önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği ikinci Körfez çıkarmasının hedeflerini anlattı.
Dar ve sabit gelirlileri enflasyona ezdirmeme sözünü tekrarlayan Bakan Şimşek, 2024'ten itibaren ücret ayarlamalarının hedef enflasyona göre olması gerektiğini, oluşacak farkın zaten hükümet taahhüdü olarak ödeneceğini açıkladı. Şimşek, aylık bazda enflasyonda düşüşün başladığını, kalıcı düşüşün de Haziran 2024'ten itibaren hissedileceğini kaydetti.
Bakan Şimşek, Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda şu mesajları verdi:
TÜRKİYE'YE İLGİ BÜYÜK
Türkiye'ye inanılmaz bir ilgi var. Londra'da üç gün boyunca hem yatırım fonları hem yatırım bankaları hem de doğrudan yatırım yapan şirketler başta olmak üzere bütün yatırımcı yelpazesi ile bir araya geldik. İlgi çok yoğundu, 85'in üzerinde kurum temsilcisi, 100'ün üzerinde yatırımcıyla temasımız oldu, bu normal çünkü Türkiye'nin potansiyeli büyük. Uzun süredir çeşitli nedenlerle özellikle portföy yatırımları uzak duruyordu. Algıda değişiklik var mı? Ciddi bir iyileşme var. Programa ilişkin bir çerçeve sunuyoruz.
ANA HEDEFİMİZ REFAHOVP'nin ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme (refah). Bunun ön koşulu fiyat istikrarı. Bu hedefe ulaşırken enflasyonun tek haneye indirilmesi, bunu destekleyecek maliye politikası, bu çerçevede rezerv birikimi ve kur korumalıdan çıkış gibi aslında entegre birbirini besleyen bütüncül bir yaklaşım var. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm bunların hepsi fırsat içeren alanlar... O nedenle ilgi bütün yatırımcılardan çok yoğun oldu.
KARŞIDAN ESEN GÜÇLÜ BİR RÜZGAR VARİlk 3 ayda konuşmadık, uygulama yaptık. Ağustosta hem parasal hem miktarsal sıkılaştırmaya, seçici kredi sıkılaştırmasına gittik. Yüklemeli tedbirler aldık. Deprem hariç bütçe açığımızın milli gelire oranı yüzde 3 ve altına çekmeyi hedefliyoruz. Bir yıl sonraki enflasyonu çıpalayacak şekilde yatırımcıları ikna edecek bir para politikası duruşuna geçeceğiz dedik, gerekeni yaptık. Yapısal reformları bir takvime bağladık, bu güveni arttırdı. İçinde bulunduğumuz konjonktürde karşı taraftan esen çok güçlü rüzgârlar var. Ticari ortaklarımızda büyüme oldukça cılız. Finansal koşullar sıkışık. Amerika'da 10 yıl vadeli kağıtların getirisi yüzde 4.5-5 aralığında. Doların güçlenmesi aleyhimize. Biz Euro bazında mal satıyoruz ama hammaddeyi dolar cinsinden alıyoruz.