?>

Bakan Kirişci: Sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz

Kağıthane'de Ar-Ge Merkezi'nin açılışında konuşan Bakan Vahit Kirişci, 'Yeni vizyon çerçevesinde zorunlu olmayan, sadece taraflar arasında kendi iradeleriyle gündeme gelebilen sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz' dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kağıthane Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi (İGSAŞ) iş birliği ile hayata geçirilen Dünyanın En Derin 2. Kapalı Dikey Tarım ve ARGE Merkezi’nin açılışı, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katılımıyla gerçekleşti. Açılışta konuşan Bakan Kirişci, 2023’ün Türkiye Yüzyılı'nda yeni bir vizyon ortaya koyacaklarını söyledi.

Kağıthane Merkez Mahallesi Yeni Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış programına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

''KLASİK ÜRETİMDE SADECE TEK BİR KAT VAR AMA BURADA ÇOKLU KAT VAR''

Türkiye’de böyle bir merkezin ilk kez yapıldığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ar-Ge merkezi ile ilgili şöyle konuştu:

''Tarımı sadece ‘sapan ve onu çeken bir öküz’ şeklinde tarif etmek ya da konforu olmayan traktörler arkasında iş makinaları olarak değerlendirmek artık geride kaldı. Gerek iş makinalarımız gerek çalıştığımız mekanlar bu manada büyük bir değişim ve dönüşüm gösteriyor. Şu an bulunduğumuz yer bir otopark, anlatmaya çalıştığımız kısım da güneşi görmemize ya da illa toprak dememize gerek olmadığıydı. Klasik üretimde sadece tek bir kat var ama burada çoklu kat var. Dolayısıyla birden fazla katta, raf sisteminde üretimin gerçekleştirilebildiği bir merkezi ortaya koymaya çalışıyoruz. Şehrin içindeki bir merkezin eksi sekizinci katında ve eksi 30 kotunda bir yerde üretim yapılabilir mi, yapılamaz mı sorularını ortadan kaldırabilecek, somut bir faaliyet var ortada. Proje, bu yönüyle çok önemli. Ama hiçbir zaman, ‘Nasıl olsa böyle bir üretim varmış, toprak koruma konusunda da bu kadar tutucu olmaya gerek yokmuş’ demek de doğru değil. Çünkü burada yetiştirilebilecek ürünlerle bizim ihtiyacımız olan diğer ürünleri yetiştirebileceğimiz ortamların korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu yüzden açılışını yaptığımız merkezi önemsiyoruz. Yerel yönetimlerde sıklıkla kullanılan emsal artışı yapsak da tek bir kata değil, çoklu bir kata geçerek tarımsal üretim alanını artırabilmiş durumdayız.''

''TÜRKİYE’NİN SU VARLIĞI 2002’DE 133 MİLYAR METREKÜPKEN BUGÜN 183 MİLYAR METREKÜP OLDU''

Merkez içinde çoklu katta üretim yapılmasının maliyet fiyatlarından, şehirler arasındaki tarımsal ürünlerin taşımındaki olumsuz süreçlerden farklı olarak birçok açıdan fayda sağlayacağını belirten Kirişci, ''Hükümet olarak, Yusufeli Barajı’nı yaparak 2,13 milyar metreküp suyu gövdenin gerisinde tuttuk ve Türkiye’nin su varlığını 2002’de 133 milyar metreküpken bugün 183 milyar metreküpe çıkardık, 276 olan baraj sayımızı 930’a çıkardık. 101 yer altı su deposu inşa ettik, atık suyunun belirli işlemlerden geçirilip arıtılmasından sonra tarımsal sulama başta olmak üzere sulamada kullanılması konularını da çalıştık desek bile bizim mutlak suretle suyu idareli kullanmamız gerekiyor. Bu teknoloji buna da hizmet eden bir teknoloji'' şeklinde konuştu.

''TARIM ORMAN GENÇLİK KONSEYİ KURUYORUZ''

Bakan Kirişci, 2023 ile Türkiye Yüzyılı adının verildiği yeni bir yola girdiklerini ve Türkiye Yüzyılı'nda yeni bir vizyon ortaya koymaları gerektiğini söyleyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu minvalde çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Bakanlığın üzerine düşen görevi yaptığını söyleyen Kirişci konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

''Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kendi bünyemizde bir Tarım Orman Gençlik Konseyi kuruyoruz. Gençler, bu konuya ilgi göstermenizi istiyorum. Özellikle tarıma dair sözü olan herkesin bahsi geçen konseye ilgi göstermesini istiyorum çünkü bu konsey geleceğimizi şekillendirecek olan bir konsey. Yeni vizyon çerçevesinde zorunlu olmayan, sadece taraflar arasında kendi iradeleriyle gündeme gelebilen sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz. Özellikle de stratejik ürünlerde; ‘Bu ürünleri üretene, alıcıyla oturacaksın sözleşme imzalayacaksın’ diyeceğiz. Üretimle ilgili kaygıları olanlarda da devreye 2006 yılında uygulamaya koyduğumuz sigorta poliçeleri devreye girecek. Buna Gelir Koruma Poliçesi adını veriyoruz. Bu poliçelerle örneğin, ‘Ben soya üretmek istemiyorum, mısır üretmeye devam etmek istiyorum’ diyenlere bakanlık olarak bunun bir izne tabi olması gerektiği ortaya konulacak. Şayet soya ektiği zamanlarda mısır ektiği zamanlardaki gelirine göre bir gerileme olacaksa, gelir koruma poliçesiyle kayıt altına alacağız. Ve bu sigortanın primini yüzde 60’ını bakanlık, devlet ve hükümet olarak biz ödüyor olacağız. Tarımı ve ormancılık sektörünü yaşanılabilir, yapılabilir teknolojiyle bir arada uygulanılabilir bir alan olma noktasında daha ileriye taşıyacağımızı belirtmek isterim.''

''TÜRKİYE YÜZYILI DEDİĞİMİZ SÜRECE HEP BERABER KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ise ''Normalde yılda 1-2 kez ürün alırken, burada belki 10-12 kez ürün almış olacağız. Çok kıymetli bir çalışma. Bu çalışmaya emek veren herkese teşekkür ediyorum. 2023’e doğru giderken Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye Yüzyılı dediğimiz sürece hep beraber katkı sunmaya devam edeceğiz'' dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

2023 Yılın Rengi Açıklandı: Viva Magenta

2022-12-02 11:39 - Teknoloji

Altın Kelebek'te ödül alan Sefo, kıyafetiyle tiye alındı: Robot Babür olmuş

2022-12-05 10:29 - Magazin

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 3 Aralıkta hangi sınav yapılacak?

2022-12-03 09:29 - Eğitim

Adı Ender Saraç ile yasak aşk iddiasına karışan Aygül Aydın'dan dikkat çeken paylaşım

2022-12-07 13:32 - Magazin

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye ile görüşme açıklaması

2022-12-02 17:32 - Politika

Manken Özge Ulusoy'un babası için Ankara'da cenaze töreni düzenlendi

2022-12-05 15:03 - Magazin

Doğuş ve Bilal Sonses davalık oldu! 5 kuruş tazminat davası ses getirdi

2022-12-03 08:15 - Yaşam

Şok olay! 6 yaşında 29 yaşındaki adamla evlendirdiler o da tecavüz etti

2022-12-03 11:39 - Gündem

Frank Vallelonga Jr kimdir, nasıl öldü? Frank Vallelonga Jr hangi filmlerde oynadı?

2022-12-02 17:33 - Gündem

Tolga Akış yeni aşka yelken açtı! Sevgilisi Zeynep Bastık'ın kopyası görenler inanamadı

2022-12-02 19:45 - Magazin

İlgili Haberler

81 ilde sosyal konut seferberliği başlıyor! Valiliklere genelge gönderildi

11:58 - Ekonomi

İTO ocakta fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

11:38 - Ekonomi

İstanbul ile Dalaman havalimanlarında hava trafiği milli "İRADE" yazılımı dönemi!

11:32 - Ekonomi

Herkesin gözü enflasyon rakamlarında! Piyasa beklentisi ne?

11:17 - Ekonomi

İstanbul'da ocak ayının zam şampiyonları belli oldu

11:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

1 aylık trafik denetimlerinde 135 bin 140 sürücü ve araca işlem yapıldı

12:27 - Gündem

Hasan Turan'dan kulüplere Gazze çağrısı! "Bodo/Glimt'in yaktığı meşaleye..."

12:23 - Spor

Mehmet Sevigen, CHP'de yaşananları anlatıyor

12:17 - Politika

Tüm dünya bu skandalı konuşuyor! Van Persie neye uğradığını şaşırdı

12:13 - Spor

Sağ beke takviye! Galatasaray, Premier Lig'in yıldızını istiyor

12:07 - Spor