?>

Bakan Bilgin'den milyonların beklediği EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili merakla beklenen yaş sınırı şartıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili merakla beklenen yaş sınırı şartıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.Abone ol

İşte Bakan Bilgin'in EYT ile ilgili açıklamalarından satır başları:

Bizim görev alanımızda çalışma ilişkileri ilk sırada yer almaktadır. Endüstriyel ilişkilerde, işçi-işveren ilişkisi önemlidir. Biz devlet olarak nerede duruyoruz sorusu Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu düzenleyecek tedbirleri almaya gayret etmiştir. Cumhuriyet, herkesin cumhuriyetidir. Çalışanlarını koruyan bir sosyal devlet anlayışına dayanmaktadır. Modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Emekçilerin örgütlenmesi onları işverene karşı eşit hale getirecek bir müessese olarak düşünülmüştür. Kanunlarımız bu anlayışla işlev görmektedir. Sendikalaşmayı önemli görüyoruz. Türkiye'de kamuda sendikalaşma oranı yüksek sayılabilir, işçilerimizde oran düşüktür. Yüzde 14 oranı Türkiye'nin geldiği yere oldukça geri anlayıştır. Neden küçük ve orta ölçekli işletmelerde böyledir. Tutucu bir anlayıştır.

"İşçilerin yanındayım"

Tarımsal toplumdan gelen bir zihniyettir. İşletme herhangi bir mülkiyet aracı değildir. Kamusal sorumlulukları vardır. Bu zihniyet dönüşümünün değişmesi lazım. Buna karşı sendikalaşmanın önünü açacak mücadeleyi desteklememiz lazım. Bugünde sendiklaşan işyerlerinde örgütlenen işçilere tavırlar var. Bunlar bana ulaştığı zaman sendika kimliğine bakmam. Patronunu ararım arattırırım. Hukuka aykırı hangi işlem varsa üzerine giderim,kapatmak da dahil. İşçilerin yanındayım. Hukukun arkasında durmak görevimizdir. Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere ihtiyaç var. İşverenlerin iş kolu müraacatında keyfilikler var. Oranlara bakıyor ve örgütlenemez diye ya da örgütlenebilir diye iş kolu değişikliği yapıyor. Bizim belirlediğimiz işyerine biz onu tayin edeceğiz. Buralarda sendikalarımızın yanında duracağız. Geçtiğimiz dönemde kamu işçileri adına yaptığımız toplu sözleşmeleri barış içinde gerçekleştirdik. İmzaladığımız oran neyse enflasyon farkını verecek şekilde düzenledik. Yemek ücretleri çok düşüktü. 55 liraya çıkardık. 51 lira vergi dışı kalan miktarı. Birçok şeyde müdahale ettik. Doğalgaz vs yardımlarına kadar yeniden düzenledik. Kamu çalışmalarına yaptığımız çalışmanın içinde önemli maddeler vardı. 3600 ek gösterge meselesini çözeceğimizi kayıt altına aldık. Meclisin iradesiyle kapsamlı düzenleme yapıldı. 4 meslek grubunu kapsıyordu 6 milyona yakın orana çıkardık. Bu son yıllardaki en köklü sosyal çalışma düzenlemesidir.

Asgari ücret

Geçen sene enflasyon rakamları önemsiz hale getirdi. Aritmetik olarak topladığımız yüzde 80 üzerinde bir artış yaptık. Enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri gerilemiştir. Görüşmeler başladı. Sendikalarımız ve bizim oturduğumuz üçlü masada görüşmeler devam ediyor. Geçen senede yaptırmıştım. Geçtiğimiz ay başında araştırma yaptırdık. Ortalama yüksek çıktı. 8 bin lira üzerinde çıktı. İşveren beklentisi 7 bin lira çıktı. Asgari ücret dışında ücret alan işçilerin 7 bin çıktı. Asgari ücretli çalışan yüzde 38. O da küçümsenecek rakam değildir. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değildir. Ciddi bir düzenleme yaptığımızda bütün ücretlilerin aldıkları ücret düzeyi farklılaşıyor. Asgari ücret siyaseti aynı zamanda diğer ücretleri düzenleyen etki yaratmaktadır. Asgari ücreti en alt ücret diye tanımlıyoruz, üstteki ücreti düzenlediğinin görülmesini ifade etmek isterim.

Haftanın Öne Çıkanları

2023 Yılın Rengi Açıklandı: Viva Magenta

2022-12-02 11:39 - Teknoloji

Altın Kelebek'te ödül alan Sefo, kıyafetiyle tiye alındı: Robot Babür olmuş

2022-12-05 10:29 - Magazin

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 3 Aralıkta hangi sınav yapılacak?

2022-12-03 09:29 - Eğitim

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye ile görüşme açıklaması

2022-12-02 17:32 - Politika

Adı Ender Saraç ile yasak aşk iddiasına karışan Aygül Aydın'dan dikkat çeken paylaşım

2022-12-07 13:32 - Magazin

Manken Özge Ulusoy'un babası için Ankara'da cenaze töreni düzenlendi

2022-12-05 15:03 - Magazin

İstismar edilen çocuğun abisinden skandal sözler

2022-12-08 23:05 - Gündem

Doğuş ve Bilal Sonses davalık oldu! 5 kuruş tazminat davası ses getirdi

2022-12-03 08:15 - Yaşam

Şok olay! 6 yaşında 29 yaşındaki adamla evlendirdiler o da tecavüz etti

2022-12-03 11:39 - Gündem

Frank Vallelonga Jr kimdir, nasıl öldü? Frank Vallelonga Jr hangi filmlerde oynadı?

2022-12-02 17:33 - Gündem

İlgili Haberler

Çin hisse senetlerinde ralli beklentisi

18:07 - Ekonomi

Piyasalarda gözler Powell'in konuşması ve istihdam verilerinde

18:03 - Ekonomi

Arıcılardan taklit bala önlem talebi

16:52 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Enflasyon 2026'da tek haneye inecek!

16:03 - Ekonomi

ANKA III, bölgedeki dengeleri sarsacak! Yunanistan'ın yakın takibine girdi

15:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Serhat Akın’a saldırı talimatının nereden geldiği ortaya çıktı! 250 bin TL'ye anlaşmışlar

19:28 - Spor

Ozan Tufan, koltuk değnekleriyle sahadan ayrıldı

19:22 - Spor

Bodrum FK - Adana Demirspor! CANLI

19:18 - Spor

CHP'li ilçe başkanı gözaltına alındı! AK Partili isme darp iddiası

19:12 - Gündem

Çanakkale'daki orman yangını kontrol altına alındı

19:07 - Gündem