İstanbul’u fetheden kutlu kumandan Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti olan Ayasofya Camii, CHP iktidarında ibadete kapatıldı. CHP’nin tek parti iktidarı döneminde 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, yürütülen çalışmaların ardından 1 Şubat 1935’te müze olarak ziyarete açıldı.
FETHİN NİŞANESİ OLAN İBADETHANE
Bugün, Ayasofya’nın müzeye çevrilişinin 88’inci yıldönümü.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından fethin nişanesi olarak camiye çevrilen Ayasofya’nın minarelerinde 1453’ten 1934 yılına kadar 481 sene boyunca ‘Allahuekber’ nidası yankılandı. Asırlar boyunca ümmetin buluşma noktası olan Ayasofya Camii; mübarek gün ve gecelerde manevi merasimlere ev sahipliği yaptı, en zor zamanlarda Allah’a dua ve niyazlarda bulunulan kutsal mekanlar arasında yer aldı.
88 YIL ÖNCE BUGÜN VURULAN ZİNCİR
Adeta İslam beldelerinin bağımsızlığının sembolü olan Ayasofya, Osmanlı Devleti’nin yıkılışının ardından mahzunluğa büründü.
İstiklal Harbi’nin en zorlu dönemlerinde, İstanbul’un işgal edildiği en karanlık günlerde dahi dokunulamayan Ayasofya Camii, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı döneminde kapatıldı.
Minarelerinden ezan okunması yasaklanan Ayasofya Camii’nde ibadet dönemi sona erdirildi. Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, 1 Şubat 1935’te müze olarak kapılarını açtı. Camiye dönüştürüldüğünde üzeri ince sıvayla kapatılan insan figürlerinin yeniden öne çıkarıldığı, halılarının kaldırıldığı Ayasofya, donuk ve soğuk yüzüyle müze olarak hizmet verdi.
Müslümanlar, yıllar boyunca Ayasofya’nın yeninden ibadete açılacağı günün hasretiyle yaşadı. Bu yönde nümayişler düzenlendi. On binlerce Ayasofya sevdalısının “Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın” sloganları yıllarca karşılık bulmadı. Çeşitli zaman dilimlerinde Ayasofya’da namaz kılmak isteyen yüzlerce mü’min, büyük bir suç işlemiş gibi yaka paça gözaltına alındı.
ERDOĞAN’DAN ZİNCİRLERİ KIRAN İMZA
Tam 86 yıl boyunca İslam’a ve Müslümanlara kapalı olarak “Ayasofya Müzesi” olarak kullanılan tarihi mabed, 2020 yılında özgürlüğüne kavuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Temmuz 2020 tarihli imzası ile Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesine ilişkin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu iptal edildi. Mabed Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uhdesine geçirildi.
86 SENE SONRA İLK EZAN, İLK NAMAZ
Ayasofya Camii’nde başlatılan hummalı çalışmaların ardından ilk namaz, 24 Temmuz’da kılındı. 86 yıl aradan sonra Cuma namazıyla ibadete açılan Ayasofya’ya, milyonlarca insan rağbet etti.
Gözyaşlarıyla kılınan namazlarda Allah’a şükür duaları ve tekbirler, Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün birbirine karıştı. Ayasofya Camii’ni ilk 15 ayında 3,5 milyon insan ziyaret ederek rekor kırdı.
Sadece 2022 yılında Ayasofya, 13 milyon 635 bin ziyaretçi ağırladı.
Ümmetin büyük bir özlemle koştuğu Ayasofya Camii, 5 vakit namazda da dolup taşıyor. Ayasofya Camii’nde sabah namazlarında dahi içeri girişte uzun kuyruklar oluşuyor.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile biten Ayasofya hasreti, 88 yıl önce bugün, 1 Şubat 1935 tarihinde CHP iktidarının kararıyla başlamıştı.