Şubat 2008'de Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu ilçelerde düzenlenecek yerel seçimler öncesi büyük bir krizin eşiğinde.
Kosova Hükümeti, ülkenin kuzeyindeki ilçelerde güvenlik güçlerinin mevcudiyetini arttırmaktan yana. Ancak Sırplar, bu karara oldukça tepkili.
Priştine'nin Sırplara takındığı tutum dolaylı yoldan Sırbistan'la gerilimin artmasına neden oluyor. Özellikle son gelişmeler iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri negatif yönde ivmelendirdi.
Priştine'de Sırp kökenli bir polisin istifa ettikten sonra tutuklanmasını yorumlayan Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic: "Gerilimin daha da tırmanmasından endişe ediyorum" demişti.
Kosova Başbakanı Albin Kurti ise, ülkesinin kuzeyindeki protestolara katılan Sırp asıllı eylemcilere 'Suç çetesi' benzetmesini yapmıştı.
Avrupa'nın doğusunda yaşanan bu gelişmeler, civardaki ülkeleri endişelendirirken gözler Türkiye'ye çevrildi.
Cambridge Üniversitesi Jeopolitik Merkezi Profesörü Timothy Les, Sırp basınına verdiği demeçte Türkiye'ye işaret ederken, Priştine ile Belgrad arasındaki siyasi probleme en iyi yaklaşımı Ankara'nın göstereceğini vurguladı.
KOSOVA'NIN GELECEĞİ TÜRKİYE'DE SAKLI
Sırp menşeili Blic Gazetesi'ne konuşan Timothy Les, Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta önemli bir eşiği atladığını; benzer bir rolü Balkanlar'daki çıkmazda başarıyla sürdürebileceğine değindi.
Les, açıklamasının devamında Ankara'nın bölgedeki başarılı stratejisini şöyle anlattı:
“Gelecekte Kosova'nın güvenliğinde rol oynamasına izin verilebilecek tek Doğu ülkesi Türkiye'dir. Zira Türkiye bir yandan NATO üyesi, diğer yandan Belgrad ve Priştine ile iyi ilişkileri var.”
BATI'NIN ASIL NİYETİNİ İTİRAF ETTİ!
Prof. Dr. Timothy Les, açıklamasının son bölümünde Batılı ülkelerin Türkiye'ye duydukları rahatsızlığa işaret etti.
Türkiye'nin Batı'dan ayrı ve daha güçlü bir politika izlediğini itiraf eden Les, Avrupa'nın bölgedeki askeri lojistik giderlerini kısmaya yeltendiğini, bu sebeple Ankara'nın garantörlüğüne sıcak baktıklarını söyledi. İngiliz akademisyen şöyle konuştu:
“Son yıllarda gördüğümüz gibi Batılı güçler şüphesiz Türkiye'nin rolünün ABD ve Avrupalıların rolüne bağımlı olması ve bağımsız liderlik rolü üstlenmesi yerine bunları Balkanlar'a ek askeri kaynaklar ayırma ihtiyacından kurtarmakla sınırlı olması konusunda ısrar edeceklerdir."
Les, açıklamasının son bölümünde Avrupa'nın bölgede oluşabilecek Çin ve Rusya hakimiyetinden kaçındıklarını aktardı.