Avrupa Birliği bir süredir otomobil dünyası nedeniyle tartışma içerisinde. Bilenler vardır; Avrupa Birliği Parlamentosu, yaklaşık bir ay kadar önce yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu düzenlemeye göre 2035 yılı itibarıyla üye ülkelerde benzinli ve dizel otomobillerin satışları yasaklandı. Ancak başta Almanya olmak üzere birkaç ülke bu karara karşı çıktı. Zira ülkeler, sektörün sadece elektrikli otomobillerden ibaret olmasına sıcak bakmıyorlardı.
Şimdiyse söz konusu düzenleme ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Avrupa Birliği Parlamentosu, söz konusu düzenlemeyi yeniden ele aldı ve tüm ülkelerin istediği şekle çevirdi. Düzenlemenin son haline göre 2035 yılı itibarıyla benzinli ve dizel araç satışları yine yasaklanmış olacak. Ancak "e-yakıt" (e-fuels olarak da anılıyor) ile çalışan içten yanmalı motorlara sahip otomobiller, bu düzenlemeden muaf tutulacaklar.
Gelelim en önemli meseleye: e-yakıt nedir?
e-yakıtları en basit şekilde anlatmak istediğimize "sentetik yakıt" olarak nitelendirebiliriz. Yani evet, e-yakıtlar da benzin veya motorin gibi içten yanmalı motorlar için tasarlanıyorlar. Ancak bu yakıtlar sentetik olarak, yani laboratuvar ortamında üretiliyorlar. Peki bu üretim nasıl gerçekleşiyor ve hangi maddeler kullanılıyor?