ETKİNLİK PROGRAMI
3Şubat Cuma
13.30Örsan K. Öymen: “Aydınlanma, Atatürk ve Cumhuriyet”15.00Cemil Güzey: “Aklın Tutku Hâli: Kemalist Aydınlanma”16.30Halil Turan: “Aydınlanma, Özgürlük ve Egemenlik”18.00Elif Çırakman: “Aydınlanma ve Eleştirel Akıl: Kant’ınMetodolojik Yaklaşımı”4Şubat Cumartesi
13.30Aliye Kovanlıkaya: “Kant’ta Farklı Düşünme Tarzları veAydınlanma”15.00Doğan Göçmen: “Modern Alman Felsefesinde Aydınlanma Kavramı”16.30Barış Parkan: “Aydınlanmanın Diyalektiği Üzerine Notlar”18.00Cengiz İskender Özkan: “Lakatos Bağlamında Bilim, Akıl ve Din”KONUŞMACILAR HAKKINDAKISACAÖrsan K. Öymen:FMV Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler-Siyaset BilimiBölümü Öğretim Üyesi (Profesör), Felsefe Sanat Bilim DerneğiKurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos’taFelsefe/Assos Felsefe Akademisi” Kurucusu ve Direktörü. Lisans veDoktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) FelsefeBölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi(NYU) Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları:Epistemoloji, ontoloji, etik, siyaset felsefesi, Platon, Epikuros,Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx ve Sartre. “Hume”,“Tanrı Var mıdır?”, “Karanlıktan Yağan Kar”, “Varlıkve Kuşku” (yayına hazırlanmakta), “Felsefe Yazıları”(yayına hazırlanmakta) kitaplarının ve alanında birçok ulusalve uluslararası makalenin yazarıdır.Halil Turan:Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü Başkanıve Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Orta Doğu TeknikÜniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktoraderecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’ndenaldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji (bilgi felsefesi),bilim felsefesi, ontoloji (varlık felsefesi), etik (ahlakfelsefesi), siyaset felsefesi, Descartes, Locke, Rousseau, Hume,Kant, Kuhn. “Mantık Terimleri Sözlüğü” kitabının (TeoGrünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte) ve alanındabirçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.DoğanGöçmen: DokuzEylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör).Lisans derecesini Hamburg Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden,Doktora derecesini Edinburgh Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü’nden Felsefe alanında aldı. İlgi ve çalışmaalanları: Siyaset felsefesi, ekonomi felsefesi, Hobbes, Adam Smith,Kant, Hegel, Marx, Husserl. “Modern Felsefe: Tarihsel Anlamı,Güncel Mirası; Adam Smith, Hegel ve Marx” ve “The Adam SmithProblem: Reconciling Human Nature and Society in the ‘Theory ofMoral Sentiments’ and ‘Wealth of Nations’” kitaplarının vealanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.
CemilGüzey: MimarSinan Üniversitesi Felsefe Bölümü emekli Öğretim Üyesi(Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbulÜniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışmaalanları: Ontoloji, etik, estetik, mantık, dil felsefesi,Herakleitos, Epiktetos, Aurelius, Hobbes, Nietzsche, Wittgenstein,Hartmann. Alanında birçok ulusal ve uluslararası makaleninyazarıdır.
AliyeKovanlıkaya:Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi(Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini BoğaziçiÜniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışmaalanları: Epistemoloji, ontoloji, etik, Descartes, Leibniz, Kant.Alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.
BarışParkan: OrtaDoğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi(Doçent). Lisans derecesini Bennington Koleji Felsefe Bölümü’nden,Yüksek Lisans derecesini Milwaukee Wisconsin Üniversitesi FelsefeBölümü’nden, Doktora derecesini Texas Üniversitesi (Austin)Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları:Siyaset felsefesi, etik, uygulamalı etik, ontoloji, Marx, Hegel,Whitehead. “Marx” kitabının ve alanında birçok ulusal veuluslararası makalenin yazarıdır.
ElifÇırakman: OrtaDoğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü ÖğretimÜyesi (Doçent). Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu TeknikÜniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesiniWarwick Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışmaalanları: Etik, siyaset felsefesi, Aristoteles, Kant, Hegel,Heidegger, Levinas. Alanında birçok ulusal ve uluslararasımakalenin yazarıdır.
Cengizİskender Özkan: AdnanMenderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent).Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Hacettepe ÜniversitesiFelsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Bilimfelsefesi, epistemoloji, mantık, dil felsefesi. “Tarih Felsefesi”kitabının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makaleninyazarıdır.