Fransız askerleri, 19. yüzyılda kafalarına tüyler takıyordu. Şapkalarında ya da kasklarında görebileceğiniz bu tüylerin farklı işlevleri vardı.
Hatta o kadar önemli bir göreve hizmet ediyordu ki savaşın seyrini bile değiştirebilirdi. Ne işe yaradığına birlikte bakalım.
Rütbe ve birliği gösteriyordu.
Tüylerin farklı renkleri ve şekilleri, askerlerin rütbelerine işaret ediyordu. Mesela subayların tüyleri diğerlerine göre daha büyük ve şaşaalıydı. Böylece savaş meydanında rütbeler çok daha kolay bir şekilde tanınabiliyordu.
Rütbeye benzer şekilde, tüylerin şekil ve renkleri, askerlerin ait olduğu birliği ve alayı gösteriyordu. Birliğe özgü tüyler, askerlerin içinde bulunduğu grubu bulmayı kolaylaştırıyordu. Başkomutan, hangi birliğin nerede ne yaptığını görebiliyordu.
Görünürlük açısından da önemli bir rolü var.
Savaş meydanında komutanların, askerleri rahat bir şekilde tanıyıp yönlendirmesi gerekir. Yüzlerce hatta binlerce askerin olduğu alanda bunu yapmak epey zor. Bu nedenle dikkat çekici tüyler, askerlerin o hengâmenin içinde tanınmasını kolaylaştırıyordu.
Görsel şov özelliği yadsınamaz.
Askerî geçit törenleri gibi resmî etkinliklerde bu tüyler hoş bir görüntü sunarak orduyu simgelerdi. Böylece askerlerin prestiji, halkın gözünde de artardı. Zaten bir süre sonra askerî gelenek ve kültürün de bir parçası hâline gelmişti.
Kaynaklar: Legion Magazine, Warfare History Network, Wikipediaİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: