?>

Aşırı sıcak hava uyku kaçırıyor! Bu havada nasıl uyunur?

Uzmanlar, Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcak havalarda uyku kalitesini sağlamak için iklimlendirme elemanlarıyla ortam sıcaklığının 20 ila 22 derece seviyesinde tutulmasını tavsiye ediyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Uzmanlar, Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcak havalarda uyku kalitesini sağlamak için iklimlendirme elemanlarıyla ortam sıcaklığının 20 ila 22 derece seviyesinde tutulmasını tavsiye ediyor.Abone ol

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde görev yapan Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan, AA muhabirine, uyku kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden birinin ortamdaki sıcaklık ve nem miktarı olduğunu söyledi.

Sıcaklığın insan vücudunun tolere edebileceği aralığın üzerinde veya altında olduğunda uykuya dalmayı ve devam ettirmeyi büyük oranda zorlaştırdığını belirten Fidan, "Aşırı sıcaklar çok ciddi uyku eksikliği ve uyku kalitesinde bozulmaya yol açar. Uykuyu normal hale getirebilmek için özellikle klima tarzındaki iklimlendirme elemanları kullanmayı tavsiye ediyoruz. Oda sıcaklığının takribi 22 derece civarında olması kişinin çok daha uygun kalitede uyumasını sağlıyor." dedi.

Fidan, iklimlendirme elemanlarının kişinin vücuduna, doğrudan yüzüne doğru değil odayı serinletecek veya ısıtacak şekilde konumlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaştığında ya da üzerine çıktığında özellikle araç sürücülerinin olumsuz etkilenebileceğini vurgulayan Fidan, şöyle konuştu:

"Bunun kontrol altında olabilmesi için araçta da mutlaka klimanın kullanılmasını öneriyoruz. Fakat bu klimaların mutlaka bakımları yapılmalı. Özellikle filtrelerinin düzenlenmesi, polen filtresi de dahil olmak üzere bakımlarının yapılması gerekiyor. Bu, klimaların daha etkin ve sağlıklı kullanılmasını sağlayacaktır.

Bunun dışında, uyku düzeni bozulan kişiler yolculuk esnasında da ne yazık ki uykuya çok sık dalma durumu yaşayabiliyorlar. Özellikle yola çıkacak kişilerin çok erken saatlerde, yani vücudun uyku ihtiyacının daha yoğun olduğu dönemlerde veya gecenin geç saatlerinde araç kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Düzenli bir uykudan sonra yola çıkılması her zaman için iyi olacaktır. Tabii uyanıklığımızı araç kullanma esnasında sağlayabilmek için de kafein içeren içecek veya yiyeceklerin tüketilmesi sürücüler için iyi olacaktır."

"Uyku kalitesi sıcaklıkla doğrudan ilişkilidir"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın ise aşırı sıcakların beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini, diğer etkenlerle birleştiğinde akciğer fonksiyonlarına da zarar verebileceğini aktardı.

Aşırı sıcakların uyku kalitesini azaltarak gece boyunca sık sık uyanıklığa neden olabileceğine dikkati çeken Algın, şunları kaydetti:

"Düzensiz, kesintili uyku insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Sıcaklıkların artması vücuttaki sıvı miktarını da etkiler. Sıcaklık yüzünden tansiyon düştüğünde baş dönmesi ve bayılma riski artabilir. Vücut uyumaya hazır hale geldiğinde sıcaklık düşmelidir. Uyku kalitesi sıcaklıkla doğrudan ilişkilidir. Vücut sıcaklığı uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir ve kesintili uyku dalgalanmalarına neden olabilir. Uyku ortamı için spesifik bir sıcaklık yoktur ancak genel olarak 20 ila 22 derece idealdir. Bu sıcaklık, uykunun kalitesinin en çok arttığı seviyedir."

Algın, sağlıklı yaşam için temel gereksinimler arasında yer alan yeterli uykunun, bağışıklık sistemi, zihin sağlığı ve fiziksel sağlık için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Uyku kalitesinin günlük hayatta daha mutlu ve üretken olabilmek için hayati önem taşıdığına işaret eden Algın, "İklim değişikliği ve artan sıcaklıklar uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Yatak odası sıcaklığı, doğru uyku pozisyonu ve düzenli uyku saatleri gibi faktörler uyku kalitesinin arttırılmasına katkı sağlar. Yeterli ve kaliteli uyku, sağlıklı yaşama giden yolun büyük bir parçasıdır." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Volkan Konak, eşiyle 31 yıl sonra düğün yaptı! Eşi ayakkabısından dolayı yürüyemedi

2023-08-23 08:22 - Magazin

Altay Bayındır hangi takımda oynayacak, nereye transfer oldu?

2023-08-22 17:08 - Spor

Savaş biter bitmez Türkiye sahada yerini alacak: İlk anlaşma imzalandı

2023-08-22 16:28 - Ekonomi

BİST volatil seyreden 3 hisseyi tedbir kapsamına aldı

2023-08-17 19:03 - Ekonomi

Altay Bayındır gitti mi? Altay hangi takıma gitti?

2023-08-22 17:32 - Spor

GS TS maçı ne zaman? Galatasaray-Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta?

2023-08-17 21:17 - Spor

Günün önemli şirket haberleri 18/08/2023

2023-08-18 08:32 - Ekonomi

Yollardaki aktif Togg adedi açıklandı: Gitgide yaygınlaşıyor

2023-08-18 08:08 - Teknoloji

İstanbul'da büyük deprem hazırlığı! Peş peşe adımlar atılıyor

2023-08-22 15:37 - Gündem

BİST kimya, petrol, plastik sektöründe son dört çeyrek kârı en yüksek şirketler

2023-08-17 16:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sanovel Golden Pulse Awards’ta “Yılın En Başarılı Lansmanı” ödülüne layık görüldü

15:17 - Sağlık

Bakan Kemal Memişoğlu: Sağlık Bakanlığı haricindeki sertifikalar geçerli değil

14:27 - Sağlık

Her gün 2 hurma yemenin 6 faydası!

12:17 - Sağlık

Medipol'den göz kapağı düşüklüğünde uygulanan tedaviye yönelik değerlendirme

11:57 - Sağlık

Karın germe ameliyatlarında artan riskler!

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hamile kadın, ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

01:17 - Gündem

Traktör şarampole devrildi: 2 ölü, 2 yaralı

01:08 - Gündem

AJet ile yurt içi tüm uçuşlar 599 TL!

00:52 - Ekonomi

Süper Lig'den 6 kulüp PFDK'ya sevk edildi!

00:33 - Spor

Cezaevindeki Kerimcan Durmaz'dan ilk açıklama!

00:22 - Gündem