ARM, Qualcomm'un Windows pazarına girmesine engel olmayı amaçlıyor. Böylece teknoloji devi, kendi Cortex cihazları için daha geniş bir pazar elde edebilecek. Söylentilere göre NVIDIA, MediaTek, AMD gibi firmalar ise Windows ekosistemine ARM çiplerle giriş yapmak için kolları sıvamış durumda.
Öte yandan iki firma arasındaki mücadele sadece daha çok ürün satmak için bir rekabetten daha öte bir mücadele. ARM, Qualcomm'un kendi ARM çiplerini üretmek için lisansının olmadığını öne sürüyor. İki firma arasında mücadele mahkeme salonlarında devam ediyor.
Qualcomm'un cihazları haftaya geliyor
Qualcomm'un Snapdragon-X serisi dizüstü bilgisayarları haftaya raflardaki yerini alacak. Bu cihazlar ise yalnızca yeni dizüstü bilgisayarlar anlamına gelmiyor, Apple'ın ARM çiplerle elde ettiği başarıdan sonra Windows ekosisteminde de çipleri ilk defa göreceğiz.
Öte yandan ARM'nin Qualcomm ile olan yasal mücadelesi devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir ARM sözcüsü, "ARM'ın Qualcomm ve Nuvia'ya karşı açtığı dava, ARM ekosistemi ve fikrî mülkiyetimiz ile yenilikçi tasarımlarımıza güvenen ortaklarımızı korumak ve bu nedenle, Qualcomm'un ARM teknolojisinden türetilen Nuvia tasarımlarını yok etme ve kullanmayı bırakma konusundaki sözleşmeye dayalı yükümlülüğünü yerine getirmeye zorlamaktır." ifadesini kullandı.
Öte yandan Qualcomm 2016 yılından beri bu alanda çalışmalarına devam ediyor ve Chrome, Slack gibi uygulamalar Snapdragon PC çipleri olmasaydı olmayacaktı. Öte yandan ARM'ın tek rakibi de Qualcomm değil, NVIDIA, MediaTek ve AMD de bu alana CES 2025'e kadar girmeyi planlıyor.
Teknik olarak iki çeşit ARM lisansı bulunuyor. Bunlardan biri Cortex çekirdekler kullanmayı sağlarken diğer lisans ise size ARM'nin yönlendirmelerine göre istediğiniz çipi geliştirme özgürlüğü veriyor. Bakalım bu sürecin sonunda nasıl bir durumla karşılaşacağız.