Great Place to Work tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ofis zorunlulukları çalışanların bağlılığını ve verimliliğini olumsuz etkiliyor. 18 yaş ve üzeri 4.400 çalışanı kapsayan bu araştırma, uzaktan çalışmanın birçok avantajını ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre, uzaktan çalışanlar işlerine daha bağlı hissediyor ve daha sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olduklarını belirtiyor.
Uzaktan çalışmanın çalışan memnuniyetine etkisi çok fazlaGreat Place to Work tarafından Temmuz 2023'te yapılan bu anket, uzaktan çalışanların işlerinden daha fazla memnun olduklarını ve iş yerlerinde daha sağlıklı bir psikolojik ve duygusal ortam bulduklarını gösteriyor. Anket, katılımcıların yüzde 51'inin kadın, yüzde 49'unun erkek olduğunu belirtiyor.
Katılımcıların yarısı düz çalışanlar, yüzde 25'i düşük yöneticiler, yüzde 20'si orta düzey yöneticiler ve yüzde 5'i üst düzey yöneticilerden oluşuyor. Yüzde 88'i tam zamanlı, yüzde 12'si ise yarı zamanlı/serbest çalışıyor.
Çalışanların uzaktan çalışma tercihleri ve ofis politikalarıUzaktan çalışanlar, iş yerlerinde daha yüksek işbirliği seviyeleri olduğunu ve ofis politikaları ve arka planda yapılan oyunlardan uzak durduklarını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 65'i tamamen ofiste çalışırken, yüzde 16'sı tamamen uzaktan çalışıyor ve yüzde 20'si bazen uzaktan çalışıyor. Araştırma, uzaktan çalışanların iş yerinde daha az bilinçsiz önyargı ve kod değişikliğiyle karşılaştıklarını da ortaya koyuyor.
Bu durum, şirketlerin tamamen uzaktan çalışma modelini benimsemeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Büyük iş yerleri, çalışanların ihtiyaçlarını anlamak ve onları desteklemek için çeşitli yollar buluyor. Örneğin, Cisco gibi şirketler, hackathonlar, kariyer koçluğu ve takım toplantıları gibi etkinliklerle çalışanlarını ofise çekmeyi amaçlıyor.
Ofiste zorunlu çalışmanın olumsuz etkileriOfis zorunlulukları, çalışanların işlerinde anlam bulmalarını zorlaştırabilir ve çalışan bağlılığını azaltabilir. Great Place to Work'ün raporu, çalışanlara nerede çalışacakları konusunda söz hakkı verildiğinde çalışan bağlılığının arttığını belirtiyor. Çalışanların nerede çalışacaklarına karar verebildikleri durumlarda, şirketlerinde uzun süre kalma olasılıklarının üç kat daha fazla olduğu ve ofis dönüş zorunluluklarıyla karşılaşmayan çalışanların işlerini bırakma olasılıklarının 14 kat daha az olduğu ortaya çıkıyor.
Daha önce yapılan araştırmalar da ofis dönüş zorunluluklarının çalışan memnuniyetini azalttığını ve şirket değerini artırmadığını gösteriyor. University of Chicago ve University of Michigan araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, Apple, Microsoft ve SpaceX gibi şirketlerde ofise dönüş zorunluluklarının kıdemli çalışanların işten ayrılma oranını artırdığını belirtiyor.
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajlarıGreat Place to Work, ofis dönüş zorunluluklarının genel olarak verimliliği azalttığını belirtiyor. Çalışanların nerede çalışacaklarına kendileri veya ekipleri karar verdiğinde, işlerinde daha fazla çaba sarf ettiklerini bildiriyorlar. Uzaktan çalışma, olumlu bir çalışan deneyimi garanti etmese de işverenlerin uzaktan çalışanlarla iletişimi güçlendirmesi ve onların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği vurgulanıyor.
Araştırmacılar yapay zekanın halüsinasyon gördüğünü anlayabilen bir algoritma geliştirdi
Yapay zeka halüsinasyonlarını tespit eden yeni algoritma, yapay zeka modellerinin doğruluğunu artırmayı hedefliyor.
Araştırma, ofis zorunluluklarının çalışan bağlılığını ve verimliliğini olumsuz etkilediğini açıkça gösteriyor. Peki, sizin uzaktan çalışma ve ofis hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.