?>

Araç ekspertizinde dikkat edilmesi gerekenler noktalar

Araçların genel durumları ve fiyatları üzerinde yol gösterici etkisi bulunan bu işlemler, aracın mekanik ve teknik durumunu değerlendirerek güvenlik hakkında detaylı bilgi veren araç ekspertizinde dikkat edilmesi gerekenler noktalar haberimizde...

Yaşam - 1 yıl önce

Son dönemde ikinci el otomobil alım satım piyasasında yaşanan süreçler, bir kez daha araç ekspertizi yapan kurumları gündeme taşımış durumda. Araçların genel durumları ve fiyatları üzerinde yol gösterici etkisi bulunan bu işlemler, aracın mekanik ve teknik durumunu değerlendirerek güvenlik hakkında detaylı bilgi verir. Araç ekspertizleri, potansiyel sorunları önceden tespit ederek, ileride karşılaşılabilecek büyük masraflardan ve güvenlik risklerinden kaçınmayı sağlarken aracın gerçek piyasa değerini belirlemenize yardımcı olur. 

Güvenilir bir ekspertiz merkezi seçin

Aracınızla ilgili ekspertiz işlemi yapmak için atmanız gereken ilk ve belki de en önemli adım güvenilir ve uzman bir ekspertiz merkezi seçmektir. Piyasada işi bilen ya da uzman olmayan çok sayıda ekspertiz firması bulunduğu için bu noktada seçici olmak önemlidir. Referansları iyi olan ve sektörde deneyimi olan bir kurumu tercih etmek için çevrenizden ve işin profesyonellerinden destek alabilirsiniz. Bazı ekspertiz kurumları belirli ve spesifik araçlar üzerine yoğunlaşabiliyorlar. Bunun için mutlaka gitmeden önce iyi bilgi almalı ve güvenilir bir ekspertizden destek almalısınız.

Aracınızı detaylı bir kontrolden geçirin

Ekspertiz sırasında yapılması gereken birçok farklı işlem bulunmaktadır. Bunlar genel olarak her ekspertiz tarafından uygulanmaktadır ancak bazı durumlarda, bazı işlemler atlanabilmektedir. Genel olarak bir ekspertiz sürecinde araç; mekanik, elektrik-elektronik ve gövde gibi tüm önemli bileşenleriyle detaylı bir şekilde incelenmelidir. Motor, şanzıman, fren sistemleri, süspansiyon, egzoz, yakıt sistemi, hava yastıkları, elektronik sistemler gibi unsurlar kontrol edilmelidir. Bunların her biri özelinde ayrı raporlar hazırlanmalı, gerekli görülen durumlar bu raporlarda açıkça ifade edilmelidir. Aracın sağlıklı şekilde ekspertizi tamamlanması ve gelecek dönemde trafiğe çıkması için her bir işlem tek tek kontrol edilmelidir.

Kazalara dikkat edin

Ekspertiz süreci sırasında aracın geçmişteki kazaları veya hasarları tespit edilmelidir. Hem merkezi trafik kayıtlarında hem de kazalar sonrasında yapılan bakım ve onarım çalışmalarında bu işlemler görülebilir. Boya kalitesi, çarpışma izleri, düzensiz dikişler ve yapılan tamiratlar bu açıdan önemlidir. Bu kazaların aracın değeri özelinde önemli bilgiler verdiği unutulmamalıdır.

Aracın kilometresini doğrulayın

Araçtaki kilometre bilgisi de kaza ya da bakım-onarım çalışmaları kadar önemlidir. Kilometre genel olarak aracın geçmişi ve değeri hakkında önemli bilgiler verir. Ekspertiz süreçlerinde de aracın kilometresinin mutlaka doğruluğundan emin olmalısınız.

Araç belgelerini kontrol edin

Ekspertiz sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de belgelerdir. Aracın ruhsatı, trafik sigortası, muayene raporu ve diğer belgelerinin eksiksiz ve düzenli olması gereklidir. Satış ve benzeri diğer işlemler için bu belgelerin tam ve eksiksiz olması gerekir.

Test sürüşü yapın

Ekspertiz sürecinden önce, aracı mutlaka test sürüşü yapmalısınız. Farklı yol koşullarında aracın performansını ve sürüş konforunu test edebilirsiniz. Yine ekspertiz sürecinden sonra da deneme ve kontrol için test sürüşleri yapabilirsiniz.

Satıcı ve satış sözleşmesini unutmayın

Eğer bir galeriden veya satıcıdan araç alıyorsanız, satıcı hakkında araştırma yapmalısınız. Ayrıca, satış sözleşmesini dikkatli bir şekilde incelemeli ve anlaşmazlık yaşanmaması için her şeyin yazılı olduğundan emin olmalısınız. Yine bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ekspertiz belgesinin satış işleminden hemen önce alınmasıdır. Arada geçen süre içerisinde araçta meydana gelebilecek kaza, hasar ya da arızalar süreci olumsuz etkileyebilir.

Mutlaka fiyat analizi yapın

Ekspertiz raporuna ve araştırmalara dayanarak aracın piyasa değerini belirlemelisiniz. Araç için talep edilen fiyatın gerçek değerle uyumlu olup olmadığını değerlendirmelisiniz.

Garanti ve sigorta imkanlarını değerlendirin

Araç ekspertizinden sonra, ek bir güvence sağlamak için garanti ve sigorta seçeneklerini araştırabilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

Dr. Hüseyin Akın hayatını kaybetti. Bakan Koca'dan mesai arkadaşı Akın için taziye mesajı

2023-08-09 13:12 - Gündem

Alanya'da sokak ortasındaki cinsel ilişki rezaletinde yeni gelişme

2023-08-07 16:12 - Gündem

Trendyol'dan ChatGPT ve Midjourney'li Asistan: AITEN - Webtekno

2023-08-11 14:12 - Teknoloji

Altın ithalatı son beş ayın zirvesinde

2023-08-11 13:43 - Ekonomi

En fazla para girişi olan hisseler 08/08/2023

2023-08-08 19:38 - Ekonomi

En fazla yükselen 10 hisse ne kadar riskli?

2023-08-11 09:17 - Ekonomi

Togg fiyat listesi: Yerli otomobil ne kadar? [2023]

2023-08-12 17:11 - Teknoloji

Bakan duyurdu: Türkiye Ay'a kendi uzay aracıyla gidecek!

2023-08-12 09:09 - Teknoloji

Akıntıdan 7,5 saat yüzerek kurtuldu

2023-08-06 00:12 - Gündem

Mete Gazoz kimdir? Mete Gazoz kaç yaşında, nereli? Mete Gazoz hangi takımda?

2023-08-06 17:57 - Spor

İlgili Haberler

Orhan Gencebay'ın eşi Sevim Emre iddialara ateş püskürdü: "Edep diyorum"

10:23 - Yaşam

Radyonun Yıldızları'nda oylama heyecanı başladı

19:52 - Yaşam

'Aslan Hürkuş 4: Hürjet oyunda' 17 Ocak’ta vizyona girecek

19:47 - Yaşam

Diyarbakır Tanıtım Günleri büyük ilgiyle sona erdi

19:43 - Yaşam

Anadolu'nun ilk Türk camisi Menuçehr: Günde bir tek öğle ezanı okunuyor

17:52 - Yaşam

Günün Manşetleri

İstanbul trafiğinde ilginç anlar: Kimse ne yaptıklarını anlamadı!

10:52 - Gündem

Yeni formatta ilk maç! Galatasaray'da kupa maçı öncesi savunma sıkıntısı

10:48 - Spor

160 TL'ye kadar çıkabiliyor: IBAN'a para gönderirken dikkat edin

10:43 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 75,98 dolar

10:38 - Ekonomi

Reha Muhtar vasiyetini açıkladı: Umarım benim başıma gelmez...

10:33 - Gündem