Araç alım satımlarında yeni yönetmelik belli oldu! İşte öne çıkan hususlar

Ekonomi - Araç alım satımlarında yeni döneme ilişkin, İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, "Güvenli ödeme artık hayata geçti. Son tüketicilerin kendi içlerindeki ticarette dolandırıcılık olmaktaydı. Bu artık sonuna gelmiş diyebiliriz" dedi.

Ekonomi - 2 hafta önce

Araç alım satımlarında yeni döneme ilişkin, İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, "Güvenli ödeme artık hayata geçti.  Son tüketicilerin kendi içlerindeki ticarette dolandırıcılık olmaktaydı. Bu artık sonuna gelmiş diyebiliriz" dedi.

Ticaret Bakanlığı motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni kural getirdi. Buna göre taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale getirildi. Yapılan düzenlemeyle birlikte oto galerilerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmasına ilişkin madde kaldırıldı ve böylece oto ticaret merkezleri yerine herhangi bir dükkanda otomobil ticareti yapılabilecek.

YETKİ BELGESİ DETAYI VAR

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel  yeni döneme ilişkin Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye önemli açıklamalarda bulundu. Yönetmelikte bulunan yetki belgesi zorunluluğunu hatırlatan Hayrettin Ertemel, "Yetki belgesi otomobil ticareti yapan kişilere verilmiş bir belgedir. Yetki belgesine sahip olabilmek için çeşitli şartlar var. Yeterlilik sınavı var. Bu işi resmi olarak maliyeye kayıtlı olarak yapması lazım. Bunlar daha öncede var olan yasaydı. Burada bir yönetmelik çıktı. Önemli olan konu şu; artık sadece 2.el otomobil satıcıları bu yönetmeliği tabi değil, bayiler, distribütör firmaları, ihale firmaları, internet satış platformları hepsi bu yönetmeliği tabii olacak." dedi.

"GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ İLE DOLANDIRILMALAR SON BULACAK"

 Yönetmeliğin alıcı ve satıcıya çok önemli avantajları olduğunu hatırlatan Hayrettin Ertemel, "Bunlardan en önemlileri güvenli ödeme artık hayata geçti. Son tüketicilerin kendi içlerindeki ticarette dolandırıcılık olmaktaydı. Bu artık sonuna gelmiş diyebiliriz. Yetki belgesi olmayan kişiler internette araçlarını yayınlama işi sona erdi.  Yıl içerisinde 3 defadan fazla aracını değiştiren veya kendisinin haricinde aracını satan kişiler geçmişte olduğu gibi çok ciddi müeyyidelere tabii tutulacaklar. Bunun haricinde kapora alma süreci bayilerde 15 gün olarak sınırlandırıldı. Alınan araç bedelinin %10'undan fazlasını kapora alma kabiliyetine sahip olmayacaklar. Bu gibi konular yürürlüğe girdi." ifadelerini kullandı.Güvenli ödemede ekspertiz yaptırdıktan sonra alıcı-satıcı notere gittiği zaman alım-satımı gerçekleştirirken alıcı kişi güvenli ödeme sistemine parayı gönderecek. Noterlik o güvenli ödeme sisteminde parayı gördükten sonra satıcıya bu parayı gönderecek.  Noterlik esasında bir 'yediemin' gibi olacak.  Burada bildiğiniz gibi kamuoyunda da haberlere çıkıyordu. Çeşitli sahtekarlıkların önüne geçilecek. 

"EKSPERTİZLER SORUMLU OLACAK"

Son olarak ekspertiz meselesine değinen Hayrettin Ertemel, "Ekspertizler kesinlikle sorumlu olacak. Noterlik sisteminde ekspertiz yapılmadan satış yapılmaması gerekiyor. Noterlerin ekspertiz raporunu noterlik sistemine kaydetmesi gerekiyor. Alıcıların buna dikkat etmesi gerekiyor. Sigorta konusu devam ediyor. 5 ay 160 bin km garanti konusu yönetmelikte var. Bunlar tabii ki de tüketicini faydasına olan yasalar." açıklamalarında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yavaş'tan İmamoğlu'na: Terbiyesizlik etti! CHP kurultayı öncesi bomba kulisler

2024-08-23 17:37 - Gündem

Tekirdağ'da korkunç cinayet: Anneni öldürdüm eve git bak

2024-08-24 14:18 - Yaşam

Dilan Çıtak 'Tatlıses' soyadını kaldırdı

2024-08-24 13:27 - Magazin

Dilan Polat fenomenliğe devam edecek mi? Avukatı Sevinç Horoz açıkladı

2024-08-21 14:48 - Magazin

Mehmet Ceyhan açıkladı! İşte maymun çiçeğinde en riskli il

2024-08-25 00:53 - Sağlık

Teoman’ın sözleri Yeşim Salkım’ı rahatsız etti

2024-08-27 20:07 - Magazin

CHP'li Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu'ndan 'Malazgirt Zaferi' ayıbı!

2024-08-26 22:33 - Politika

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Osmaniye'ye ziyaret

2024-08-23 19:38 - Sağlık

Abdülkadir Selvi'den bomba kulis: İmamoğlu terbiyesizlik yaptı

2024-08-23 19:28 - Gündem

Türk Yıldızları, 30 Ağustos'ta Ankara'da gösteri uçuşu yapacak

2024-08-25 17:08 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye Varlık Fonu toplantısı yapıldı

20:52 - Ekonomi

BİST'ten bir hissede 2 kişi için tedbir kararı

19:33 - Ekonomi

Bakan Yumaklı açıkladı: Hesaplara yatıyor!

18:37 - Ekonomi

Durukan Şekerleme’nin halka arzına 698 bin yatırımcı

18:13 - Ekonomi

Motorin indirimi pompaya yansıdı! İşte güncel akaryakıt fiyatları

18:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Narin Güran soruşturmasında tutuklu amca Salim Güran'ın yeniden ifadesi alındı

00:58 - Gündem

Fenerbahçe, Emre Mor'un sözleşmesini uzatıp Süper Lig ekibine kiraladı

00:32 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Kritik atamalar Resmi Gazete'de!

00:27 - Gündem

Atama ve görev değişiklikleri Resmi Gazete'de!

00:18 - Gündem

Alanyaspor, 17'lik forveti renklerine bağladı

00:08 - Spor