?>

Arabaya Biner Binmez Klimayı Açmak Neden Tehlikeli? - Webtekno

Ne çok sıcak ne de çok soğuk olan güzel bahar günleri artık geride kalmaya başladı. Arabalarımızda kullanmak zorunda kalmadığımız klimalar da yeniden kullanılmaya başlandı. Peki arabanızın klimasının sağlığınızı ciddi düzeylerde tehdit edebilme ihtimalinin olduğunu bili

Teknoloji - 2 yıl önce

Arabaların kliması, özellikle arabaya bindikten sonra ilk çalıştırıldığı sırada kansere dahi yol açabilen "benzen" isimli zehirli bir gaz salgılayabilir. Bu konudaki araştırmalar yetersiz olduğu için hala tam kesinliği bulunmasa da ortaya atılan iddiaların ufak bir kısmı bile doğruysa hayatınızı riske atıyorsunuz demektir. Genelde sıcak yaz aylarında arabanın fazla ısınması sonucu daha çok oluşuyor olsa da benzen aslında sürekli dikkat etmemiz gereken son derece zehirli bir gaz.

Peki arabamızın klimasını çalıştırmadan önce ne yapmamız gerekiyor? Bu gazın kötü etkilerinden korunmanın bazı basit yolları var. Hadi gelin son derece tehlikeli olan bu duruma yakından bakalım.

Arabaya biner binmez klimayı çalıştırmak, başta kanser olmak üzere çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Arabanıza girdikten sonra ilk işiniz ne oluyor? Çok sıcak veya soğuk bir günse arabanın marşına basıp hemen klimayı çalıştırıyor olabilirsiniz. İşte yaptığınız bu şey sizi ve çevrenizdeki insanların hayatını tehlikeye atıyor olabilir. Arabanın kliması, eğer havalandırılmazsa toksik seviyelere ulaşabilecek kimyasal bir bileşen olan benzen salınımı yapabilir. Aracın içindeki plastik parçalar nedeniyle biriken benzen, klimayla birleşince insan sağlığı için büyük sorun teşkil edebiliyor. Bu benzenin araç içerisinde ne düzeyde olduğuna dair araştırmalar devam ediyor. Yapılan bazı araştırmaların bu miktarın sağlık riskine sebep olması için gereken miktarın altında olduğunu bize gösteriyor.

Benzenin bu kadar fazla önem arz etmesinin sebebi son derece ciddi zararlar vermesinden kaynaklanıyor. Bu gaz kemiklerinizi zehirler, böbreklerinize ve karaciğerinize zarar verir, kansızlığa neden olur ve beyaz kan hücrelerini azaltır. Uzun süreli maruz kalmalarda ise başta lösemi olmak üzere çeşitli kanserlere neden olur.

Ortaya atılan iddiaya göre otomobilin içindeki plastik yüzeylerden biriken benzen, klimayla doğrudan üzerinize üfleniyor.

Bir arabanın ne kadar benzen biriktiğiyle alakalı çok fazla araştırma olmamakla birlikte çok farklı bilgiler karşımıza çıkıyor. Bu iddialar arasında özellikle camları kapalıyken Güneş ışığı alacak şekilde 16 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda park edilen bir arabanın 2000 ila 4000 mg'a kadar benzen biriktirebileceği bilgisine ulaşıyoruz. Bu oran ise kabul edilebilir seviyenin 40 katına denk gelmektedir. Ancak bu noktada bir yanlışlık yer alıyor. Gaz ölçümlerinde m^3^veya kg/m^3 birimleri kullanılmalı. NCBI'da yayımlanan bir araştırmaya göre araçların içindeki benzen oranları metreküp başına 0,013 mg ile 0,56 mg arasında bulunuyor. Bu değer iddia edilen değerin çok altında yer alıyor, ancak NCBI bu konuda daha fazla araştırılma yapılması gerektiğini de belirtiyor. Tüm bu bilgilerle birlikte 17 Temmuz 2017 tarihinde Teyit.org'ta bu konuyla alakalı bir içerik yayınlandı. Teyit'in yaptığı araştırmalara göre de bu konu sonuçlandırılamadı.

Siz arabaya bindiğinizde ortamda belirli bir miktar benzen bulunur, ancak camları açmadan doğrudan klimayı çalıştırırsanız bu benzeni çok ciddi düzeylerde ciğerlerinize çekmiş olursunuz. Klimaya ek olarak bir de iç sirkülasyon düğmesini açarsanız bu zehirli gazı dışarı salmak yerine arabanın içerisinde dolaştırmaya başlarsınız.

Peki arabaya ilk bindiğimizde ne yapmalıyız?

Bu konudaki araştırmalar daha somut bir hale bürünene kadar son derece zehirli olan bu gazdan kurtulmak için arabanıza zaman tanımalısınız. Arabaya biner binmez camları açmak, gazın uçmasına yardımcı olacaktır. Camlar 4-5 dakika açık kaldıktan sonra yine camlar açıkken klimayı çalıştırıp daha sonrasında camları kapatabilirsiniz. 

Haftanın Öne Çıkanları

LGS Matematik soruları yorumları zor muydu? 2023 LGS matematik nasıl?

2023-06-04 12:07 - Eğitim

Kuşlar Dönünceye Dek filmi konusu nedir? Kuşlar Dönünceye Dek filmi oyuncuları kim?

2023-05-30 10:22 - Gündem

Ali Yerlikaya kimdir, kaç yaşında, nereli? İstanbul Valisi Ali Yerlikaya hangi görevlerde bulundu?

2023-06-03 18:14 - Gündem

Gültekin Uysal'dan seçim sonuçları hakkında şaşırtan açıklama

2023-05-30 00:07 - Gündem

Mehmet Şef'in oğlu Emre Yalçınkaya kiminle evlendi, eşi kimdir?

2023-05-30 16:07 - Gündem

Alparslan Bayraktar'ın eşi Saide Simin Mercan kimdir? Babası kimdir?

2023-06-02 11:22 - Gündem

Teoman hiç evlendi mi, kiminle evlendi? Teoman kaç yaşında, kızı Zeyno kimdir?

2023-05-29 10:28 - Gündem

Melike Şahin kimdir, nereli, kaç yaşında? Melike Şahin kiminle evlendi? Melike Şahin eşi kim?

2023-05-31 16:52 - Gündem

Melike Şahin kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? Kiminle evlendi eşi kimdir?

2023-06-01 08:52 - Magazin

Camdaki Kız'da Laz Kızı'nın kankası Sude kim oynuyor, gerçek adı nedir?

2023-06-01 16:48 - Gündem

İlgili Haberler

Muud’da 2024 favorileri belli oldu

17:53 - Teknoloji

İTO Başkanı Avdagiç'ten müjde: BTM, TEKMER kuruyor

17:43 - Teknoloji

Düşen Bir Uçakta Hangi Koltukta Oturmak Daha Güvenli?

17:18 - Teknoloji

Köpek Balıkları, Burun Deliklerini Ne İçin Kullanır?

17:12 - Teknoloji

Samsung Galaxy M16'nın Gerçekçi Konsept Tasarımı Oluşturuldu

16:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Galatasaray'dan 17 milyon Euro'luk dev teklif!

18:02 - Spor

AK Parti'den CHP'li Yankı Bağcıoğlu'nun emekli askerleri sokağa çağırmasına tepki

17:58 - Politika

Muud’da 2024 favorileri belli oldu

17:53 - Teknoloji

Fenerbahçe Beko'da beklenmeyen ayrılık

17:48 - Spor

İTO Başkanı Avdagiç'ten müjde: BTM, TEKMER kuruyor

17:43 - Teknoloji