İnternet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi ürünlerin kullanımının yaygınlaşması ile dijital ortam güvenliği büyük önem kazandı. Ancak pek çoğumuz, bu konuda çok da iyi değiliz. Aslına bakacak olursak sadece son kullanıcı olarak bizler değil, herhangi bir nedenden ötürü verilerimizi paylaştığımız platformlar da veri koruma noktasında iyi durumda değiller. Bununla ilgili bir araştırma yaptıran Apple, çarpıcı veriler paylaştı.
Apple, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) iş birliğinde bir araştırma yaptı. Bu araştırma, siber saldırıların ve kişisel verilerin sızdırılmasının bir salgın hâline geldiğini ortaya koydu. Çünkü Apple'ın araştırmasına göre sadece son iki yılda, 2,6 milyar veri ifşa oldu. 2013 ila 2022 yılları arasında yaşanan veri ihlallerinin sayısının 3 kattan fazla arttığını gözler önüne seren araştırmaya göre 2023 yılı, veri ihallerinin zirveye ulaştığı bir yıl olarak kayıtlara geçecek...
Son kullanıcı olarak ne kadar dikkat edersek edelim, verilerimizin korunmasını sağlamamız mümkün değil
Apple ile MIT'nin ortak çalışması, son kullanıcının yapabileceği pek de bir şey olmadığını gözler önüne serdi. Zira araştırmaya göre bilgisayar korsanları, bir siber saldırı sırasında güvenliği yüksek tutan şirketleri veya bilinçli tüketicileri hedef almıyorlar. Bunun yerine hedeflenen kişinin herhangi bir nedenle kullandığı, güvenlik seviyesi de nispeten düşük olan işletmelere saldırı yapılıyor. Bu da verilerin sızdırılmasına yol açıyor.