?>

Apandisit nedir, nerededir? Apandisit neden olur, apandisit patlaması belirtileri nelerdir?

Şiddetli karın ağrısı çeken kişiler bazen ağrının boyutundan dolayı başka hastalıklardan şüpheleniyor. Şiddetli karın ağrısıyla kendini gösteren apandisit, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, apandisit nedir ve apandisit patlaması neden olur?

Sağlık - 11 ay önce

Genellikle iltihaplanmasıyla bilinen apandisit, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Müdahale edilmediği ve fark edilmediği takdirde sağlığı tehdit eden ciddi sorunlar oluşturabilen apandisitin neden olduğu tam bilinmese de iltihaplanma olduğu düşünülüyor. İşte, apandisit nedir ve belirtileri nelerdir sorularının tüm yanıtları!

APANDİSİT NEDİR? APANDİSİT NEREDE YER ALIR?

Apandisit, genellikle apandisit iltihaplanması ile birlikte anılan bir kör bağırsağın uzantısıdır. Apendiks olarak da bilinen apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde yer alır. Boyutları 5 ile 10 cm arasında değişir ve yaklaşık yarım santimetre genişliğindedir. İçinde lümen adı verilen bir uzantı bulunur. Apandisit iltihaplanması genellikle lümenin tıkanmasıyla ortaya çıkar.

Bağırsakla olan bağlantısının kapanması sonucu apandisit genişler ve dolaşım bozukluğu nedeniyle patlama riski oluşabilir. Apandisit veya apendiks, vücudun sağ alt tarafında bulunurken, tam olarak ne işe yaradığı veya görevinin ne olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir.

APANDİSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Apandisit, başlangıçta belirgin olmayan hafif ağrılarla kendini gösterebilir. Ancak zamanla şiddetlenen ağrı, apandisitin en yaygın belirtisidir. Bu ağrı genellikle göbek çevresinde başlar ve zamanla sağ alt karın bölgesine doğru ilerler.

Diğer belirtiler arasında iştah kaybı, bulantı, kusma, karın şişkinliği, ateş, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları yer alabilir.

APANDİSİT PATLAMASI NEDİR?

Apandisit patlaması, iltihaplanmış apandisitin delinmesi veya yırtılması anlamına gelir. Bu durum, apandisitin tedavi edilmediği veya ertelendiği durumlarda ortaya çıkabilir.

Patlama, apandisitin içerdiği iltihaplı sıvının karın boşluğuna yayılmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabilir. Apandisit patlaması, acil cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir komplikasyondur ve hastalığın tedavisinde gecikmeye yol açabilir.

Apandisit, hızlı ve doğru tanı konulması gereken bir durumdur. Tanı genellikle fizik muayene, kan testleri ve görüntüleme yöntemleriyle yapılır. Tanı konulduktan sonra apandisit genellikle cerrahi olarak çıkarılır. Erken teşhis ve tedavi, apandisit komplikasyonlarını önlemek için hayati öneme sahiptir.

Apandisit, ani başlayan ve acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Karın ağrısı, iştah kaybı ve diğer belirtileriniz varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Apandisitin tanısı ve tedavisi, uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

APANDİSİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Apendektomi, apandisitin cerrahi olarak çıkarılması işlemine verilen isim olup, apandisit sorunlarının tedavisinde tercih edilen ilk yöntemdir. Bu işlem, apandisitin kapalı cerrahi (laparoskopi) veya açık cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin kullanılacağı, hastanın sağlık durumu dikkate alınarak hekim tarafından belirlenir.

Apendektomi sırasında, iltihaplı apandisit çıkarılır ve karın içi temizlenerek bölge kapatılır. Aynı zamanda, cerrahi tüp denilen bir dren takılarak vücut boşluğundaki biriken sıvı dışarı atılır. Apendisit ameliyatı geçiren hastalar genellikle 4-5 gün içinde normal yaşamlarına dönebilir, ancak tam iyileşme süreci genellikle 3-4 hafta kadar sürebilir.

Nadir durumlarda, plasyona apendiks veya periapendiküler apse olan hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi, geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasıyla hastanın durumunun gözlemlenmesini içerir. Eğer hastanın durumu düzelme gösteriyorsa, ilaç tedavisine devam edilebilir. Ancak, hastanın karın ağrısı, ateşi veya kan testlerinde anormallik gibi belirtiler varsa, acil cerrahi operasyon gerekebilir. Apandisit tanısı konulmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda, apandisit patlaması riski kaçınılmaz hale gelebilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Bolu'da enişte dehşet saçtı: Ölü ve yaralılar var

2023-12-15 17:43 - Gündem

Bakan Kacır: Yenilenebilir enerjimizi üç katına çıkarmayı hedefliyoruz

2023-12-14 20:17 - Ekonomi

Muğla Fethiye'de deprem meydana geldi! İşte şiddeti

2023-12-16 20:47 - Gündem

Kulis haber! AK Parti'nin Ankara adayı belli oldu! Bahçeli de istedi Erdoğan ağırlığını koydu

2023-12-18 07:43 - Politika

Başakşehir'de düğün magandaları yakalandı!

2023-12-17 13:02 - Gündem

Fenerbahçe - Spartak Trnava maçı (CANLI YAYIN)

2023-12-14 20:03 - Spor

Elazığ'da 'sudan sebep'ten muhtar ve köylüler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

2023-12-12 17:47 - Gündem

Husumetli aileler arasında silahlı kavga: Baba öldü, oğlu yaralandı!

2023-12-11 15:17 - Gündem

Amazon, yeni uydu teknolojisi ile SpaceX'in tahtını sallayacak!

2023-12-14 22:38 - Teknoloji

Üç damar bypass ve organ nakli ameliyatı eş zamanlı yapıldı

2023-12-15 10:10 - Sağlık

İlgili Haberler

'Ağzınıza bile sürmeyin' diyerek uyardı! Canan Karatay: 'Beyni uyuşturuyor'

16:18 - Sağlık

1700 beyin ölümünden ailelerin ancak 300'ü organ bağışlıyor

16:52 - Sağlık

Geri ödeme listesine 18 ilaç daha alındı

12:27 - Sağlık

Akşam polikliniği uygulaması başlatıldı

08:08 - Sağlık

Avokadonun bilinmeyen faydaları! 30 gün boyunca her gün adet avokado yerseniz...

16:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hull City'e büyük şok! Yeni transferde doping tespit edildi

19:42 - Spor

Ertuğrul Sağlam'dan Sakaryaspor öncesi açıklama

19:37 - Spor

Benzema'dan Mbappe'ye ciddi uyarı! 'Bunu anlamalı'

19:32 - Spor

TCMB Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

19:27 - Ekonomi

Dünya ikincisi milli boksöre görkemli karşılama

19:23 - Spor