?>

Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Anoreksiya, günümüzde birçok insanı etkileyen ve özellikle gençler arasında giderek daha yaygın hâle gelen ciddi bir yeme bozukluğudur. Oldukça yaygın olması da anoreksiya nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi konuları da birçok kişinin ilgi alanına girmeye başladı.

Teknoloji - 9 ay önce

Toplumda sıklıkla yanlış anlaşılan bu durum, sadece yeme alışkanlıklarıyla değil, aynı zamanda bireyin psikolojisi ve kendine bakışıyla da derinden ilişkilidir. Belirtilerinin yanı sıra nedenleri ile de detaylıca ele alınması gereken bu rahatsızlığın, tedavisi de mümkün.

Eğer anoreksiya yemek bozukluğu yaşıyorsanız veya çevrenizde bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler varsa anoreksiya hakkında bilgi edinmenizde fayda var.

Anoreksiya nedir?

Anoreksiya, bilimsel adıyla “anorexia nervosa”; bireyin aşırı kilo kaybı yaşamasına, vücut ağırlığını kontrol altında tutma ihtiyacına ve şiddetli zayıflık korkusuna yol açan bir yeme bozukluğudur.

Bu durum, sadece fiziksel sağlık sorunlarına değil, aynı zamanda ciddi psikolojik problemlere de neden olabilir. Anoreksiya nervoza ve diğer yeme bozuklukları arasındaki temel fark, anoreksiyanın sadece yeme alışkanlıklarını değil, aynı zamanda bireyin kendine bakışını ve vücut imajını da etkilemesidir.

Anoreksiya kimlerde görülür?

Anoreksiya görülme sıklığına bakıldığında genelde kadınlar karşımıza çıkar ancak bu erkeklerde de var olduğunu gerçeğini değiştirmez. Anoreksiya başlangıç zamanı sıklıkla geç ergenlik veya erken yetişkinliktir. Bu dönemde daha çok yaşanıyor olmasının sebebi de ergenlik döneminde ortaya çıkan vücut değişikliğidir. Ayrıca artan akran baskısı da gençlerin bu rahatsızlığa yakalanmasına neden olabilir.

Anoreksiya ve bulimia arasındaki fark nedir?

Her ikisi de yeme bozukluğu olsa da iki rahatsızlığın arasında bazı farklar vardır. Yoğun kilo alma korkusu ortak belirtidir ancak anoreksiya rahatsızlığı bulunanların yiyeceklere karşı farklı davranışları bulunur.

Kalori alımını ciddi şekilde azaltırlar ve kilo vermek için sıvı tüketirler. Bulimia hastalığı bulunan kişiler ise tıka basa yemek yerler ve sonrasında kilo almayı önleyecek kusma, oruç tutma ve müshil ilacı kullanmak gibi davranışlar sergilerler.

Aralarındaki bir diğer fark ise vücut kitle indeksinde ortaya çıkar. Bulimia hastaları, kilolarını optimal düzeyde veya biraz üzerinde tutar. Anoreksiya hastalarının ise vücut kitle endeksi genellikle 18,45’in altındadır yani zayıf kategorisine girerler.

Anoreksiyanın belirtileri fiziksel ve duygusal olarak ikiye ayrılır.

Anoreksiyanın fiziksel belirtileri:Aşırı kilo kaybıİnce görünümTükenmişlikAnormal kan sayımıİncelen dökülen saçlarUykusuzlukBaş dönmesi ve bayılmaNefes darlığıParmaklarda mavimsi renk değişikliğiKuru ve sarımsı ciltKabızlık, şişkinlik ve karın ağrısıSoğuğa tahammülsüzlükDüşük kan basıncıDüzensiz kalp ritmiKol ve bacak şişmesiYeterli sıvı bulunmaması (dehidrasyon)Kusmadan kaynaklı eklem bölgelerinde nasırlarDüzensiz âdet dönemleriKas zayıflığı ve kas kütlesi kaybıYara iyileşmemesiSık hastalanmaAnoreksiyanın duygusal ve davranışsal belirtileri:Oruç veya diyet gibi yöntemlerle gıda alımının ciddi anlamda kısıtlanmasıAşırı egzersiz yapmakYiyecekleri çiğneyip tükürmekKatı yemek yemeyi kabul etmemekLavman, müshil gibi ilaçlar kullanarak yiyeceklerden kurtulmakAşırı yeme ve kendi kendine kusmaBaşkalarına özenle yemek hazırlama ancak yenmeyecek yiyeceklerle meşgul olmaYemeyi reddetme veya sık sık öğün atlamakYemek yememek için mazeret göstermekNe kadar yemek yendiği konusunda yalan söylemekYağ ve kalorisi düşük birkaç gıdayı tüketmekBaşka insanlar yanında yemek yemek istememekŞişman olmaktan şikâyet etmekDuygu eksikliğiSosyal çekingenlikSinirlilikKilo kaybını gizlemek için bol giysiler veya katmanlı giyinmekAnoreksiya nedenleri nelerdir?

Anoreksiyanın nedenleri karmaşıktır ve genellikle genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bireysel psikolojik sorunların birleşimi olarak görülür. Toplumsal baskılar ve medya, özellikle gençler üzerinde idealize edilen vücut imajlarıyla ilgili gerçekçi olmayan beklentiler yaratarak bu duruma katkıda bulunabilir.

Biyolojik nedenler

Hangi genin bu hastalık için etkili olduğu bilinmese de bazı insanlarda anoreksiyaya yakalanma olasılığına biyolojik sebepler neden olabilir. Mükemmeliyetçiliğe, duyarlılığa karşı genetik eğilimi olanlar, anoreksiya hastası olabilir. Bazı araştırmalar, yemek bozukluğu rahatsızlığının yüzde 50 ila 80 arasındaki nedenini biyolojik olarak göstermektedir.

Psikolojik nedenler

Obsesif kompulsif gibi bazı psikolojik rahatsızlıklar katı diyet, yemekten vazgeçme gibi durumlara neden olabilir. Mükemmeliyetçilik burada da devreye girer ve yeterince zayıf olmadıklarını düşünürler.

Çevresel nedenler

Özellikle modern batı kültüründe zayıflık vurgusu bulunur. Başarı ve değer de çoğu zaman zayıflık ile eşleştirilir. Ayrıca akran baskısı gibi çevresel faktörler, anoreksiyaya gençlerin yakalanma riskini arttıran etmenlerden biridir.

Travmatik nedenler

Acı veren duygularla baş etme durumunda kalmak, bunaltıcı duygular barındırmak fiziksel istismar ve cinsel saldırı gibi durumlar sonrasında ortaya çıkan davranışlardır. Bunlar da anoreksiya rahatsızlığını tetikleyen faktörler arasındadır.

Anoreksiya komplikasyonları nelerdir?

AnemiKas kaybıKemik kaybına bağlı olarak kırık riskinin artmasıAnormal kalp ritmi ve kalp yetmezliği gibi kalp sorunlarıErkeklerde testosteron azalmasıBöbrek sorunlarıKaraciğer sorunlarıDoğurganlık sorunlarıKonsantrasyon ve hafıza güçlükleri, az sıklıkta nöbet gibi bazı beyin ve sinirlerle ilgili sorunlarZayıf bağışıklık sistemiDuygu durumu bozukluklarıAlkol ve madde kullanımıKişilik bozukluklarıKendine zarar verme ve intihar düşünceleriÖlümAnoreksiya tedavi yöntemleri

Anoreksiya tedavisi bireyden bireye değişiklik gösterir ve genellikle çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Medikal tedavi, beslenme danışmanlığı ve ilaç tedavisini içerebilir. Psikoterapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi ve aile terapisi de önemli rol oynar.

Uzun dönem iyileşme, bireyin kendine ve yeme alışkanlıklarına dair sağlıklı bir bakış açısı geliştirmesini içerir ve destek grupları bu süreçte büyük bir destek sağlayabilir. Ayrıca dengeli beslenmenin, normal yeme düzenini geri kazanmak için beslenme danışmanlığı almak da gerekebilir.

Anoreksiya ileri bir düzeyde ise ve kalp bozukluğu, intihar düşüncesi gibi komplikasyonlar da ortaya çıkmışsa hastaneye yatış gerekebilir.

Anoreksiya, yalnızca bireyin değil, aynı zamanda onun ailesi ve arkadaşları için de zorlu bir mücadele olabilir. Ancak erken müdahale ve etkili tedavi yöntemleriyle, anoreksiya üstesinden gelinebilen bir durumdur. Eğer siz veya tanıdığınız biri bu durumdan etkileniyorsa geç kalmadan uzman desteği almanızda fayda var.

Kaynaklar: Mayo Clinic, NHS, Cleveland Clinic, Health Direct, National Eating Disorders Collaboration, NIH, National Library of Medicine

Sağlığınız için bilgi edinmek isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-03 18:42 - Spor

Beyin kanaması geçiren Settar Tanrıöğen'den üzen haber!

2024-02-28 22:17 - Gündem

Kasımpaşa - Sivasspor! CANLI

2024-03-01 20:38 - Spor

Trabzonspor - Başakşehir kupa maçı: (CANLI YAYIN)

2024-02-28 18:12 - Spor

Fenerbahçe'ye İrfan Can Kahveci müjdesi

2024-03-04 17:58 - Spor

Opet’den Otobil aldıysanız ‘sende değil o’

2024-03-05 10:22 - Ekonomi

Bahçeli'den emekli maaşı açıklaması: Gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacak

2024-02-29 19:07 - Gündem

Çaykur Rizespor - Kayserispor! CANLI

2024-03-02 16:18 - Spor

ÖSYM'den ortalığı karıştıran mesaj! Milli Savunma Üniversitesi mülteciler de mi alınacak?

2024-03-03 07:53 - Eğitim

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında fark açıldı: İşte son anket sonuçları

2024-02-29 11:12 - Gündem

İlgili Haberler

Yapay Zekâ, ABD'de 3.800 Yanlış Trafik Cezası Kesti

11:37 - Teknoloji

WhatsApp'taki Mesaj ve Medyalar, Üçüncü Taraflara İletilecek

11:18 - Teknoloji

Indiana Jones Oyununun Sistem Gereksinimleri Açıklandı

10:48 - Teknoloji

Bir Fotoğrafın Nerede Çekildiğini Bulabilmeniz İçin 5 İpucu

10:22 - Teknoloji

Apple, Endonezya'ya 1 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

10:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Mehmetçik, PKK'ya göz açtırmıyor! 9 terörist etkisiz!

11:42 - Gündem

Avrupa'nın otomotiv sektöründe fabrika kapatma ve işten çıkarma planları artıyor

11:38 - Ekonomi

'Siber Pazartesi'de 13,3 milyar dolar harcadılar

11:33 - Ekonomi

NBA'de çeyrek finale yükselen takımlar belli oldu

11:28 - Spor

5 dakikada hemencecik hazır! Dünya Kurabiye Günü'ne özel pratik kurabiye tarifi

11:23 - Yaşam