?>

Amerika'nın Gizli Gemi Projesi Neden Rafa Kaldırıldı?

ABD, dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olmasına rağmen her projeyi beklediği gibi sonuçlandıramıyor. Zumwalt sınıfı muhripler, geleceğin donanmasının omurgası olması planlanırken neden bu büyük ve gizli projeden vazgeçildi?

Teknoloji - 10 ay önce

Günümüzde ABD'nin savunma harcamaları, göz kamaştırıcı rakamlara ulaşsa da her yatırım beklenen meyveleri vermiyor. Özellikle teknolojinin en üst sınırlarını zorlayan projeler hem heyecan uyandırıyor hem de büyük riskler taşıyor. Zumwalt sınıfı muhripler, işte bu tür projelerden biriydi.

Gizlilik, teknolojik üstünlük ve deniz savaşlarına yeni bir soluk getirme vaadiyle yola çıkan devasa gemiler, ABD Donanması için dönüm noktası olacaktı. Ancak her büyük hikâyede olduğu gibi beklenmedik zorluklarla karşılaşıldı.

Amerikalı üretici Lockheed Skunk Works tarafından geliştirilen gizli proje, 90'ların başında kamuoyundan gizlenmişti.

Sea Shadow, Deniz Gölgesi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Gizli gemi aslında denizlerin gizli bombardıman uçağıydı ve Sea Shadow (Deniz Gölgesi) adını taşıyordu. Geminin ortaya çıkışı, tesadüfi bir fotoğraf çekimi sırasında yaşanan bir olayla başladı.

Lockheed ekibi, yeni tasarladıkları gizli uçaklarından birinin fotoğrafını çekerken kullandıkları sonar odaklama kamerasının uçağı algılamada başarısız olduğunu fark etti.

Yapılan testler, geleneksel deniz araçlarının sonar tarafından algılanma riskini azaltacak önemli bir gelişme gösterdi fakat yine de bu teknolojinin deniz altında kullanımı, beklenen verimi sağlayamadı.

ABD, 2022'de savunma bütçesini 816,7 milyar dolara çıkartarak rekor bir seviyeye ulaştı.

ABD Donanması, Sea Shadow'da geliştirilen stealth (düşük görünürlük) teknolojisini Zumwalt sınıfı destroyer'larında kullanmayı planladı ancak işler yine tam da planlandığı gibi gitmedi.

Devasa bütçenin bir kısmı, Zumwalt sınıfı muhriplere ayrıldı. Gemiler, düşman radarları tarafından zor tespit edilebilen gelişmiş stealth teknolojisi ile donatılacaktı. Proje, beklenenin aksine 22 milyar dolar harcandıktan sonra durduruldu.

Muhripler, teknolojik olarak üstün ancak maliyeti sürekli artan bir proje oldu. Başlangıçta her bir geminin maliyeti 1,34 milyar dolar olarak hesaplanmışken sonradan bu sayı 7 milyar dolara yükseldi.

Nunn-McCurdy Yasası'na göre bütçe, %50'nin üzerinde artarsa ve artış ulusal güvenlik için zorunlu değilse projeler iptal edilebiliyor. Yasa, Zumwalt projesinin sonunu getiren en önemli etmenlerden biriydi.

ABD Donanması, global tehdit algısının değişmesiyle birlikte Zumwalt sınıfı muhriplere olan ihtiyacın azaldığını belirtti.

Özellikle Çin'in geliştirdiği balistik füzeler karşısında Zumwalt'ların savunmasız olduğu belirlendi ve bir dizi teknik sorunla karşılaştı.

Ayrıca gemilerin stealth özellikleri beklenen etkiyi yaratmadı. Uzun menzilli radar sistemleri, gemileri belirli koşullar altında tespit edebiliyordu yani geliştirdikleri teknoloji, istenen etkiyi tam olarak veremedi.

Aracın radar kesitini azaltması ve en uç noktaya taşıması gerekiyordu ancak bunu tam olarak başaramadı.

USS Zumwalt, radarlar için söylendiği kadar görünmez olamadı. Uzun menzilli ufuk ötesi radar sistemlerinin, doğru koşullar altında gizli gemileri tespit edebildiği bilinmekte ki bu da aracın gizlilik kabiliyetini daha da azaltmaktaydı. Nitekim proje, tam olarak hayata geçirilmeden sonlandırıldı.

Proje başarısız olmasına rağmen milyarlarca dolar harcanmışken hayata geçirilseydi ne tür uçuk rakamlar görürdük tahmin bile edemiyoruz.

Kaynaklar: Slash Gear, Found and Explained

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize aşağıdan göz atabilirsiniz:

Haftanın Öne Çıkanları

Yürekleri yakan olay! 4 yaşındaki Eliz'in acı sonu

2024-02-20 15:47 - Yaşam

Icardi'nin rakip tribünlere hareketi gündem oldu!

2024-02-20 23:32 - Spor

Derrick Köhn Avrupa Ligi'nde oynayabilecek mi (SPARTA PRAG)?

2024-02-19 22:12 - Spor

Gençlerbirliği‘ne Ankaralı iş insanından destek

2024-02-20 22:22 - Spor

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-24 19:03 - Spor

TCDD Genel Müdürlüğüne Veysi Kurt atandı

2024-02-23 10:53 - Ekonomi

Kağıthane’de şüpheli motosikletliler bekçiyi vurdu

2024-02-24 04:18 - Gündem

Sivasspor - Pendikspor! CANLI

2024-02-25 14:07 - Spor

Mavi Vatan, Gök Vatan ve Uzay Vatan nedir?

2024-02-22 21:22 - Teknoloji

EXXEN canlı maç izle! (INTER-ATLETICO MADRID) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 21 Şubat EXXEN

2024-02-21 22:22 - Spor

İlgili Haberler

Christmas Adası'na Neden Yengeçler Göç Ediyor?

16:53 - Teknoloji

Çay ve Kahve İçmek Gırtlak Kanseri Riskini Azaltıyor

16:28 - Teknoloji

Stonehenge'in gizemini çözdüler: 6 tondan daha ağır, 700 kilometre boyunca taşınmış!

16:27 - Teknoloji

X'in Sohbet Botu Grok'un Kendine Özel Uygulaması Geliyor!

15:18 - Teknoloji

Stres, Sinsirella Gibi Yaklaşıp Vücudumuza Ne Yapıyor?

15:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Konya Büyükşehir Belediyesi Kentsel Hareketlilik Citythonu’na ev sahipliği yaptı

17:02 - Ekonomi

AB'yi bu kış zor günler bekliyor! Katar Avrupa'ya karşı en büyük kozunu kullanıyor!

16:57 - Ekonomi

Son Dakika: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Beştepe’de toplandı!

16:52 - Gündem

Altın ithalatı 11 ayın zirvesinde

16:48 - Ekonomi

Altında yeni dönem: 185 bin TL üzeri alımlarda kimlik ibraz edilecek

16:43 - Ekonomi