Amerikan plakalarının karmaşasına neden olay şey, her eyaletin kendi plaka tasarımını ve sisteminin bir parçası olarak kendi kurallarını belirlemiş olmasıdır.
Otomobilin ilk günlerinden itibaren eyaletler, trafik güvenliğini sağlamak ve araçları kayıt altına almak için kendi sistemlerini geliştirmişler.
1901'de New York, araç sahiplerinin kendi plakalarını oluşturmalarını gerektiren ilk eyalet oldu.
Ancak bu sistem hızla sürdürülemez hâle geldi ve Massachusetts, 1903'te devlet tarafından verilen ilk plakayı tanıttı. Bu, Amerikan plakalarının karmaşık yolculuğunun sadece başlangıcıydı.
1918'e kadar neredeyse her eyalet, kendine özgü plaka sistemini kabul etmişti. O zamandan bu yana plakalar, kişiselleştirilmiş ve çeşitlenmiş durumda. 1931'de Pennsylvania, gösterişli plakaları piyasaya sürerek standartlaşma dalgasını bozdu.
Bu, araç sahiplerinin plakalarına kişisel bir dokunuş eklemek istemesinden kaynaklanıyordu. Standartlaşma dengesi bozulunca plaka koleksiyoncuları, yeni bir tutkunun kapılarını araladı ve akıllarına ne eserse plakaya dönüştürmeye başladı. Örneğin yukarıda oldukça ilginç plakaları bulabilirsiniz.
ABD'deki plaka standardizasyonunun eksikliği, sadece görsel bir karışıklık yaratmakla kalmıyor.
Tüm bu karmaşa, eyaletlerin kendi plaka boyutlarını ve tasarımlarını belirleyebilmesinden kaynaklanıyor. Ancak 1956'dan bu yana; ABD, Kanada ve Meksika'da plakaların boyutu 6x12 inç olarak standartlaştırıldı. Bu, otomobil üreticileri için bir rahatlama sağladı fakat plaka tasarımlarındaki çeşitlilik devam etti.
Özel plakalar, Amerikan plakalarının karmaşıklığını daha da artıran bir başka faktör.
Çoğu eyalette plakanızda neredeyse istediğiniz her şeyi (müstehcen konular hariç) yazabilirsiniz. Örneğin Maine, yakın zamanda gösterişli plakalara ne yazılabileceği konusunda herhangi bir kuralı olmayan tek eyaletti. Plaka düzenlemeleri, eyaletten eyalete büyük farklılıklar gösterebiliyor.
Amerikan plakalarının karmaşıklığını anlamak için Avrupa'daki plakalarla karşılaştırmak faydalı olabilir. Avrupa'da plakalar genelde ulusal düzeyde düzenlenir ve standart boyutlarda verilir bunun sebebi de tanımlamayı kolaylaştırması.
Bazı girişimciler ve eyaletler, plaka okunabilirliği gibi seçenekleri artırmak için dijital plakaları deniyor.
Kaliforniya, Arizona ve Michigan gibi eyaletler dijital plakaları yasallaştırdı ancak bu teknoloji hâlâ yeni ve gizlilikle ilgili endişeleri beraberinde getiriyor.
Peki ya dijital plakalar, standartlaşmayı ve kişiselleştirmeyi bir araya getirerek Amerikan plaka karmaşıklığını çözebilir mi? Bunu ancak zaman geçtikçe öğrenebiliriz gibi duruyor.
Kaynaklar: Cheddar, My Parking SignAmerika'ya dair ilginç konuları keşfetmek isterseniz aşağıdaki içeriklerimize göz atabilirsiniz: