Şimdi, sıradan bir yolculuktan çok daha fazlasını vadeden bir keşfe çıkıyoruz. Bu serüvende, belki de ilk defa duyacağınız, "Gerçekten mi?" dedirten gerçeklerle Amerika'yı yeniden keşfedeceğiz.
Hazırsanız, Amerika’nın dibine kadar ineceğimiz bilgilere başlıyoruz!
Amerika hakkında bilgiler derlemesi:Amerika bayrağı, son hâlini alana kadar 26 kez değiştirilmiş.50 eyaletten oluşuyor.Resmî dili yok.Washington D.C. her zaman Amerika'nın başkenti değildi.New York, Hollandalılar tarafından kuruldu.Küresel ekonominin neredeyse dörtte birini oluşturarak dünyanın en büyük ekonomisine sahip.Alaska'yı Rusya'dan 7,2 milyon dolara satın aldı.Özgürlük Anıtı, Fransa’nın hediyesi.Ampulden patates cipsine kadar Amerika’nın icadı olan şeyler var.Çok sayıda ücretsiz gezilebilecek müze var.Dünyanın en büyük ve en önemli ikinci kütüphanesine ev sahipliği yapıyor.Dünyanın müzik merkezi.Amerikalılar, her gün yaklaşık 100 dönüm pizza yiyor.Dünya genelinde en yüksek hapishane nüfusuna sahip.Kontrolden çıkmış sağlık sistemleri mevcut.Kanser, Amerikalı çocukları ateşli silahlardan daha az öldürüyor.Toplu taşıma sistemleri oldukça kötü durumda.Amerika Birleşik Devleti hakkında diğer ilginç bu bilgilere de bakmalısınız:Amerika bayrağı, son hâlini alana kadar 26 kez değiştirilmiş.ABD bayrağı anlamı incelemesi yaparak başlayalım. Bayrak üzerindeki şeritler 13 koloniyi, 50 yıldız ise birliğe katılan eyaletleri temsil ediyor. “ABD bayrağı kaç yıldız?” diye merak edenler olduğu kadar bayrağı kimin tasarladığı da bir diğer sorulan soru. Bayrağın tasarımı hakkında birçok efsane var. Bir inanışa göre Betsy Ross adında bir terzi, bayrağın ilk tasarımını yapmış fakat bu teori tarihçiler tarafından tartışmalı.
Bazı kaynaklarda ise ABD bayrağını tasarlayan kişi olarak Robert G. Heft gösteriliyor. Tasarladığı sırada 17 yaşında olan Heft, lise sınıfı projesi olarak tasarımı ortaya çıkarıyor.
50 eyaletten oluşuyor.330 milyondan fazla kişi Amerika eyaletleri arasında yaşıyor. Bu sayılar da onu, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi hâline getiriyor. ABD nüfusu yanı sıra toplam alanı ile de ilklerde. Toplam alanı ile ABD, dünyanın dördüncü büyük ülkesi. ABD eyaletlerinden bazıları:
AlabamaAlaskaArizonaKaliforniyaColoradoFloridaIndianaKansasKentuckyMississippiNebraskaNew JerseyNew MexicoNew YorkOhioPensilvanyaTeksasWashingtonResmî dili yok.Federal düzeyde kabul edilmiş resmî bir dil olmasa da en çok İngilizce kullanılıyor. Amerikan İngilizcesi de dediğimiz bu dilin ardından ülkede konuşulan ikinci dil, İspanyolca. Hawaii eyalet anayasasına göre ise Hawaii dili ve İngilizce ortak resmî dil.
Washington D.C. her zaman Amerika'nın başkenti değildi.1785-1790’a kadar New York, ülkeye başkentlik yaptı. Sonradan başkentlik statüsünden düşmüş olsa da New York, nüfusu ile ABD’nin en büyük şehri.
Bunun yanı sıra Washington adını da ABD’nin ilk başkanı George Washington’dan alıyor.
New York, Hollandalılar tarafından kuruldu.1615’te Manhattan’a yerleşen Hollandalılar tarafından kurulan New York’un adı New Amsterdam’dı. 1664 yılında İngilizlerin eline geçince ismi New York olarak değişse de Wall Street civarında hâlâ eski isminin yer aldığı tabelaları görebilirsiniz.
Küresel ekonominin neredeyse dörtte birini oluşturarak dünyanın en büyük ekonomisine sahip.Bu bilgiyi zaten biliyorsunuz ancak ne zamandan beri olduğu bilgisini de eklemeden geçmek istemedik. ABD, 1871 yılından bu yana dünyanın en büyük ekonomisi olma ünvanını elinde tutuyor. Bu yüzden de ABD için “süper güç” benzetmesi yapmak şaşırılacak bir şey değil.
Alaska'yı Rusya'dan 7,2 milyon dolara satın aldı.30 Mart 1867’de gerçekleştirilen bu satış, bugünkü para birimiyle yaklaşık 125 milyon dolar ediyor. O zamanlar birçok Amerikalı bu anlaşmayı "Seward'ın Ahmaklığı" olarak nitelendirse de zaman, Alaska'nın ne denli değerli bir yatırım olduğunu kanıtladı.
Ayrıca Alaska, ülkenin en uzun sahil şeridine sahip. Hem Pasifik hem Arktik Okyanusu ile komşu Alaska, nüfus yoğunluğu ile son sıralarda yer alsa da eyaletteki en uzun kıyı şeridine ev sahipliği yapıyor.
Altın, petrol ve doğal gaz gibi kaynaklarla dolu bu toprak, Amerika'nın kuzeyine doğru genişlemesinde stratejik bir öneme sahip oldu. "Son sınır" olarak da adlandırılan Alaska, vahşi doğası, muazzam buzulları ve zengin kültürüyle bir macera cenneti.