?>

Alexander Graham Bell Kimdir? Hayatı ve İcatları - Webtekno

Yaşamış en büyük bilim insanlarından bir tanesi olan Alexander Graham Bell denilince pek çok kişinin aklına ilk gelen telefonun icadı oluyor. Evet, telefonun patenti onun elinde ama aslında o dönem zaten pek çok kişi böyle bir icat üzerinde çalışıyordu. Neden telefonu icat etmek

Teknoloji - 1 yıl önce

Şu an belki bu yazıyı okuyor olduğunuz akıllı telefonun bile ortaya çıkmasını sağlayan aslında onlarca yıl önce icat edilmiş olan o ilk telefondu. Elektriğin bir şekilde sese dönüştüğü bu benzersiz teknolojinin mucidi ise Alexander Graham Bell’dir. Elbette bu cümleyi kuruyor olmamızın nedeni, telefonun patentinin Alexander Graham Bell üzerine kayıtlı olmasıdır. Peki gerçekten mucit o muydu?

En sonda söyleyeceğimizi baştan söyleyelim, telefonun mucidi Alexander Graham Bell’dir. Fakat o dönem Bell dışında aynı konu üzerinde çalışan daha pek çok bilim insanı vardı. Bu nedenle telefonu ilk kim icat etti sorusunun kesin bir yanıtını vermek zor ama yine de patenti ilk alan Bell oldu. Alexander Graham Bell neden böyle bir cihaz icat etti sorusunun yanıtı ise biraz trajik.

Kendini duyma engellilere adayan bir bilim insanı: Alexander Graham Bell kimdir?

Alexander Graham Bell, 3 Mart 1847 tarihinde İskoçya’nın Edinburgh kentinde dünyaya geldi. Annesi duyma engelli bir piyanist, babası ise Edinburgh Üniversitesi’nde konuşma eğitmeniydi. Evde eğitim almaya başlayan Bell, iyi bir şekilde piyano çalıyor ve entelektüel merakını gidermek için sürekli okuyordu. 

Adam olacak çocuk kendini 12 yaşında belli etti ve Alexander Graham Bell ilk icadına imza attı. Buğday tanesini kabuklarından ayırarak işleme süresini kısaltan makine, Bell’in ilk icadı oldu. 16 yaşında konuşma mekaniğine merak duyan Bell, Kraliyet Lisesi'nin ardından Edinburgh Üniversitesi'nde eğitime başladı ama 1870 yılında ailesi ile birlikte Kanada’ya taşındığı için eğitimini tamamlayamadı. Sonraki yıl ona ABD yolu gözüktü.

‘Görünür konuşma’ sistemi ile duyma engelli çocuklara eğitim verdi:

Alexander Graham Bell’in konuşma eğitmeni olan babası, duyma engellilere konuşma seslerini taklit eden sembol serisine sahip bir sistem ile eğitim veriyordu. Amerika Birleşik Devletleri’ne gelince görünür konuşma adını verdiği sistemi biraz daha geliştiren Bell, burada duyma engelli çocuklara ve yetişkinlere eğitim vermeye başladı.

1872 yılına geldiğimizde Bell’in Vokal Fizyolojisi ve Konuşma Mekaniği Okulu Boston’da kapılarını açtı. Bell burada o kadar iyi bir eğitim veriyordu ki üniversite diploması olmamasına rağmen kendisi Boston Üniversitesi Hitabet Okulu'nda Ses Fizyolojisi ve Diksiyon Profesörü oldu. 

Alexander Graham Bell ders verdiği sırada bir öğrencisine aşık oldu. Kader bu ya, aşık olduğu Mabel Hubbard isimli bu kadın da tıpkı annesi gibi duyma engelliydi. Çift, 1877 yılının 11 Temmuz günü evlendiler ve dört çocukları oldu. Maalesef bu çocukların ikisi henüz bebekken hayatını kaybetti. 

"Bay Watson. Buraya gelin. Sizi görmek istiyorum."

Alexander Graham Bell, 1871 yılında birden fazla mesajın tek kablo üzerinden iletilmesini sağlayan harmonik telgraf adlı bir cihaz üzerinde çalışmaya başlamıştı. Sağlam yatırımlar alınca işleri ilerletti ve insan sesini kablo ile aktarma yollarını aramaya başladı. 1875 yılında ortağı Thomas Watson ile elektriği sese dönüştürmeyi başardı.

O dönem çok fazla insan benzer sistemler üzerinde çalıştığı için teknolojisi hazır olduğu anda Alexander Graham Bell patent başvurusunda bulundu. 7 Mart 1876 tarihinde telefonun patentini alan Bell, birkaç gün sonra ilk başarılı telefon görüşmesini gerçekleştirdi ve tarihe geçen şu cümleyi kurdu: "Bay Watson. Buraya gelin. Sizi görmek istiyorum."

Alexander Graham Bell’in başarısının ardında yatan sır annesi ve eşiydi. Zaten annesi duyma engelli olduğu için hayatını seslere adayan Bell, eşi de bu durumda olunca kendini tamamen seslere adadı. Kim bilir belki biraz daha ömrü olsa duyma engelliler için bir çözüm bile bulurdu. 

Haftanın Öne Çıkanları

Kendi ChatGPT'nizi Oluşturabileceksiniz! - Webtekno

2023-11-06 23:22 - Teknoloji

Seray Sever kasım ayında deniz keyfi yaptı, fiziğini görenler hayran kaldı

2023-11-10 16:12 - Magazin

TMSF eski başkan yardımcısı Ali Altıntaş vefat etti

2023-11-05 17:43 - Gündem

Gösterişli hayatı ve iddia edilen mal varlığıyla konuşulan Şulemsi'ye tehdit mesajları

2023-11-10 15:38 - Magazin

Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasında ilk çatlak! 'Kardeşlik ilişkisi' kavga ile başladı

2023-11-07 08:17 - Politika

Feyza Civelek'in yıllar önce yaşadığı olay Sandık Kokusu dizisine konu oldu

2023-11-11 08:42 - Magazin

Dilan Polat neden hapse girdi? Polat ailesi neden tutuklandı?

2023-11-06 17:03 - Spor

Türkiye'de Kuzey Işıkları, 2025’e Kadar Gittikçe Sıklaşacak! - Webtekno

2023-11-07 18:27 - Teknoloji

SpaceX ve ABD ordusu el sıkıştı!

2023-11-09 22:12 - Teknoloji

CANLI maç izle! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 9 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-11-09 16:08 - Spor

İlgili Haberler

Huawei Watch Ultimate Golf Edition inceleme!

14:23 - Teknoloji

Avrupa Birliği'nden Meta'ya Yüz Milyonlarca Dolarlık Ceza

14:18 - Teknoloji

Dikkat, bu oyunu oynarken ‘terörist’ olabilirsiniz! Call of Duty’de PKK güzellemesi

14:07 - Teknoloji

Gökbilimciler İçin Güney Kutbu Neden Bu Kadar Önemli?

13:42 - Teknoloji

Dünyanın En Yavaş Arabası Peel P50'nin İlginç Özellikleri

13:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İTO Başkanı Avdagiç’ten ‘Trump’lı dünyaya hazırlık’ önerileri

14:33 - Ekonomi

Naci Görür'den Malatya depremi sonrası açıklama: 'Büyük deprem üretme potansiyeli var'

14:28 - Gündem

Real Madrid tarihinde bir ilk! Tarihi ret kararında Arda Güler etkisi

14:22 - Spor

Tedavi için hastaneye giderken parkta öldü

14:17 - Gündem

Erden Timur'dan heyecanlandıran Osimhen sözleri! 'Haziranda inşallah...'

14:12 - Spor